Opinionsblogg

Sanningen är inte rasistisk!

Jag är själv delvis andra generationens invandrare. Min farsa är italienare och min mamma är svensk. Jag är dessutom italiensk medborgare, faktiskt inte svensk.

Min allra första insändare jag fick publicerad i en tidning handlade om att vilket rikt land Sverige blivit tack vare att människor valt, eller kanske tvingats, att komma till Sverige.

Jag tycker precis samma idag. Jag tror på mångfald. Jag tror på en värld där människor får resa och mötas och där vi får röra oss fritt.

Min egen farsa kom hit tidigt sextiotal och arbetade i den tunga industrin. Sedan blev han vaktmästare på ett sjukhus i Göteborg.

Jag är en produkt av mångfalden. Jag älskar att Sverige, ett vackert, men märkligt land på drift i Ishavet, valt att var ett solidariskt och öppet land för människor på flykt.

 I Sverige har vi varit bra på att tillvarata och berömma oss om de förtjänster som allt detta kommit att innebära. Och som skrivet, med all rätt. 

Insändaren jag skrev om högre upp i texten publicerades 1987. Sverige var på nästan alla sätt ett helt annat land då. Där någonstans avstannade också diskussionen om de här frågorna. Tystnaden lade sig som en blöt vante över debatten i tjugofem år.

Länge har det förelegat en uppfattning om att man är emot flyktingar eller andra människor i nöd om man ens det allra minsta problematiserat svensk integrationspolitik. Men låt oss hålla två tankar i huvudet samtidigt.

Man kan faktiskt (som ett exempel) vara en godhjärtad, solidarisk och tolerant medmänniska och tycka det är problematiskt att värderingar från stenåldern börjat frodas i vissa delar av våra förorter. 

 Så… När en polis tar bladet från munnen och beskriver en verklighet som han gissningsvis har väldigt god insikt i, nämligen brottsligheten, och när denna polis är modig nog att vara både tolerant och sanningsenlig om vilka det är han möter i sitt arbete som polis, då beskylls han genast för att vara rasist och drevet går. ..

Vilken ynkedom och vilken skam det är.

Här har vi alltså en yrkesman som VET vad han talar om. Han om någon lever i den verklighet som politikerna och media med beundransvärd iver under så många år försökt putsa upp, och som de medvetet valt att sklnmåla eller helt enkelt hålla käften om...

Han beskriver i sitt inlägg hur hans vardag ser ut och hans ord väger blytungt eftersom han vet vad han snackar om. Han är förtvivlad över att politikerna i rädsla för sanningen dansar runt med sina döda ord. Han är inte ute efter att stigmatisera eller ställa grupper mot varandra utan han drivs av en uppriktig vrede, ett sanningsepos, och en förtvivlvan som hotar att slå över i apati om ingenting faktiskt häner snart....

Han konstaterar sakligt, analytiskt och värdigt att ”Så här ser det ut. Så HÄR är det. Och om ni inte inte ser det så ljuger ni eller dribblar med sanningen eftersom ni är livrädda för att bli utmålade som rasister eller värre.”

 Jag tror det är precis tvärtom. Jag tror att man MÅSTE skriva sanningen som sanningen ser ut eftersom sanningen är det som pågår ändå, trots att man som media och andra under så lång tid valt att inte skriva om den... Det ser ut som det gör även om vi inte skriver om det och det enda sättet att faktiskt göra något åt det är att börja snacka om det.

Att i pinsam ängslighet inte sätta saker i sitt rätta samband bara för att man är rädd att någon ska tro att man är främlingsfientlig kommer bara ge de verkligt otäcka krafterna fritt spelrum.

Jag tror också att det faktiskt gör alla de överlägset flesta människorna i de här områdena som sköter sig en tjänst när man riktar sökljuset mot dem som trivs i mörkret och som begår brotten. 

 Sanningen är inte rasistisk eller främlingsfientlig. Sanningen bara är.

Polisman Peter Springare borde givetvis hyllas för att han, utan att tappa sin känslomässiga kompass, riskerar sitt anseende och säkert sitt jobb, genom att beskriva verkligheten på det enda sättet som verkligheten ska bli beskriven på.

Som den faktiskt ser ut.

Först då kan vi upprätthålla både ordningen och värdigheten hos alla de människor som tvingas leva i utsatthet.

