Opinionsblogg

Vilket Sverige lever vi i?

Om det nu står en strid om Sverige så står striden om vilket Sverige vi lever i.

Den som bäst lyckas beskriva verkligheten kommer gå segrande ur både den politiska och mediala kampen.

Sanningen är nog den att Sverige inte längre är ett enda land. Alltså ser verkligheten väldigt olika ut beroende på vem du är, var du bor och hur du lever.

Fram till ungefär 2013 var verkligheten den verklighet som etablerade medier, tillsammans med politiker och myndigheter satte.

Nu är det inte längre så.

Nu vacklar allting. Det finns inget folkhem längre, varken ett nytt eller ett gammalt. 

Det finns en massa konsekvenser av dåraktiga (men ibland godhjärtade) politiska beslut, det finns en fullständigt havererad debatt om invandring och det finns tjugofem års tystnad att handskas med när locket nu äntligen är lyft.

Den här veckan har jag särskilt slagits av viss etablerad medias extremt uttalade linje att tona ned det islamistiska våldet. Man söker ursäkter överallt. I dagarna var det årsdagen av Nice, när en man med berått mod utförde ett välplanerat och sadistiskt våldsbrott i sin religions namn. 

Han tog sikte på små barn i en glasskö för att han trodde att han skulle hamna i himlen när han gjorde det. Han mördade inte ”urskiljningslöst” som det stått lite här och där. Han hade noga valt sitt datum, han hade i alla fall ett tiotal medhjälpare och han hade till och med varit på platsen innan och kört med en lastbil för att se hur han som bäst skulle ta livet av så många oskyldiga som möjligt.

Det är så det gick till.
I min bok är det en krigshandling. 
Ingenting annat.

Vi vet allt detta. Vi vet att IS tog på sig dådet (till skillnad från dådet i Stockholm för övrigt). Vi vet att han noga studerat IS-propaganda veckorna före.
Vi vet också att han drack ibland och slog sin hustru. Och genast blir DET viktigare för alla de murvlar som försöker städa undan det islamistiska kortet från det här dådet.

Jag undrar egentligen en enda sak. VARFÖR är så många journalister så oerhört engagerade i att försöka hitta ANDRA anledningar än de rent islamistiska? De som redan ligger där.

Jag får inget svar på den frågan.

Varför är det så svårt för så många att skriva som det är. Varför är de så oerhört intresserade av att hitta andra lösningar när vi VET vad det var som drev mördaren/krigaren i Nice?

Det är obegripligt. Är de rädda för rasistkortet? Är de skraja för att bli kallade islamofober? Varför? Jag förstår det inte.

Idag skriver kulturchef Björn Wiman på Dagens Nyheter, med anledningen av årsdagen i Nice, att:

”Samtidigt har vi kanske också blivit tryggare. Tryggare i förvissningen om att det öppna samhället klarar påfrestningarna utan att dras in i det djupt destruktiva och polariserande tillstånd som är terroristernas mål.”

Är det verkligen sant? 

Hur många här känner sig trygg över att det öppna samhället klarar en enda påfrestning? 

Terrorn är inte bara lastbilsattacker på gatorna, inte bara självmördare, halshuggningar, tortyr i burar, våldtäkter och brutalt mördande. Det öppna samhället sviker på daglig basis hundratusentals unga människor i en del av våra förorter som inte får älska vem de vill i rädsla för att bli straffade av sina egna familjer.

Det öppna samhället har inget svar mot hotet från terrorn. Vi skeppar dit två betonglejon till och hoppas på det bästa. Tills nästa gång. Som om det öppna samhället inte kunde skyddas. Men det öppna samhället inte bara kan skyddas, vi har en skyldighet mot alla de människor i vårt land som upplever en religiös och diktatorisk ofrihet, att dagligen skydda vårt öppna samhälle.

Vi har en skyldighet mot de som förlorade sina liv den 7 april. Vi har ett ansvar om vi menar allvar med att vi tror på våra grundläggande rättigheter om frihet för alla människor. Vi har en skyldighet mot våra barn.

Men när etablerad media börjar glida på sanningen, när eliten börjar glida på VARFÖR detta sker...Då krattar vi manegen för terrorn. Då gör vi det till sist omöjligt att skydda vårt öppna samhället.

Jag vet inte hur det är med er. Men jag är inte en dugg MER trygg efter mördandet på Drottninggatan. Jag ser att det här landet krackelerar fullständigt på alla håll och kanter. 

Och den som, både medialt, kulturellt och politiskt, lyckas formulera exakt hur förödande de där sprickorna är, som därmed också solidariserar sig med alla de unga flickor, unga kvinnor och män, barnfamiljer och andra utsatta, som dagligen lever i en sorts småskalig terror i vårt eget land, den personen förtjänar respekt, vår röst och att bli lyssnad på, och läst.

Vilket Sverige är det vi lever i egentligen?

