Opinionsblogg

Låt stenkastarna betala skadestånd till poliserna!

Det har kommit ännu en intressant dom, denna gång i Solna Tingsrätt.

Två poliser var i Tensta utanför Stockholm för att sköta sitt jobb, närmare bestämt kontrollera en bil, när de attackerades av ett gäng unga män som kastade stenar och glasflaskor mot och på dem.

Det här är ett tilltagande och relativt nytt fenomen. 

Det har funnits besvärliga bostadsområden i alla tider men de senaste åren har våldet, föraktet och respektlösheten mot polis, ambulans och brandkår blivit allt värre.

Från visst håll framförs ofta att det är ”utanförskapet” och ”fattigdomen” som ligger till grund för den här sortens beteende. Det är helt enkelt inte sant. Det är dessutom att fullständigt förakta det egna personliga ansvaret och likställa fattigdom med brutalitet och lagbrott. Du kan inte skylla på fattigdom när du hackar upp gasten för att kasta på människor som sköter sitt jobb. 

Jag är uppväxt i en förort. Jag levde mina femton första år i Angered utanför Göteborg. Förorter har varit ”döda sovstäder” (som Ebba Grön sjunger) i fyrtio år. Det har lagts ner fritidsgårdar i förorten under alla de här åren. Ingen har kastat sten på polisen för det.

Hur fucked up är man om man resonerar så här: " Ja, jag lever i ett bostadsområde med rätt hög kriminalitet, och ja, det finns mycket man skulle kunna göra för att rusta upp det här stället...Hmmm....Vad ska vi göra? Jag vet! Vi tar de här gatstenarna och kastar dem på poliser. Och du kan ta de där flaskorna och kasta dem ner på människorna i uniform där nere. Vilket fantastiskt kreativt sätt att förändra vår tillvaro."

Att vilja skada, hota och kanske döda poliser, ambulanspersonal och brandmän har ingenting med pengar, fritidsgårdar eller utanförskap att göra. Det har med förakt för mänskligt liv att göra. 

Ingen förnekar att de här områdena farit illa. Men vi lever i en demokrati, och det må vara en bristfällig demokrati men det finns tusentals sätt att göra sin röst hörd på om man är förbannad på systemet. Man kan starta punkband, starta en gupp på Facebook, ockupera ett hus, ordna demonstrationer, skriva en bok, rösta på ett annat parti, boka tid med sin lokala politiker, skriva en debattartikel, skriva en till, skaffa sig ett Twitter-konto, ansöka till en dokusåpa, bilda en kulturförening, lära sig svenska språket ordentligt, sträcka ut en hand till andra människor, sträcka ut en hand till sina egna syskon, ordna festivaler… 

Att kasta sten på poliser är babian-beteende.

Tillbaka till domen. De två poliserna får avslag på sin begäran om skadestånd med anledning av stenkastningen.

Solna Tingsrätt skriver att poliserna inte har rätt till skadestånd eftersom ”stenkastning förekommer relativt ofta i Tensta och att de därför borde ha varit mentalt förbereda på det.”

Alltså.

Om du arbetar som polis bör du vara ”mentalt förberedd” på att riskera livet genom att unga män står på broar, i hyreshus, i fönster och på gatorna och kastar stenar och flaskor på dig när du är där för att göra ditt jobb. 

En stilla undran till Solna Tingsrätt: Hur förbereder man sig mentalt för stenkastning? Är inte det på flera sätt att helt enkelt normalisera att de finns människor i förorten som tycker det är okej att attackera människor som har till yrke att rädda liv och förhindra brott? 

Ännu en gång skämmer svenskt rättsväsende ut sig totalt. Brottslingarna garvar arslet av sig.

Varför ska en polis i Tensta behöva stå ut med mer än en polis i Bredäng, Bromma eller för den delen i Västerås?

Ska verkligen svensk rättsväsende vara den instans som ger upp, som säger: ” Äh, så där är det i förorten nu. Vi har kriminella gäng som kastar sten på poliser och de poliser som vill jobba där måste vara ”mentalt förberedda” på att få en stor sten i huvudet när de är där för att göra sitt jobb?”

Den uppenbara risken, och ibland känns det som om det är själva målet, är ju att ingen polis som vill överleva sätter sin fot i Tensta.

