Opinionsblogg

Det politiska spelet.

Idag kom den stora undersökningen rörande de politiska partierna.

Inga större överraskningar där direkt. Det ser ut som det gjort ett tag.

Om lite drygt ett år drar valrörelsen igång. 

Ett går väldigt fort.

Frågan för Moderaterna är hur de ska ägna det här året, att slicka såren över att så många flyr, eller helt enkelt sparka sin ledare och hoppas på att….öh….någon annan tar över.

 När Batra föreslog att det kanske vore läge att i alla fall snacka med SD gjorde hon vad många inom det egna partiet velat göra länge.

Problemet (för henne alltså) var att hon gjorde det allt för sent. De med sympatier åt SD-hållet inom Moderaterna hade redan packat sina blå korgar och dragit.

Det var en anmärkningsvärd taktisk miss av Batra och hennes stab. Att inte se att de mer dovt blå sympatisörerna  blivit dem som gjort att SD vuxit kan fortfarande visa sig vara hennes största misstag någonsin. De borde ha insett att SD vuxit för att så många redan hunnit byta parti från M.

 För underskatta inte den mer mänskliga sidan av svensk borgerlighet. Det finns inom både Centerpartitet, KD och Moderaterna ett väldigt starkt stöd för en solidarisk svensk flyktingpolitik. Många borgerliga väljare tycker illa om SD. Jag tror det är en av anledningarna till att Centerpartiet nu växer, de snor också väljare från Moderaterna.

 Svensk politik är till stora delar rena kannibalismen. Alla äter alla. Eller dog eat dog som AC/DC sjunger. 

MP sjunker som en sten och det är så pinsamt självförvållat att man nästan tycker att de gott kan ha det.

MP har i grunden rätt många sympatiska drag men man har fullständigt misslyckats med att ha en enda egen tanke i sitt huvud och en enda känsla kvar i sitt hjärta för att bli ett verkligt alternativ. De har slarvat bort hundratusentals människors förtroende. De har sålt sig helt enkelt. Tillsammans med en hel del märkliga uttalanden från höga företrädare har det bäddat för den kris vi ser nu.

Sossarna kan tuffa på som ett gammalt ånglok, mest för att alla andra är så förtvivlat inkompetenta. Det saknas en verklig opposition i det här landet.

Det saknar politiskt mod. Det saknar någon som vågar skita i alla förbannade regler och lagar om vem som får tala med vem och varför. Det saknas visioner, drömmar och stora känslor. Allt är ett spel där den som spelar fulast vinner.

 

Det fina i kråksången är att alltfler verkar inse att det är på det här sättet. Ljuset som riktas mot svensk politik kommer från så väldigt många olika håll just nu. Det politiska spelet blir allt lättar natt genomskåda, allt enklare att se. Kejsaren är mångdubblad och han dansar in både packad och naken gång på gång.

Jag tror folkets dom kommer bli skoningslös på valdagen 2018.

 

Kommentarer

#1 - wigwag

SD är såvitt jag vet enda riksdagsparti som öppet, oproblematiskt och prestigelöst kan prata och komma överens med alla andra partier i såväl regeringsfråga som i enstaka sakpolitiska frågor varför talman efter nästa val bör släppa fram SD som ensam regeringsbildare. Förutsatt då partiet blir tillräckligt stort. 25% bör räcka är min bedömning.

#2 - min tanke

wigwag - så fungerar inte demokrati och demokrati vill de flesta av oss behålla i Sverige.

Just nu blåser vindarna för SD och Centern men det betyder inte att det alltid kommer vara så. Svenska väljare är kappvändare och sitter man vid makten blir man inte alltid poulär när man tvingas ta svåra men nödvändiga beslut.

Det är alltid lättare att vara i opposition och inga är så otrogna som väljare.

#3 - wigwag

Du vinner! Ville mest komma med en alternativ tanke kanske inte många har tänkt. Ingen vill prata med SD men SD vill prata med alla.

#4 - Min tanke


Men vill SD prata med alla om de istället sitter vid makten, det är frågan.

Att SD kan tänka sig att prata med alla nu är inte så konstigt eftersom ingen vill sammarbeta med dem och då duger vem som helst men i praktiken röstar man ju med moderaterna linje i riksdagen, kanske också därför många moderater gått över till SD?

Missnöjespartier brukar även sällan hålla länge när det är upp till bevis, att lova guld och gröna skogar är nämligen lätt men att förverkliga det när man sitter i regeringsituation och har ett helt annat ansvar är en annan sak.
Att sen ett parti som varit i vågmästarroll så länge inte fått något uträttat av sin egna politik är anmärkningsvärt, ska SD få något uträttat av den egna politiken måste de antingen få egen majoritet eller ingå i en röd eller blå allians,.

Oavsett vem som vinner valet 2018 kommer de vid makten även om de blir regeringsskifte att granskas och dömas vid nästkommande val, så har det alltid varit och är inget nytt.

Folk är dessutommissnöjda och byter parti fram och tillbaka, historien upprepar sig vare sig det är sossar, moderater eller sverigedemokrater som sitter vid makten för inga är så oförlåtande som väljare och sviker så lätt.

#5 - wigwag

Fast om man utgår från den väntade kaotiska situation som kan uppstå efter nästa val då SD fått 25% och blivit största parti, talman ska efter enskilda överläggningar med partiledarna utse den med störst potential att bilda regering och få igenom sina budgetar i riksdagen, samt alla upprepar ungefär det dom säger idag, så känns min hypotes att uppdraget går till SD inte allt för otroligt. Sen hur väl SD lyckas blir ju en senare fråga och förmodligen kommer det gå åt skogen som du säger. Alternativen är nyval eller en sossmoderatallians och vilketdera kommer sannolikt gynna SD i opinionen.

#6 - Min tanke

Även om det skulle bli som i ditt scenario så betyder det fortfarande att inte SD får någon reell makt om de inte har majoritet för sina förslag i riksdagen och då har vi fortfarande samma kaos och det blir som du säger antagligen nyval eller att SD fr släppa igenom andra partiers politik och då blir ju makten obetydlig, förutom i prestigen och plånböckerna.

Ett önskescenario hade nästan varit om man plockat russinen ur kakan och tagit politiker från alla partier som kan samarbeta för Sveriges bästa utan några egna agendor där man får en rättvis och bra politik för alla, men problemet är att vad som är bra och rättvist för alla är något som de flesta inte kan komma överrens om.

Om man plockar bort alla fantiker och extrema människor ur alla partier och väljare tror jag dock man får en någorlunda homogen grupp där bara fåtalet detaljer skiljer men där man i grunden tycker samma sak.

Tack för en fin diskussion, i ett internetsamhälle där det är för mycket hat och ilska mellan åsikter så är det uppfriskande och fint när man kan lägga fram sina åsikter med någon som gör det på ett bra sätt, tack.

Ha en fin dag


#7 - THERESA

Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal, bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskastare som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom men jag är den typ som aldrig trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag Mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, kastade han stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag var så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet som har ett förhållande problem, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningsgivaren som hjälpt mig med mitt eget problem. Email: drogunduspellcaster@gmail.com du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.

1) Kärleksspell
2) Lost Love Spells
3) Skilsmässa Spells
4) Äktenskapsstavar
5) bindande stavning
6) Breakup Spells
7) Förvisa en tidigare älskare
8.) Du vill vara befordrad på ditt kontor / Lotteri stavning
9) vill tillfredsställa din älskare
Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
Genom drogunduspellcaster@gmail.com

Kommentera