Opinionsblogg

Hycklarnas omvändelse under galgen.

 Det är med en viss munterhet jag läser att statsministern i år väljer att avstå spektaklet i Almedalen för att istället resa runt i landet och möta människor som inte är på Gotland under den berömda sommarveckan när landets mediala och politiska elit trycker ner sig i samma härliga tunna.

Det finns två tillfällen i det här sammanhanget som inte är någon slump. Dels är det så klart att statsministern alls inte kommer infinna sig på Gotland just där och då, och dels är det tillfället, alltså nu, när han lanserar den här nyheten.

För just nu är han på resa i Sverige. Han besöker små orter och städer för att höra "hur vanligt folk har det".

Lite lätt storögd åker han runt och besöker mindre stöder, bruksorter och det svenska inlandet. 

Under decennier har den politiska eliten valt att helt blunda för vanligt folks villkor och omständigheter. Under decennier har folket lallat med i deras svanesång. Men så har människor kollektivt och enskilt äntligen vaknat ur sin sömn och stapplat ut ur ljuset. Det händer i Sverige och det händer i resten av världen. Alla dessa rörelser har tagit media och politik på sängen. De har inte förstått kraften i den folkliga stormen eftersom de reglade sina fönsterluckor mot den där stormen för så länge sedan. Sedan har de suttit och myst tillsammans där inne i värmen. 

Politiken är hycklarnas paradis. 

 Under alla dessa år har eliten helt sonika vägrat att erkänna att det ens finns en elit. Media har vägrat snacka om det, politiker har ljugit sig blåa om att de är folkets representanter tills folket äntligen insett att det är FOLKET och inte makten som bygger landet, och därefter, trevande till en början men eferhand allt stabilare, börjat gå åt ett annat, eget, håll.

 Då vaknar plötsligt eliten.

Det finns inga visioner längre, inga utstakade mål eller politiska visioner. Just nu ägnar den politiska eliten sig åt att reagera på det som händer, lite sent, lite trögt, lite efter alla andra...

Därför är det nästan rörande att se den mediala eliten sitta i tevesofforna och nu applådera att den politiska eliten insett att bubblan de levt i under alla dessa år inte ens innehåller fönster utan endast speglar...

Plötsligt är alla (ja, öven Göran Greider…) överens om hur bra det är att statsministern inte reser till Almedalen utan istället ger sig ut i landet för att träffa just de vanliga människor som de själva så fullständigt ignorerat under alla de här åren.

 Jag ber en stilla bön om att denna omvändelse under galgen genomskådas av alla dem som fått betala ett högt pris för politikernas förakt och ointresse under alla dessa år.

 

 

Kommentarer

#1 - Anonym

Tack för att du finns! Vårt samhälle har blivit sjukt! Du skulle visst få göra något tv-program. Det känns som makten ger meningsmotståndare tv-program för att tysta folk. När man gör tv-släpps man in i värmen, blir vänner med makt folk. Sen vill man bevaka sin position - man behöver lön etc.

Makteliten hyllar varandras föreställning. Det känns som en föreställning i sig. Föreställningen är inte speciellt bra. Men de vill hålla sig kvar, de behöver pengar, vara med i ett socialt sammanhang.

De tror själva att de inte ska drabbas av våld, skjutningen etc. Men en dag är deras tur.

#2 - Jochen Flor

Sverige har blivit teatraliskt. Politiker och många använder av repade fraser. Jag hör dagligen unga som gamla använda " Det är oacceptabelt" om saker och ting och därtill en statsminister som upprepar på bred norrländska : det ska vara ordning och reda !!!!!! Jaha ? och är det så ?
Vi har blivit ett folk av rädsla..vi vänder bort blicken eller tar ytterligare en slurk av det goda kaffet om någon pratar " Modul hus" , flyktingar, brottslighet , ensamkommande, våldtäkter och dyl.
Det är mycket bekvämare och lättare att prata om " Mellon" !!!
Vi kastar skit på andra länder i Europa som inte gör som VI vill , men djävlar om någon pratar skit om oss. Vänstern har blivit de nya nationalisterna...Ja de har ju inga förebilder längre då Sovjet, DDR och Kuba har kollapsat och lagts i graven.
Komiker ger sig ut på den politiska arenan och möts med tummen upp, trots att de bara svamlar för att vara...ja..vad heter det idag ...PK !!
Sverige har blivit teatraliskt, våldet skrämmer mig och jag är rädd, ty vi har ingen kapten på vårt skepp..vi driver...och förnekar och ljuger.
Statsministern är i Iran med sin minister som fick bära slöja...jag var tvungen att ta fram "skämskudden"..så fel det blev, så TEATRALISKT och löjligt det såg ut...som en scen ur "Rosa Panthern" !!! Skrattet stannade dock i halsen...jag tog upp ytterligare en kudde....visste inte om jag skulle gråta eller försöka skratta.....

Kommentera