Och vänta lite nu…

Är det inte exakt vad stenkastarna vill? Att polisen inte ska våga, vilja och kunna åka dit? För att på det sättet bibehålla laglösheten där ute?

Det är, för att uttrycka det så milt, anmärkningsvärt att självaste Solna Tingsrätt och svenskt rättsväsende är den instans som ser till att de kriminella gängen kan jubla och fortsätta sin kriminalitet.

Jag har ett enkelt och konkret tips. Res in med fyra specialstyrkor och plocka in varenda jävel som kastar sten. Låt sedan dessa eller deras föräldrar betala varenda utsatt polis så att de får sitt skadestånd.

Låt de kriminella betala.

 
 

Kommentarer

#1 - Gunnar Holmqvist

Tack Marcus Birro för enl mig mycket bra beskrivningar av läget i Sverige. Och dina tankar
om lösningar. Jag som betraktat dig som en s.k. "linslus" tidigare. Vad fel jag hade. Hoppas
du snart tar plats inom politiken. Skulle gärna se dig som partiledare för SD.
Håller helt med dig om att invandrare/flyktingar som inte kan följa lag och uppföra sig
inte är välkomna och måste motarbetas. Vanliga justa främlingar ska vi hjälpa och ta emot
med öppna armar. För Sveriges bästa. Vet ej om jag anser muslimer helt justa.

#2 - Urban

Det finns dock två saker att göra angående stenkastarna.
1. Kasta ut om ur landet om de är nyanlända.
2. Införa utegångsförbud för alla som kastar sten och bränner bilar.

Vad det gäller svenska rättssystemet så består den mestadels av femtekolonnare.
Det som krävs är att den omvandlas helt och hållet, genom att avsätta den till synes opålitlige
Anne Ramberg.

Det enda svensk politik har handlat om de senaste fem åren är att motarbeta SD, utan att tänka på vad som egentligen händer i samhället vid sidan om.


#3 - Tobbe S

Vi hade på 1930-talet massarbetslöshet och depression utan att brottsligheten ökade nämnvärt. De stora brottspucklarna har, konstigt nog, inträffat under högkonjunkturer. Detta skulle lämplig vänsterpartist, sosse eller socionom kunna få förklara för mig.

#4 - Cindy

Marcus, jag kommer också från Angered.
Det som händer i Sveriges förorter är fullständigt galet. Den här yngre generationen som är födda mot slutet av 90- talet och och 00-talet beter sig som ociviliserade vildar.
Jag skäms för att erkänna det men det måste sägas, jag har blivit livrädd för ungdomar. Och inte bara jag utan många vuxna.
Ingen vuxen vågar längre säga till ungdomar som missköter sig för då får man räkna med att bli trakasserad, hotad eller misshandlad.
Sedan läser jag artikel efter artikel om att polisen och politikerna måste skapa en dialog med ungdomarna annars får man räkna med att dom begår brott. Va??!! Varför ska samhället underordna sig en generation ouppfostrade barn och ungdomar?
Istället borde man fråga sig varför deras föräldrar låter dom göra vad dom vill. Varför får dom vara ute sent om kvällarna? Varför hänger tonåringar i Nordstan mitt i natten ?
Föräldrarna borde åtalas för barnens kriminalitet, men det skulle aldrig funka för så fort kidsen i orten ställer till med problem då samlas vänster-falangen för att försvara dom.
Synd att Vänstern ALDRIG försvarar alla dom som blir utsatta för våldet ute i landets förorter.

#5 - Bnegt

Bra Marcus!
Om man begår kriminella handlingar så borde innebära en risk för den som är utförande men som vanligt icke. Tar en Polis ett hårt grepp på en som skickar väg en gatsten så blir det ett jävla liv om Polisvåld. Vad är det för fel? Varför ska hela tiden kriminella element skyddas? Och varför ska man hela tiden mörka att den ökande våldsspiralen har gått parallellt med invandringen. Det går utför med detta landet och fort går det, tror inte att det finns en styrning här som kan vända det hela, det ser inte alls bra ut. Ska man komma tillrätta med problemen så krävs det tuffa tag och vart de ska komma ifrån har jag svårt att förstå. Det är inte ryssen som är det stora hotet mot vårat land, hotet kommer inifrån.

Kommentera