Opinionsblogg

Själva resan till IS borde vara ett brott i sig.

Det suspekta och osmakliga när den mediala eliten rider ut och fördömer alla som fördömer daltandet runt de medborgare som rest till krigets Syrien och Irak för att på olika sätt stödja IS.


"Ta tillbaka din krönika" skriker dem.
"Populist" skriker dem.

Det handlar om att det visst ska ske en utredning om brott rörande resorna men att det vid eventuellt frikännande från krigsbrott, mord, våldtäkt och sadism ska erbjudas hjälp till dem som vore de vilka hjälpbehövande som helst.

För egen del skriver jag detta i min våldsamt delade krönika. 
Men det är inte kärnan i detta.
Kärnan är istället en annan.

Har man kommit så långt i sin radikalism att man väljer att lämna landet för att delta i den fruktansvärda brutalitet som är IS så är det ett brott i sig. Eller borde vara...

Det blir synnerligen märkligt och direkt osmakligt när den mediala eliten rider ut på sina springare och hånskrattar åt den folkliga vreden runt detta. Indirekt applåderar man det faktum att det alltså finns goda chanser att resa till IS och komma hem igen och njuta välfärdsstatens frukter.

Det jag tror folk är förbannade på är att det överhuvudtaget finns en möjlighet för dessa individer att få hjälp överhuvudtaget. Det är alltså inte särskilt relevant huruvida det går att bevisa om vederbörande gjort sig skyldig till att halshugga spädbarn och spika upp huvuden på pålar, våldta småflickor eller bränna folk i burar. 
Det är inte särskilt relevant. Det räcker att de ens åkt dit. Det räcker att de medvetet och konsekvent rest för att delta i allt detta.

Det är själva brottsrubriceringen som borde ändras. Bara det faktum att man rest dit borde räcka för att fullständigt och för alltid framtid förvägras ens en spänn i stöd från samhället.

Vi har fattiga pensionärer, folk som flytt från just IS, en sjukvård som går på knäna, en äldreomsorg som får Gud att gråta, uteliggare som fryser ihjäl på offentliga toaletter och ungefär tusen andra som är värda ett samhälleligt stöd först.

Eller vill någon av krönikörerna och de som blivit förbannade på mig och andra kanske förklara för en syrisk flykting som flytt IS hit till Sverige att " Hej du. Nej tyvärr finns det ingen hjälp att få för pengarna har gått till att återupprätta en av dina bödlar, en av dem som satt vakt när hans polare våldtog din dotter eller mördade dina vänners familj".

Herregud, Sverige.
Hur svårt ska det behöva vara?

 

Kommentarer

#1 - Bo Siljebrand

Ändra till "skriker de", Marcus.

#2 - Per

Lugna ner dig.

#3 - Charles

Jo, tror nog Bo Siljebrand har rätt här, "skriker de" skall det vara, inte "skriker dem". Birro förtusan, hur svårt ska det vara? :) (Håller med dig i övrigt i artikeln.)

#4 - Birgitta Borgstrom

Bra skrivet! Antligen nagon som inte ar for feg att skriva sanningen om hur daligt Sverige blivit. Good for you .

#5 - Tommy

Håller med hela texten till 100% skönt att någon skriver vad han verkligen tycker och inte följer "åsiktskorridoren"

#6 - Tobias Lindkvist

Lite korrekturläsning kanske skulle vara på sin plats, inte bara i det här inlägget.

Självklart ska det vara straffbart med resor till IS och liknande organisationer. Men som vid annan brottslighet, borde det givetvis också finnas program för att vederbörande ska kunna bli laglydiga medborgare igen. Hjälp med jobb och bostad må var lite drastiskt, men skattebetalarna torde i längden tjäna på viss hjälp ges för att undvika återfall i kriminalitet.

#7 - Ulf G Bohlin

Alltså, så här populistiskt lättköpt får inte ett debattinlägg vara. Men jag håller i princip med om det mesta. Förutom att det är "förbjudet" att ställa grupp mot grupp i något enda syfte. Det vinner inga nya anhängare. Jag anser däremot INTE, likt Lindkvist, att radikaliserade muslimer går omvända till väna och laglydiga medborgare. Snarare tvärtom. Och det gäller i princip alla som har Koranen som enda riktmärke. Det finns också överhängande risker att sekulära muslimer radikaliseras i de parallella samhällen som vi, mer eller mindre medvetet skapa(t)r.

#8 - Svenne Banan

Bilbränder och mord var ovanligt på 80-90 talet...idag lyfter ingen på ögonbrynen längre.
Med denna utveckling så kommer troligen samma utveckling ske på avlägsnande på huvud från kropp som is har som paradgren. Moralförfall. Typ-"nu har två fått huvudet avskuret i Fisksätra igen"... Jaha..jobbit sån´t där..vad blir det för mat ikväll älskling ?

#9 - Maria

Bra Birro, det är tur att Sverige har såna som du.

#10 - Eva

Bra skrivet och håller med dig.Varför tar vi emot allt och alla..Utan att dom kan legitimera sig bl.a.Blandar ihop dom hur som helst.Och hatet frodas och blod flyter i vårat Land..förstår verkligen inte..

#11 - Hubbabubba

Det är inte bara vi svenskar som funderar varför vi inte kollar de som kommer hit. Min vän från Syrien som bott här i 3 år varnar oss för vad som kommer att hända om vi inte kollar vilka som ska få stanna i Sverige. Kanske något vi svennar ska ta till oss ifrån någon som vet mer än oss ?!

Kommentera