Opinionsblogg

Den upproriska stormen.

Det går inte att ha ritningar till ett folkligt uppror.
Som gammal punkare kan jag sitta på min kammare och hoppas på vilka sorters människor som borde göra revolution och på vilket sätt de borde göra det. Men så fort jag börjar tänka så har jag egentligen lämnat de folkliga led som alltid utgör själva grogrunden för en revolt.

Eliten kommer alltid stå fullständigt handfallna inför en revolt. 

De närmaste dagarna kommer bekymrade experter och andra stå och sitta i media överallt och ”försöka förstå”. De kommer sluta sina ögon, andas in tungt och lägga huvudet på sned. De kommer vara synnerligen förfärade. 

Men egentligen är det hela ganska enkelt.

Det finns några grundläggande punkter för demokratin så låt oss sätta oss i den politiska skolbänken och lyssna på dem. Är ni med?

Punkt 1. All sann demokrati utgår ifrån folket. Så länge folket röstar som den högröstade mediala, kulturella och politiska eliten tycker, eller så länge folket gör uppror på ”rätt” sätt, alltså om revolten genomförs av en välmående vänsterinriktad medelklass, är allt frid och fröjd. Men när den där medelklassen, vänster eller inte, börjat kapa alla band till vanliga människors vardag, och dessa människor protesterar, uppstår det märkliga att de som egentligen är satta att vara företrädare för vanligt folk inte har en susning om hur vanligt folk egentligen har det. Det folkliga upproret gror. Folket bygger landet sjunger Ulf Lundell och hela Södermalm kan stämma in. Men när folket bygger landet på ett helt annat sätt är det plötsligt inte lika roligt längre. 
De där tappade hakarna vi ser i New York nu såg vi i London i somras i samband med Brexit, vi såg dem i Stockholm efter riksdagsvalet 2014 och vi kommer få se dem på flera ställen under lång tid.

Punkt 2. Elitens förakt för folkliga omständigheter, för människors vardag, kommer alltid leda till kontroversiella och omstörtande förändringar. De som själva gjorde sitt uppror en gång har nu sina egna arslen så djupt i makten att de inte ens lärt sig förstå exakt hur omstörtande den folkliga vreden blivit. När människor upplever att de blir talade till som om de vore barn, när människor upplever att systemet och människorna som är satta att företräda dem, vänder de ryggen och enbart ser till sig själva, och när människor upplever att ingen av de som är satta för att vara deras företrädare talar i deras sak, kommer människor till sist att göra revolt. Det är glasklar och rätt enkel logik.

Under flera års tid har jag skrivit om detta utsökta förakt för vanligt folk. Jag har skrivit om elitens totala oförmåga att förstå, lyssna och begripa vad som sker i folkliga lager. Jag har försökt ha örat mot marken för att lyssna på vad som sker i folkliga lager. Det har inte betytt att jag nödvändigtvis hållit med om det jag hört men det har betytt att jag förstått hur vreden ser ut, hur den tar sig uttryck. 

När människor under lång tid känner sig pissade på av etablissemanget och makten kommer människor att protestera och de kommer att göra det på ett sätt som svider. 

Det är exakt så här demokrati ser ut. Så de som nu skriker högst om hur vidrigt dumma i huvudet människor är som röstat som de gjort, bevisar egentligen bara en enda sak. Att de inte förstått någonting. 

I land efter land, på fråga efter fråga, förlorar etablissemanget och eliten. När kommer den verkligt ödmjuka diskussionen? När kommer maktens och elitens förkrosselse? När kommer elitens utsträckta hand till de människor som känner sig svikna och förbannade? När kommer ni ner på jorden?

Om etablissemanget hade erkänt sitt misslyckande, om man lyssnat på de man sagt sig vara talespersoner för, om de faktiskt och på allvar lyssnat på människor hade de vunnit dessa människors förtroenden.

Men ett uppror är som en storm.
Det finns inga ritningar.
Först när stormen dragit vidare kan vi se vilken typ av värld vi tillsammans varit med om att skapa.

Man kan tycka vad man vill om den upproriska stormen.
Men det är så här demokrati ser ut.

