Opinionsblogg

Kvinnors rättigheter är hotade i Sverige.

Vårt land vilar på kristen grund.

Det kanske inte betyder ett skit för dig i din vardag men det är fortfarande ett faktum. Denna kristna grund har varit med att forma vårt samhälle och gjort till ett av världens mest jämställda länder. Denna krstina grund har med tiden också varsamt erbjudit en stor möjlighet till att helt slippa allt som har med Gud att göra.

Den kristna guden dömer dig inte om du väljer bort Honom. Jesus kommer aldrig be sina medfölajre att mröda npgra otrogna. Han står där med amrarna utsträckta hur många gånger du än förnekar Honom.

Gud sände sin ende son till jorden som ett värnlöst ltiet barn, och han kom tll en familj på flykt.

Detta är helt unikt bland alla religioner. Gud kom som len liten, utsatt pojke, helt och hållet oförberedd att klara sig själv. Också detta är helt unikt om du jämför med andra religioner.

Så, nej, alla religioner är inte samma sak. När människor hädvar att det är "religionen" som sådan som är skyldig till allt ont, är det helt enkelt inte sant. Det är bara okunnigt.

 Om du tvivlar på detta kan du kanske försöka beskriva hur vårt land INTE är.

 Vi tvingar ingen att bära kors mot sin vilja, Vi tvingar ingen flicka att gifta sig med en äldre man hon inte känner. Vi tillåter inte sexslaveri med barn. Vi låter inte våra döttrar bära familjens heder och vi mördar inte våra egna barn för att de inleder ett förhållande med en pojke från en annan kultur. Den kristna grunden vårt land vilar på, och jag hävdar med bestämdhet att Sverige fortfarande är ett kristet land trots att vi är ett av världens mest sekulära länder. 

 Devin Rexed, som är fil.dr i socialt arbete påstår i en intervju på SVT att om man förbjuder slöja på barn så ska man också förbjuda alla religiösa symboler. Rent konkret: Om vi förbjuder slöja på barn ska vi också förbjuda barn att bära kors runt halsen.

 I all hast och utifrån kan det förefalla som en bra ide´. 

 Men då glömmer man det faktum att slöjan i många länder och för många kvinnor inte är frivillig. Många tvingas bära den. I solidaritet med dessa kvinnor och flickor borde det alltså vara rimligt att ifrågasätta varför små flickor ska bära slöja här i Sverige.

 Religionsfriheten är också en frihet IFRÅN religion. Det är något som vi kristna glömt genom historien. Jag är väldigt medveten om det. Men när såg du en pingstvän med ett bombbälte sist? När hörde du en präst i Svenska Kyrkan mana till heligt krig mot de otrogna? När mördades en kristen flicka av sin egen far för att hon ”vanhelgade” deras familj? 

 Jag är medveten om att vår kristna kultur har sina brister. Men jag är också medveten att den kamp vi fört i Sverige, där vi kommit väldigt långt i synen på kvinnors rättigheter, faktiskt är värd att slå vakt om. Det finns områden i Sverige där dessa solidariska värden är hotade. Det sker inte överallt och det är inte alla som hotar den, men det finns ett hot. Det är bara fega människor som inte vågar nämna detta. Det finns kulturella skillnader på hur man ser på kvinnor. Det är bara okunnigt och fegt att bortse från det. Därför jag tror det är viktigt att vi faktiskt vågar säga: ” Okej, vi respekterar att ni har en annan syn på flickor och kvinnor i de länder ni kommer ifrån. Men i Sverige har vi slagits för kvinnors rättigheter länge nu och vi kommer fortsätta slåss för ALLA flickors självklara rätt att vara vilka de vill, att leva som de vlll, att älska vem de vill!!

 Det finns faktiskt också en värdering i detta. Det är bättre att se på flickor som vi gör i Sverige. Det är bättre att låta flickor få vara vilka de vill, än det är att påstå att en hel släkts heder är beroende av hur en viss flicka lever sitt liv. Det betyder inte att vi avfärdar allting med alla andras kulturer men det betyder att vi värnar om de allra mest utsatta vi har i samhälls och det betyder också att vi på riktigt värnar om den långa kamp rörande kvinnors rättigheter som vi haft i Sverige. Den kampen är ingenting att ta lätt på.

Det finns människor som vill slunga tillbaka denna kan tusen år i tiden. Vi behöver inte bli alarmistiska och vi måste anstränga oss hårt för att inte bli främlingsfientliga i den här diskussionen. Men vi bör vara väldigt tydliga med våra värderingar och våra ideal i den här frågan.

 

Kommentarer

#1 - Cissi

Religion är ett skämt

#2 - Cissi

Oj, jag undrar vad Sanna Lundell menade när hon anklagade dig för att vara islamofob?
Kan det bero på alla dina blogg-inlägg där du demoniserar muslimer?
Det är dags att hoppa av piedestalen Marcus!
Man är inte god för att man är kristen, precis som att man inte är god för att man är muslim.
Det är dina värderingar och handlingar i livet som avgör om du är en schysst person.
Kristna värderingar? Vad är det? Kolla på alla orättvisor, våld och annan kriminalitet som finns i "kristan länder" i Nord - och Sydamerika, för att inte glömma ditt kära Italien där maffian styr men ser till att regelbundet bikta sig i kyrkan.

#3 - Mick3e

Jag är inte religiös men kristna är goda människor till skillnad från muslimer. De är varandras motpoler.

#4 - Sven Jönsson

Hur vore det med någon som korrekturläste?

#5 - Daniel

På 1600 talet krigade Sverige (protestanter) mot katoliker i Europa mängder med människor dog, läs på historien nästa gång

#6 - Anders

Mycket bra skrivet Markus, håller med dig helt och fullt det är skillnad på religion och religion. Till cussi vill jag bara säga att du kan ju tillbrinya en kväll med några påtända somalier så ändrar du nog snart uppdattning; din idiot.

#7 - Jörgen Astonson

Jag är religionskritisk så jag håller med om mycket och tycker det kan sägas om båda dessa religioner. Men i stycket om hur många kristna med bombbälte man har sett osv blundar Birro för hur många som dött av kristnas bomber sedan 11 september. Svaret på frågan hur många kristna med bomber över muslimer har du sett det senaste är alltså: miljoner? Och nästa fråga om heligt krig snälla Marcus Birro inte kan du ha glömt evangelikalen och kristna galningen George W Bush och hela hans anhang?

Sista meningarna är bäst. "Vi behöver inte bli alarmistiska och vi måste anstränga oss hårt för att inte bli främlingsfientliga i den här diskussionen. Men vi bör vara väldigt tydliga med våra värderingar och våra ideal i den här frågan."

#8 - Aake K. Bergh

Det är denna kristna grund som gör att vi har löneskillnader mellan könen, som gör att färre kvinnor än män sitter i samhällets maktpositioner. Det finns gott om exempel att ta. de som tror att kvinnan har en jämställd position i den kristna tron borde läsa på lite och inte jämföra med ett sekulariserat Sverige. Och hade inte sekulariseringen tagit fart hade gifta kristna kvinnor fortfarande täckt sitt hår. Bland annat.

Det är väldigt tursamt att islam finns så att hycklande kristna kan jämföra sig med något som är "värre" i stället för att göra upp med det egna arvet. Jämför med något mer jämlikt istället, men då är det kanske inte lika roligt?

Kommentera