 

Kommentarer

#1 - Anna

Bra skivet.
Sanningen är till för att blottläggas.
I det här landet har vi varit fega sen urminnes tider.
Är så trött på att alla som stöttar Peter Springare och delar hans åsikt blir kallade rasister.
Är kriminella i dag en folkgrupp också? Eftersom han nu även är anmäld för hets mot folkgrupp?
Nä nu får det vara nog!! Vi måste stämma i bäcken och ta bladet från munnen!
Det är så otroligt mycket som gått käpprätt åt skogen i vårt samhälle och det lär inte bli bättre om vi fortsätter att fega ur!

#2 - Micke

Mycket bra skrivet och sammanfattat. Tycker även att Springare växer för varje inlägg i debatten han gjort. Inget pudlande utan mer rakt på och koncist. Han är värd allt beröm för att våga stå upp för sina åsikter.

#3 - Tommy Peterson

Nu ser vi hur en sk ensamkommande begår två våldtäkter mot minderåriga flickor. I första fallet blir det sexuellt utnyttjande, sen våldtäkt till vilket han döms. Nu blir han hastigt och mindre lustigt under 18 istället för 19. Han döms till 2 mån, vilket är en skämt. Döm enligt straffskala och utvisa. Dessa personer förstör för de skötsamma.

#4 - Tobbe G

Grymt skrivet som vanligt. Själv jobbar jag på sis instutition och där har vi bla. dessa ensammkommande våldtäktsmän. Kostar multum och de har dessutom fri telefontid till sina föräldrar. Så ensamma är de inte. Finns de som fått sina föräldrar sprängda men de ser vi inte här inte. Lyxflyktingar som dessutom gör brott har vi gott om.

#5 - Erika

Tack! Äntligen fler som vågar säga ifrån PK-media! Jag har själv nyligen arbetat i en galleria där mycket brott och våld förekom. De människor jag jobbat med som själva är invandrare - har OCKSÅ uttryckt avsky mot de invandrare som kommer hit och begår brott. Men de kan ju inte vara rasister enligt PK-media. Det är ju ett skämt. Det kanske vore enda lösningen att sätta någon muslim i högt uppsatt position, för det verkar vara de enda som faktiskt får kritisera dessa människor utan att bli kallade rasister...... Så illa känns det ju som att det är.

Det är bara som det är. Vi alla bara konstaterar det. Kräks på denna feghet och PK-moral som gäller i Sverige. Fortsätt i samma anda, det behövs!

#6 - Stefan

Jag tycker att du ger en rättvisande beskrivning av läget som råder. Är själv uppvuxen i närheten av Bergsjön i Göteborg och är andra generationens invandrare. Jag växte upp när "problemet" var krigsflyktingar från balkankriget.
Jag läser väldigt mycket kritik men inga konstruktiva och genomförbara förslag om hur nuläget ska hanteras. Och då menar jag förslag som är förenliga med svensk och internationell lagstiftning. Jag går själv bet, hur tänker du Birro kring hur de nyalända ska hanteras så att situationen i Sverige inte förvärras? Jag saknar den diskussionen, klagandet har jag tröttnat på för länge sedan.

#7 - Johanna

Problemet är ju att det är hans sanning, inte att det är en allmän sanning. Personer födda utomlands står för ca 25% av alla dömda för brott i Sverige.
http://www.dagen.se/dokument/statistik-slar-hal-pa-myterna-kring-invandring-1.99060
Av dessa är en stor del från dom andra nordiska länderna samt Irland.

Jag har själv turnerat en del som musiker i olika fängelser i Sverige, min sanning är att det är väldigt svenskt där.

#8 - Maggan

Johanna - hur naiv får man vara. statistik ka läsas son faan läser bibeln. det finns också statistik som säger att majoriteten på svenska fängelser är utlandsfödda, framförallt utomeuropiska människor. har du lagt märke till gängkriminaliteten, våldet, skjutningar, rån, knarkförsäljning på öppenfata, våldtäkter. hur välfärden slagits sönder i vårt land och mörkare krafter tillåtits ta över.

#9 - Anonym

Jag har själv träffat personer från makteliten. Och det är läskigt hur de känner varandra och har pratat ihop sig. Vi som är vanliga ska bara rätta sig efter dem. De tycker själva att de är intelligenta och de tjänar massor med pengar. De kommer aldrig ge med sig. De vill inte ha en negativ bild av invandring - de kommer aldrig gå med på att invandrare har begått brott. Det finns pengar inblandade och deras idéer om att andra människor än de själva ska leva multikulturellt. Makteliten är precis som en stenvägg. Den är svår att ha sönder både från utsidan och från insidan.