 

Kommentarer

#1 - Roy

När ska du starta ett politiskt parti? Jag ställer mig bakom dig till 100% direkt.
Kunde Bert Karlsson, Ian Wachtmeister och Trump så kan du Marcus. 😊
Är övertygad om att det finns en uppsjö människor som har sunt "bondförnuft", kunskap, intelligens och empatisk begåvning som skulle kunna hjälpa dig rent praktiskt.
Sverige behöver en sån som dig i Rosenbad.

#2 - Tobias

Tack för att skriver så klarsynt <3

#3 - Mats Hemå

Hej Marcus, har inte facebookkonto (herregud!!!) så jag kunde inte lägga inlägget på Nyheter24, hoppas det är ok att jag klistrar in det här istället?

Förstår att det jag skriver aldrig kommer att få något större gehör för det kräver eftertanke, är alldeles för långt för att orka läsas och framförallt framför jag det i det forum som jag ifrågasätter...

Media då... deras roll? Att omsätta svåra samhällsfrågor till populistiska rubriker som enbart ska locka läsare och inte har något att göra med de svårigheter ett samhälle ställs inför.

Självklart ger detta utrymme för personer som kommer med enkla budskap i korta meningar som både säljer lösnummer och upplevs komma med lösningen på våra problem (obs inte världsproblemen, för vi skiter naturligtvis i alla andra).

Jag upplever att media har ett stort ansvar för vad som inträffat detta val.

Sedan håller jag självklart med i att den ökande klasskillnaden (främst ekonomiska) i samhället är själva roten till missnöjet och att man vill se förändring... Men det ska ju inte kosta något, kräva en insats eller innebära undbärande från de som redan har.

De senaste åren har det drivits på hårt att sänka skatterna och skapa förutsättningar för de rika att bli rikare, de fattiga får naturligtvis skylla sig själva att de inte föddes i en familj med mycket pengar eller inte trampade på tillräckligt många människor för att själva bli rika.

För att slippa att otrevliga fattiga grupper börjar ifrågasätta systemet, så ger vi dem absolut inget utrymme i media och så lägger vi all skuld på orättvisorna i samhället på ännu mer utsatta grupper i samhället.

#4 - Michael

Bra skrivet!

#5 - Robert

Marcus, Bra skrivet. Tyvärr förstår inte våra svenska politiker Löfven m.fl. vad som håller på att hända i Sverige.

#6 - Tobias

Att skrika högt och ogilla ett valresultat betyder inte nödvändigtvis att man inget förstått någonting. Jag har inte hört en enda kritisk röst som ifrågasatt att Trump (som jag utgår ifrån att du syftar på) inte valts på demokratisk väg.
Däremot kan man ifrågasätta Trumps lämplighet som president med tanke på alla idiotiska uttalandanden som karln gjort. Och ett sådant ifrågasättande är det varje människas demokratiska rättighet att göra. I ärlighetens namn är jag själv förvånad att så många gått på Trumps tramsiga, okunniga, rasistiska och sexistiska struntprat och pladder att han faktiskt vann valet. Men skulle aldrig i livet ifrågasätta att han valts på demokratisk väg, för utgår ifrån att jänkarna har tillräckligt bra koll på sitt röstningssystem för att demokratin inte ska sättas ur spel.

#7 - Viktor

Hatet har öht blivit mera utbrett, och blivit ett accepterat förhållningssätt till omvärlden (t ex i sociala medier). En alternativ förklaring till att "etablissemanget" inte lyssnar på "folket", är att uppfostran inte har samma dignitet, det var mer betydelsefullt förr. Det är alltså "folket" som kanske borde skärpa sig och ställa högre krav på sig själva, istället för att "vi ska försöka förstå"? Folk hade det svårare förr, men spred ändå inte hat på nätet (eller dåtidens forum), eller röstade fram politiker som säger vad fölk tycker. Men kanske är det just det, att folk har det så mycket bättre, som genererar hat?

#8 - Fredrik

Visst är det så som du skriver och det är folkets vilja som görs gällande efter demokratiska val. Är det inte så, så är det ingen demokrati. Den har kommit en lång bit på väg om man jämför med det som jag skriver om.

Kommentera