Opinionsblogg

Nej, all tro är inte samma sak.

Sverige är ett av världens mest sekulära länder.Det betyder att Gud och tro är osedvanligt oviktigt för väldigt många svenskar. Här (också) skiljer Sverige ut sig från resten av världen. Som troende kan jag ändå se väldigt många fördelar med att samhället genomsyras av en religionsfri ådra. Men denna sekulära revolution som ägt rum i vårt land är inte särskilt neutral, som den utger sig för att vara.

Det finns två stora moln över hela den hör debatten. Det ena molnet är religionsföraktet. I etablerad media är föraktet mot särskilt kristen tro extremt stort. Att ”komma ut” som kristen är att be om stryk. Och om stora problem med kollegor och chefer. I grunden bottnar detta religionsförakt i ett rätt otäckt förakt för svaghet. 

I Sverige vill vi gärna stå längst fram i alla led. Denna iver att vara nutidens fanbärare har sett till att vi effektivt kapat alla band till det förflutna. Allt som har med Gud att göra har kommit att likställas med svaghet, okunskap, vidskepelse. Alltså är man en god och progressiv medmänniska om man är ateist, och en naiv idiot om man tror på Gud. Lite så har debatten förts i det här landet. Det har gått så långt att jag flera gånger suttit ner och samtalat med journalister och makthavare som satt en ära i sitt förakt för allt som.har med tro att göra.

 

Det andra mörka molnet är okunskapen. Kunskapen om kristen tro är hysteriskt låg. Därför håller inte argumentet att ”all religion är samma skit”. Det är extremt stor skillnad på de olika religionerna. Alltså är det också stor skillnad mellan olika religiösa friskolor. I kristna friskolor finns det ingen som tvingar pojkar och flickor att sitta i olika avdelningar. I kristian skolor förbjuder man inte unga flickor att ha parfym eller sminka sig. 

I kristna sammanhang existerar inga hedersbrott. Jag vet inte hur många gånger jag den senaste vecka hört saker som ”Men läs Gamla Testamentet. Det är en bok som…” För det första är Bibeln ingen enskild bok. Det är en sammanställning av massor av böcker. En kristen tror på att deras frälsare kom till världen som ett värnlöst litet barn, till en familj på flykt, att han föddes i ett stall och att han kom för att frälsa världen med kärlek. Andra tror på helt andra saker. Om man säger att alla religioner är samma skit så ljuger man. Eller är fullständigt okunnig om hur det verkligen ligger till. 

 

Sverige är ett av världens mest sekulära länder och som troende har jag egentligen inga problem med det. För det här landet har nått väldigt långt i jämställdhet, solidaritet och rättvisa just för att man varit och någonstans djupt i hjärtat trots allt är, och har varit, ett kristet land. Inte något annat slags land, utan ett kristet.  Vi har till och med ett kors i flaggan och väljer du att med hög stämma deklarera att du minsann VERKLIGEN INTE tror på Gud så är det minsta man kan begära att du sätter dig in i vad det handlar om, vad det är du inte tror på så att säga.

Det är skillnad på tro och tro. 

Det borde gå, även gällande detta med friskolor, att hålla två tankar i huvudet samtidigt.

 
 

Kommentarer

#1 - Anonym

Ingen terrorism i kristendomens namn, men du håller tyst om pedofilskandalen inom den katolska kyrkan, kopplingar med maffian och högerextremister.
Dessutom verkar du leva i total förnekelse vad gäller kristendomens historia i Europa där kyrkan, tillsammans med diverse kungar, hade total makt över samhällena. Vad blev resultatet?
Godtyckliga avrättningar av oliktänkare, inkvisitionen och häxprocesserna.
Det är tack vare UPPLYSNINGSTIDEN som vi lever i moderna samhällen !!!!

#2 - Albertina Fares

Ja, ja så var det lite religionskunskap på tapeten !! Håller med "anonym" fast du glömde husförhörens tid samt alla protester att samarbeta med kvinnliga präster och viga homosexuella. Jag har många präst vänner och det är tydligt att bara för några årtionden sedan kunde manliga präststudenter begära att slippa tenta tillsammans med kvinnliga kursare och fick det också !! Detta fenomen pratas det inte om på prästutbildningarna idag.
Så det finns mången otvättad byk även inom kristendomen som bara sopas under mattan och det har inte varit någon smidig väg till det sekulära samhälle som vi lever i idag.
Nej till alla former av religiösa friskolor !!!

Kommentera