#10 - Cindy

Marcus. Jag hoppas verkligen att du läser kommentarerna på din blogg.
Alla ni som hela tiden skriver att invandrare är kriminella. Tror ni inte att det främst är den majoritet av invandrare som sköter sig som får lida av brottsligheten i ute i förorterna??
Jag vet att många svenskar verkar leva i någon slags bubbla, men gängkriminalitet i fattiga bostadsområden är ett välkänt problem sedan lång tid tillbaka och så ser det ut sedan lång tid tillbaka i länder såsom USA, Colombia, Nigeria osv osv.
Marcus, du skriver att människor (invandrare) i förorterna inte har samma värderingar som svenskar, men kriminella överlag har inte samma värderingar som skötsamma människor oavsett var i världen man kommer ifrån.
Du gör inte Sverige en tjänst genom att demonisera människor med utländsk härkomst.
Folk verkar bry sig mindre om att pedofilerna i detta land oftare heter Sven, Bertil och Erik än Ali och Mohammed, men det är skitsamma eller hur? Det är alltid den yttre fienden som är den värsta.

#11 - Anonym

Cindy, vi som är svenskar har sett att hög invandring har skapat kriminalitet. Före massinvandringen var Sverige ett fint. Men det är inte invandrarnas fel. Det är makteliten fel. De har tagit hit fler än Sverige klarar av. Ett annat fel är att makteliten vill ha hit invandrare men inte bo med dem. Områden blir som egna världar. Första lösningen mot kriminaliteten i förorten är att makteliten flyttar ut till socialtutsatta områden och börjar umgås med invandrare. Jag tror att det skulle göra att det blev bättre i socialtutsatta områden.

#12 - Anonym

Cindy, om vi hade haft folkomröstning om invandring 1990 och vi hade tillsammans beslutat om att Sverige skulle ta emot x antal invandrare. Då hade det fungerat bättre. Folk känner sig lurade av makteliten. De har tagit hit invandrare utan att fråga befolkningen. Det är som ett krig. Makteliten vill ha invandrare men inte folket. En del bränner ner asylboende för att stoppa att folk kommer. Det är ungefär som att grannar bestämmer utan att fråga dig att du ska ha ett tält på tomten. De sätter upp ett tält på din tomt. . På kvällen river du ner tältet. Nästa dag sätter de upp ett nytt tält. På kvällen river du ner tältet. Sen håller de på så där...
Till slut känner du dig tvingat att ha tältet men du känner olust.


#13 - Johanna

Maggan. Hela Marcus krönika bygger ju på ett statistikt antagande också. En tjänsteman har statistiskt sett, enligt honom, att det är fler med utländsktklingande namn än svenska namn, som begår brott. Varför ska vi då inte kunna använda annan statistik för att kontrollera hans bedömning? Om vi ska kunna ha en riktig diskussion för att bekämpa brottslighet måste vi ju utgå från dom fakta vi har, inte från en persons subjektiva bedömning.

Så jag ser gärna den statistik du pratar om som bevisar motsatsen mot den jag länkar till! Jag har nämligen aldrig läst någon sådan.

#14 - Anonym

En polis äger ju inte sanningen utan har såklart en subjektiv upplevelse av sitt yrke & vardag. Det som drabbar honom i yrket drabbas inte alla av, det som är hans upplevelse är inte allas.

Tror där är många poliser som skäms över hur Springare plötsligt talar för en hel kår.

Majoriteten som sitter i svenska fängelser är utlandsfödda ja! Från Finland för den som granskar statistiken närmare. Och de är väl inte dem vi pratar om... eller?

#15 - Karin

En polis äger ju inte sanningen utan har såklart en subjektiv upplevelse av sitt yrke & vardag. Det som drabbar honom i yrket drabbas inte alla av, det som är hans upplevelse är inte allas.

Tror där är många poliser som skäms över hur Springare plötsligt talar för en hel kår.

Majoriteten som sitter i svenska fängelser är utlandsfödda ja! Från Finland för den som granskar statistiken närmare. Och de är väl inte dem vi pratar om... eller?

#16 - Lotta Lygdman

Bra skrivet! Jag läser alla dina inlägg. Var även och hörde dig i Avesta.
Du är en rättfram person och det är bra att någon vågar sticka ut hakan i dessa tider.
Tack!

