Opinionsblogg

Jag vet hur man reser i tiden... (En poetisk betraktelse).

Jag vet hur man reser i tiden. 

Vi tror felaktigt att tiden är linjär, att den knöts fast runt något för länge sedan och att vi dök upp plötsligt, utkastade, som barn ur en skog, ut till en glänta där det skymmer och regnar men där vi ser det där svarta repet och vi tog tag i det, vi håller det. Vi lämnar det aldrig. 

Men tiden är inte linjär.

Tiden lämnar spår överallt. Inte bara i våra kroppar, runt våra ögon, i våra hjärtan. Tiden, som elastisk och faktiskt fenomen, stannar också i tingen, i smaker, i allt vi rör vid. Tiden ryms på gatorna vi gick, torgen vi besökte ofta, barerna, parkerna, de små upplysta fönstren i de gamla stenhusen intill kyrkogårdarna och spårvagnsspåren. 

Tiden ryms i regnet som faller. De små kristallerna av ditt flydda liv ryms i regnet, i dimman som drar in från hamninloppet, där havet börjar, där det tunga fartyget ännu inte syns för mannen i stövlar och hund vid strandkanen nedanför bron.

Så när vi återupptäcker en kartong md gamla skolböcker eller fotografier, eller ännu hellre, gamla pappersbrev från någon vi tyckte mycket om, och vi sjunker ner med ryggen mot källarväggen och läser de där breven, så reser du i tiden. Inte bara poetiskt eller filosofiskt. Du reser verkligen i tiden. Du sitter inte längre på ett kallat stengolv i en källare eller på vinden, du är där och du är den som brevet skrevs till. Det är enastående och storslaget. 

När vi går gator vi gick som unga möter vi oss själva. Inte bara i vårt eget huvud, utan fysiskt, faktiskt. Vi måste bara lämna vår hysteriska besatthet av vår nutid, av vår samtid, för om vi vågar ta ett enda steg ut ur den förbannelse som är tidsandan ska vi upptäcka att när vi rundar ett krön vi ofta rundade som unga, dagligen, flera gånger kanske varje dag, i fem, tio eller femton års tid kanske,, när vi tar det där krönet lite snabbt och stöter ihop med någon, en kropp plötsligt som vi inte såg komma, som också har bråttom, och vi vänder oss samtidigt som honom så ser vi rakt in i våra egna ögon som ung.

Där är jag ju. Äntligen har jag fått syn på mig.

Men det läskiga är att han inte känner igen mig. Det är bara jag som fylls av det lätta vemod som följer med åldrandet. Det är bara jag som fylls av igenkänning och kärlek. Jag ska precis säga något men han har redan vänt ryggen åt mig, jag en främling inför mig själv. 

Jag har bråttom för att samla ihop det som krävs för att världen ska glittra som löftet om världen vi svalade en gång. 

Det handlar egentligen inte om vemod eller sorg eller nostalgi. Det handlar om att påminna sig själv om att vara trogen livet, trogen uppgiften man fick och gav sig själv som ung. 

Det handlar om att tiden är krökt, som ett rör med en isande svart rymd som ylar där inne, och att just den här dagen är den dagen du har löfte om. Gör något vackert och storslaget med ditt liv.

Gör skillnad. Älska någon annan än dig själv just idag.

Jag tar löprundor i Majorna, rusar fram på gator som jag tidigare ramlade fram på, berusad, förälskad, oövervinnerlig. 

Jag rusar fram över gatstenar och gränder som var mina en gång. Det är jul och folktomt. Det blåser så klart. Och regnar. Där, på gräsmattan precis intill spårvagnsspåret, stod en telefonkiosk en gång. Jag brukade ringa från den när min egen telefon blivit avstängd. Jag har skrikit mig i hes i den där luren medan vagnen tjutit och krängt i kurvan ner från Mariaplan. Kiosken är borta men man ser spår i gräsmattan var den stod. När jag ställer mig där är den tillbaks...

Det är inte vemod eller saknad. Det är kärlek jag känner. Jag saknar inte min ungdom. Jag vill inte tillbaks till det där livet, den där tiden. Men jag behöver möta mig själv som ung ibland för att fortsätta samtalet om drömmar och planer, om livet helt enkelt. Jag vill inte svika honom. Jag vill att mitt liv ska räknas. Jag är skyldig Marcus det, han som jag vet att jag såg när han smet in under valvet på Svanebäcksgatan sen på julaftonens kväll. I sin svarta skinnjacka, sina flaskor, sina insydda jeans och sina målade ögon.

Jag har lämnat spår i allt jag ser. Jag har andetag som överlevt. Jag har fingeravtryck och imma på glaset som jag satte dit en sen kväll 1992. 

Ett hjärta av andetag från förr. När jag sätter mina fingeravtryck där igen, 2017, passar de fortfarande perfekt.

 

 Med hjärtat i Atlantis.

Kommentarer

#1 - Tobias Lindkvist

Rätt tafatt försök att verka filosofisk, berest, insiktsfull - eller vilket intryck det är nu är Birro vill ge med detta inlägg.

Och ni som nu kommer gasta "Gör det bättre själv då" kan lägga ner direkt. Jag gör det inte bättre själv, men har också självinsikten att inse vilka typer av inlägg jag bör avstå att skriva. Den insikten har inte Marcus Birro. Slutdiskuterat. Over and out.