 

 

Kommentarer

#1 - ej frikort till någon

Jag tycker att fler grupper tonar ner våldsamheter det finns även de som tonar ner och inte nämner det våld som kommer från nazister tex.

Förstår inte detta att man inte kan vara emot allt våld, varför ska man okeja visst våld med motivering att ditt eller datt är värre, allt våld och hot är väl fel
Vi vanliga människor som inte tillhör någon gruppering ute på kanterna tar avstånd både från muslimska terrorister och från svenska nazister.

#2 - Rasistkortet

Personer som anses vara rasister riskerar att förlora sitt anseende och sitt jobb - därför håller dom tyst, medan förfallet fortgår.

#3 - Björn Lundell

Sverige är inte längre något öppet samhälle. Sverige är flera samhällen, parallellsamhällen. Var finns öppenheten, demokratin och friheten i våra talrika storstadsförorter, de många "utsatta områden" , där skjutningar sker nästan dagligen, där kriminella ligor och shariapoliser bestämmer vad som får sägas och göras? Där skäggiga män talar om för småflickor och kvinnor hur de skall klä sig och uppföra sig för att visa avsky för det samhälle som öppnat sina dörrar för dem. Där männen ropar "det här är inte Sverige" när journalister försöker ställa frågor och där poliser, brandmän och sjukvårdspersonal möts med stenkastning när de försöker upprätthålla lag och ordning. Kan den "humanitära stormaktens" fiasko bli tydligare än så?

#4 - Hycklare

Jag håller med #1 varför skriver inte Birro och en del andra om de nazistiska bombdåden.
Genom att mörka saker är man ju precis likadanna som de man säger sig förakta.

Jag ger sjutton i om våldsverkare är 'skäggiga' eller 'rakade', våld och hot hör inte hemma i Sverige och jag förstår inte varför vissa bara riktar in sig på ena sidan när båda sidor gör fel.
Jag vill varken dö av svenska bomber eller utländska bilförare.

#5 - wigwag

Den breda, djupa, stora våldsstrukturen i samhället är idag liksom förr, allt annat överskuggande, mäns våld mot kvinnor. Invandringen har inte ändrat så mycket på det rent statistiskt. Detta våld har särdraget att offret, kvinnan, bara är offer. Inte beroende av nåt hon gör uran beroende av det hon är i den heteronormativa verkligheten. Tillskillnad mot mäns våld mot män, som ofta är framprovocerat, är mäns våld mot kvinnor därför likt terrorhandlingar. Kvinnor som drabbats av detta våld är terroroffer. Och denna terror mot kvinnor som grupp har sen länge fått fäste och påverkar kvinnor i allmänhet i deras vardag. I motionsspåren
på väg hem från fest, vid busshållplatser, på jobbet osv. Och överallt där män finns och som uppträder dominant på ett eller annat sätt. Påverkan i form av rädsla för ovälkommen sexuell handling för vilken beredskap och strategiskt förhållningssätt alltid måste finnas. Så välkomna till kvinnornas värld och verklighet. Ni som på allvar tror att den nya sortens "terror" drabbat er och på djupet påverkar era liv.

#6 - Ann Mari Hjorth

Bra artikel som lyfter fram den verklighet som är Sverige idag. Västerlandet tycks lida av schizofreni, å ena sidan stöder man islamsk terror och krig å andra sidan förfasar man sig över samma krigs konsekvenser. Man tycks förbereda sina egna befolkningar på "världens undergång" genom att glorifiera våld genom t.ex. TV serier som Game of Thrones, irrationellt och bitvis bestialiskt våld utan vare sig mening eller egentligt mål utöver makt. Finns det en diskussion kring detta om moral, följdverkningar på vårt samhälles sätt att se på och bemöta våld? Nej. Bara min reaktion på en bisarr och irrationell samtid.

#7 - Anonym

Marcus skriver väl vad han själv vill och
om islamism intresserar honom så är
väl det bara bra, eller hur?

#8 - HI

Man pratar hellre om de 150 (eller färre) nazister som mycket troligt även kom från grannländerna, än de 2000 IS sympatisörer som finns i Sverige liksom de 70 som är utbildade i den saudiska varianten av islam som låter väldigt lik IS i mina öron (trots att de inte krigar själva) och som nu bygger Europas största moské! För att sprida sin ideologi.

#9 - HI

Man pratar hellre om de 150 (eller färre) nazister som mycket troligt även kom från grannländerna, än de 2000 IS sympatisörer som finns i Sverige liksom de 70 som är utbildade i den saudiska varianten av islam som låter väldigt lik IS i mina öron (trots att de inte krigar själva) och som nu bygger Europas största moské! För att sprida sin ideologi.

#10 - Filip

Håller fullständigt med wigwag. Mäns våld mot kvinnor gör att alla andra nämnda "hot" mot och i det svenska samhället bleknar rejält. Ett jätteproblem.

Kommentera