#17 - Cindy


Det är INTE maktelitens som har skapar dessa problem i Sverige för det är NI SJÄLVA som har röstat fram dom regeringar som har haft makten, att ni sedan borde ha lyft frågan om kraftigt begränsad invandring för länge sedan tyder enbart på feghet.
Problemet är att svenskarna är ett rasistiskt folk som under många många årtionden avskytt människor med utländsk härkomst. När min egen mor kom till Sverige i mitten av 1970-talet blev hon utsatt för rasism. Det fanns folk som spottade när hon passerade dom på gatan. Det fanns folk som sa till henne att hon och människor som henne tog jobben ifrån svenskarna. Det fanns arbetsgivare som rapade i telefon när min mamma sökte jobb hos dom och grannar som vägrade att dela tvättstuga med min mamma om dom hade samma tvättid, och då är min mor varken mörkhyad eller utomeuropeisk.
Ni som förnekar att rasismen gror fritt och öppet i det här landet lever tydligen i den där "bubblan" som Marcus talar om.
Sist men inte minst; alla dom segregerade bostadsområden som vi ser idag hade inte sett ut som dom gör om svenskarna inte hade haft en så negativ syn på människor med utländsk härkomst, för det var svenskarna själva som tog sitt pick och pack och övergav dessa områden för länge länge sedan.

#18 - Anonym

Cindy, jag visste inte om att det kom så många invandrare till Sverige. Jag fick veta av en lärare att det kom 100000 per år 2013. Alla partier har haft samma politik, det har inte spelat någon roll vilket parti man har röstat på. Jag har sett själv hur det har varit ute i förorten men media har inte velat skriva om det. Varför?

Mina kompisar som är svenskar har flyttat härifrån på grund av att de inte har fått jobb. Ännu fler svenskar vill flytta. Om du upplever att just svenskar är rasister så är väl snart problemet snart borta.

#19 - Il Capitano

Att tolka statistik som "sanningen" har krönikören gjort förut.
Kanske krönikören t.o.m. minns en historia från 2016 skriven av en italiensk invandrare om 'Kod291' , den lyckades bli allt annat än "sanningen".

Åter till nuet... hallå!?
Att lyckas författa en "känsla" om ingenting av ett inlägg från den mest trovärdiga källan av alla i cyberspace (obs! ironi) och att dessutom få detta publicerat gör mig mycket bekymrad.
Får man verkligen vara så ovarsam med "sanningen"?

Det som däremot är intressant är själva inlägget förtfattat av konstapeln i Örebro.

Retoriken i inlägget påminner nämligen om en helt annan person som dessutom fått en massa tid över.
Örebro brukar lämpligt nog besökas lite då och då av en f.d. krogjägare, numera brottsmisstänkt gosse med invandrarbakgrund som lystrar till förnamnet: -KENT.
Men...
Den känslan är förmodligen bara sanningkompassens fel.


#20 - Albertina Fares

Vi är 17 Vänstersympatisörer som börjat vackla.
Tack Birro och Peter Springare för att ni kravlar upp på barrikaderna och gör era röster hörda !!
Det ger ett hopp i mörkret som man drabbas av just nu. Att matas med undanhållande av fakta tar musten ur en och som vi nog alla vet så hur jobbig än sanningen är så är lögnen alltid värre.

#21 - Tara Humanitas

Läs detta, ni som tycker Birro har så jäkla rätt i sina (FALSKA) antaganden.

http://nyheter24.se/debatt/875570-jorgen-antonsson-marcus-birro-och-peter-springare-har-fel-har-ar-varfor

http://www.expressen.se/debatt/peter-springare-vems-arenden-springer-du/

http://www.svt.se/opinion/hogerextrema-valdtaktsmyter-faller-pa-eget-grepp
http://www.expressen.se/debatt/jag-kan-ocksa-vara-klarsynt-och-modig/

#22 - Anders

Peter Springare beskriver sin vardag. Okey jag kan leva med det. Problemet är att han dissar Brå precis som vilken Sd-anhängare som helst. Precis som att de skulle skicka ut falsk statistik för att jävlas med poliskåren. Det är drag som en rättshaverist uppvisar.
Inte nog med det. Springare sågar skolan och vården. Där har han tydligen också insikt som polis som utreder grova brott. Detta är också något som Sd-svansen pysslar med. Det gäller tydligen att beskriva ett Sverige i djup kris.
Han låter oss också veta att alla vet vad detta beror på utan att säga det. Ett retoriskt påstående som många rasister använder sig av.
Jag är inte det minsta imponerad av hans text. Jag tror dessutom att han försvårar arbetet för den egna kåren.