#2 - wigwag

Fast Tobias. Just din kommentar motsäger det du säger i den. Självinsikt har den som kan läsa ett blogginlägg, tycka den är kass, ett tafatt försök, men ändå inse att andra läsare kan uppskatta den. Om du ska kritisera ett blogginlägg så föreslår jag du konkretiserar exakt vad det är du stör dig på. Och är tydlig med att det bara är din personliga smak och tycke som skär sig mot det som skrivs. Annars framstår du bara som en Birrohatare. Utan just Självinsikt.

#3 - Anonym

Jag är så nyfiken - vem är du? Har du märkt hur det är i Sverige? Både etniska svenskar och invandrare är arbetslös-många etniska svenskar och invandrare är långtidsarbetslösa. Om man är arbetslösa - då är man fattig och har aldrig semester.

Många etniska svenskar har flyttat utomlands på grund av arbetslöshet-man pratar om integration-men finns det överhuvudtaget något samhälle att integreras i? Vem ska orka? Många svenskar som jag känner - de är helt slut - de har varit arbetslösa och haft tunga och stressiga jobb-de går bara och väntar på pensionen då ska de flytta utomlands.

Det är hemskt att jobba inom skolan, socialtjänsten, vården m. m. Sverige har förändrats under de senaste - vet du om det? Eller tror du att Sverige är något slags paradis?

#4 - Anonym

Anonym 3
Mitt inlägg var riktad till Tobias som skrev första kommentaren.

#5 - Kenta

Till Anonym: Det är såna som Tobias Lindkvist som får en att tänka på hur illa det ser ut i Sverige idag.

#6 - THERESA WILLIAMS

Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal, bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskrock som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom, men jag är den typ som aldrig trodde att jag stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag var så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet som har ett förhållande problem, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att referera honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskastern som hjälpt mig med mitt eget problem. email: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.

1) kärleksspell
2) Lost Love Spells
3) Skilsmässa Spells
4) Äktenskapsstavar
5) bindande stavning
6) Breakup Spells
7) Förvisa en tidigare älskare
8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor / Lotteri stavning
9) vill tillfredsställa din älskare
Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

#7 - Ulla

Snälla Marcus! Blogga den där Theresa Williams med sitt förbaskade spammande!

#8 - Anonym

Tobias Lindkvist din fete kommunistgris håll käften!!!!

#9 - Thomas Lilja

Exakt Marcus! Ibland räcker det med att lyssna på en låt från 1981 för att jag ska färdas tillbaka till minnen av hur mitt liv såg ut då. Eller besöka en plats. Det svåra tycker jag är att behandla känslan i tidsresan. Alltså, är jag stolt över hur allt blev? Eller blev det inte som jag hade tänkt det? Känslorna svajar varje gång jag reser i tiden...

#10 - Anonym

Marcus skriver in sig i historien som kommer
att göra honom rättvisa. Han är dagens
Van Gogh och tro mig, hans penseldrag
är de vackraste att betrakta.

Du har hjälpt så många människor, mig
har du räddat utan att själv veta om det.

Tack!

#11 - Nausica

”Sanningens riddare red i månens sken och hästen han red var av elfenben”
Tack Marcus för att du alltid är där i ditt fönster ut mot verkligheten. Gott Nytt År! Kram N

#12 - Kenta

Tobias Lindkvist: Stick och runka till Lenin eller nåt.

#13 - Katrina

Hej vänner, jag är Ulrika Anders. Jag är ny här vet inte riktigt hur sakerna fungerar här, men jag har läst goda kommentarer här, jag vill också lägga till lite av mitt eget liv, eftersom det här kommer att vara till hjälp för många av oss här som söker svar och lösning till relationen problem. Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal bröt han upp med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka, men allt var förgäves, jag ville ha honom kär i kärlek så mycket på grund av kärleken jag har för min pojkvän, bad jag Han med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt förhållande problem till min vän kollega på arbetskontoret och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en kärleksspellare som kunde hjälpa mig att göra en kärleksspell för att få en man hemma till mig, men jag är den snälla som aldrig levde stavar, jag hade inget val jag gav det att försöka, jag skickade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att bli bra innan tre dagar, min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, Oduduwa stavningsmästaren kastade stavningen i luften, och gjorde varje annan stavning charm i hans tempel på min räkning på mitten av natten. Förvånansvärt den andra dagen var det runt 16.00. Jag fick ett telefonsamtal från okänt nummer, min ex make ringde mig, jag var så förvånad över att jag svarade på mitt telefonsamtal, se det var min man vi hade en lång konversation och allt han sa var att han var så ledsen för att allt var fel hans fel, han sa att han ville att jag skulle återvända till honom att han fortfarande älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen till idag. Sedan dess lovade jag att dela mitt goda nyhetsresultat av kärleksspell som fungerar perfekt utan några biverkningar. Jag har denna kraftfulla avsikt att någon jag vet vem har ett relationsproblem, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskontrollen som hjälpt mig att lösa mitt eget äktenskapsproblem. email: (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com) du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
som:--
1) kärleksspell få tillbaka förlust-kärleksrelation
2) Lost Love Spells att återförenas med ex
3) Skilsmässa Spells
4) Äktenskapsroller
5) bindande stavning
6) Breakup Spells
7) Främjande av rang på kontoret
8.) Du vill vara gravid och ha ditt eget barn.
9) vill tillfredsställa din älskare ontop säng, stark erektion
Kontakta den här stora mannen om du har några problem för en befintlig lösning
genom (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)
SMS till Oduduwa personligt telefonnummer: +16184410124

Kommentera