#23 - Corina

Bra inlägg 😉

#24 - Bjorn

Hej,

Jag skrev ett inlägg idag som ni tydligen valde att inte publicera. Inlägget var kritiskt till Birro och Springare men det var inte vulgärt eller stötande på något sätt. Om man nu recenseras bort så borde man väl åtminstone få reda på anledningen, eller?

#25 - mats

Karin...har du en källa på ditt påstående? Jag köper aldrig att Finnländare är flest i våra fängelser. Och till Johanna vill jag ställa en fråga: fanns det övervaknings-kameror i badhusen före massinvandringen? Tror inte det va?

#26 - mats

Cindy...så allt är svenskarnas eget fel? Det är svenskarnas fel att gruppvåldtäkterna ökar? Att polis och brandkår blir stenade och beskjutna med raketer? Hur ser Malmö ut? Södertälje? DU är rasisten och hataren om nån är det. Man undrar ju varför du bor kvar här när du hatar oss så mycket?

#27 - Ingvar

Samtalade med en klasskompis från högstadiet som numera arbetar som polis i Malmö. Hon behöver tolk till 100% av sina förhör - hon betonar verkligen HUNDRA PROCENT! Enligt henne är har polisen i stort gett upp och är rejält oroliga för framtiden.

Hon säger att det kryllar av skötsamma invandrare men att hon aldrig träffar dem. Polisens vardag är främst fylld av möte med kriminella invandrare och dessa individer är enligt henne vedervärdiga människor som aldrig kommer att fungera i en vardag med oss. De är totalt känslokalla och normal förhörsteknik fungerar dåligt på dem, mycket för att de låtsas inte förstå, ibland både polis och tolk.

#28 - Anonym

Jag har under 00-talet arbetat som Sv2-lärare och träffat då invandrare som var kriminella i sitt hemland och hade kommit till Sverige. Kriminalitet var inget de hade utvecklat i Sverige. Många lärare blev utbrända och en del till och med sjukpensionärer. Men tidningarna skrev inget om det varför?

Det är bara otrevlig när invandrare anklagar svenskar för rasister. Det är bara skapar tråkig stämning. Till slut orkar man inte höra och går undan.....

#29 - Anonym

Jag har under 00-talet arbetat som Sv2-lärare och träffat då invandrare som var kriminella i sitt hemland och hade kommit till Sverige. Kriminalitet var inget de hade utvecklat i Sverige. Många lärare blev utbrända och en del till och med sjukpensionärer. Men tidningarna skrev inget om det varför?

Det är bara otrevlig när invandrare anklagar svenskar för rasister. Det är bara skapar tråkig stämning. Till slut orkar man inte höra och går undan.....

#30 - Aake K. Bergh

Det här inlägget är så väldigt symptomatiskt för Birro. Det börjar bra med den sedvanliga "jag är också invandrare blah blah" för att legitimera sina åsikter, sedan en harang om verkligheten och sanningen (som om den skulle vara objektiv). Så långt klassisk retorik från en person som inte själv är speciellt rädd för mycket mer än känslan av att alla andra är bättre, men som vill stå i rampljuset genom att spela på andra människors rädsla, ilska och politikerförakt. Den ser vi ofta och från många håll.

Den klassiska Birron kommer på slutet, att Springare ska HYLLAS för sitt mod att beskriva verkligheten på det enda sanna sättet (åter igen, som om detta skulle vara något objektivt). Lite så där "fan, nu fick jag till det, ingen märkte hur brunt det här blev" och så tar man i lite för mycket, bara precis så där mycket så att det subtila försvann. Lite som en travhäst som galopperar 50 meter från mål.

#31 - bjorn

"Det börjar bra med den sedvanliga "jag är också invandrare blah blah" för att legitimera sina åsikter.."

Instämmer helt Aake. När de där orden kommer då vet man exakt vad som följer. Rätt eller fel, moraliskt eller omoraliskt, humant eller inhumant, det har väl inget med ursprung att göra, invandrare eller inte, 'genetiskt' svensk (som SDare gillar att kalla det) eller inte.

#32 - Tonny

Augusti 2018. Valkampanjen har redan börjat, någon som tror det blir en värdig sådan? fylld av relevant sakpolitik, åsikter som bryts mot varandra,respekt och för sina motståndare, folk som får argumentera till punkt, inga epitet kastade mot oliktänkande....inte?...tänkte väl det.

Kommentera