Opinionsblogg

Hej gangster. Kan du snälla komma ner från den där bron när du kastar din sten? Min kamera kan inte se dig om du står där upp och vill döda mig.

Varje gång jag skriver om att vissa förorter, eller rättare; vissa delar av vissa förorter, blivit närmast laglösa zoner, rycker förtrupperna ut och vill skjuta budbäraren.

Sverige kryllar av Badgad Bobs.

Men redan för snart tjugo år sedan (!), 1999, sade polisen så här om bland annat Fittja: ” Vi kämpar för att återta territoriet” (Uppdragning Granskning i SVT 8 mars 2017).

Om man tycker det blivit bättre eller värre de här tjugo åren beror på vem man frågar. Testa med tanten som rastar hunden i någon del av huvudstaden som upplevde fem mord på 24 timmar alldeles nyss, eller barnfamiljen som ser knarkhandeln ske helt öppet utanför skolorna, eller någon av alla de kvinnor som upplever rädsla I SITT EGET BOSTADSOMRÅDE.

Frågar du Malena Ehrman eller mångmiljonären Jonas Gardell eller någon av landets löpande-band-producerade komiker så är Sverige tryggare än det någonsin varit...

Människor som säger sig vara upplysta och toleranta orkar inte se en centimeter bortanför sin egen nästipp.

”Jag har det jättebra. Alltså är allt lugnt”.

Jag kommer att tänka på dåvarande svenske förbundskaptenen i fotboll, Åby Ericson, som fick frågan inför VM i Argentina 1978 om han hade några betänkligheter att spela ett fotbollsmästerskap i ett land som styrdes av en militärjunta…

  • Det är inget som märks här, svarade den gode Åby, du ska se vilka fina hotellrum vi har…

Lite så tycks valda delar av svensk offentlighet resonera (eller inte resonera) när det gäller det här...

"Om jag har det bra och är trygg har väl alla det bra"?

De tycks oförmågna att förstå att Sverige inte längre är ETT land, utan flera.

Polisen har varit en extra utsatt arbetsgrupp. De står i fronten i kriget mot den avhumanisering som sker i vissa av våra förorter. (Och när tänkte du senast och på riktigt på förorten som ”din” eller ”vår”?)

Polisen får stenar kastade emot sig och blir ofta hotade, trakasserade och ibland även direkt angripna om de är i någon av dessa förorter för att göra sitt jobb. 

För mig är det fullständigt obegripligt varför man inte bara kan dundra in i de här områdena och plocka in de som bränner bilar, kastar sten och begår brotten. Det borde inte vara polisiär raketforskning att åka in i en förort och lagföra de som begår brott helt öppet.

Sverige har förändrats på många sätt under väldigt kort tid. Vi har krattat manegen för ett utanförskap som skenar bortanför vår kontroll. Utanförskapet har i sin tur knoppat av sig till andra utanförskap och till slut har tilliten till samhället och det som vi andra kan uppfatta som ”det gemensamma” fullständigt brustit i tusen bitar.

Nu föreslås att polisen ska få kameror i sina kläder som ska filma allt som händer vid ett ingripande eller ett besök i en av dessa områden.

Alltså…

Vi har ett bostadsområde som mer eller kidnappats av gangsters. Vanligt folk är rädda för att gå ut när det är mörkt.  Även de som växte upp i dessa områden, och som SJÄLVA, har vart eller fortfarande är kriminella reagerar på alla skjutningar och allt våld. Istället för att ge polisen mer resurser, fler folk, större befogenheter, kraftigare tag så sätt man en kamera i jackan på dem.

  • Hej gangster. Kan du snälla komma ner från den där bron när du kastar din sten? Min kamera kan inte se dig om du står där upp och vill döda mig. Snälla kom ner hit så kan jag filma dig när du kastar sten…Och snälla, kan du ta dig av den där luvan också? Okej?

De verkliga hjältarna är som vanligt de allra mest utsatta. Barnfamiljer, kvinnor, unga pojkar som dras in i den här fruktansvärda världen med löften om snabba cash och brudar och status. 

Polisen syr in i kameror i kläderna och rullar ängsligt genom minerad mark.

Herregud…. 

Som vanligt önskar jag att jag har fel i det jag skriver och att kamerorna kan rädda våra förorter.

Och som vanligt inser jag redan nu att det aldrig kommer att hända.

 

Kommentarer

#1 - Anonym

Jag förstår inte att politiker låtit det bli så här. En del säger att politikerna har tappat greppet om landet. En del säger att politikerna är korrumperade. En del säger att politikerna är rädda för att bli kallade för rasister. En del säger att politikerna är bundna av asyllagar. En del säger......

#2 - Cissi

Många svenskar lever i förnekelse. Eftersom det oftast inte är dom som lever i dessa områden så har man valt att sätta skygglappar för ögonen.
Läste igår om en väggmålning föreställande tre gangsters som har målats för att heder dessa avlidna gangsters. Dom beskrivs nu som hjältar.
Det har blivit som Mexico, Guatemala eller södra Italien för den delen. Dom kriminella sätter agendan. Jag misstänker att väggmålningen kommet att stå kvar. Annars blir det repressalier.

#3 - Hans Nilsson

Gummikulor och batonger stora som baseboll trän och inget tjafs måste till snarast. Skall jag vara helt ärlig är Sverige förlorat för oss det Svenska Folket. Detta helvete har eskalerat under 40 år utan att myndigheterna har lyckats stävja det.

#4 - Albertina%252520Fares

Förlorat för oss kanske ... men hur kommer det att se ut när våra barn och barnbarn växer upp.
Tack Marcus för att du förser oss med lite balans i medias vågskålar.
Jag bodde i Akalla och Kista när jag var liten. Då var det en idyll med Järvafältets naturliga lekplatser intill. Vi var inga rikemansungar och min mamma var ensam med 3 små barn.
Hur blev det så här..... och när döptes det om till utanförskapsområde ???

#5 - Mats

Polisen i Sverige måste vara vårt mest otacksamma yrke! Själv skulle jag vilja ge dem alla en ros för att de står ut och inte säger upp sig på studsen. Hur de än gör så blir det liksom fel. Om de är för snälla och inte tar i med hårdhandskar, så låter det i media och på nätet att de är för passiva och varför gör de inget? Sedan när de tar i med hårdhandskar, så blir det ett jävla liv om polisbrutalitet. Kan någon ge en förklaring på vad liksom lagom polisvåld är? Det är ju inte konstigt att de liksom syr in kameror i dräkten under sådana förutsättningar. Man hade väl visserligen kunnat hoppas på att de kunde spara de där ansikten som dyker upp och inte sköter sig, kunde sparas i någon databas för eve. framtida bruk. Sedan när de väl griper någon, så verkar de ofta vara ute till eftermiddagen, eftersom dessa typer ofta verkar vet vad säga för att slippa sitta inne en längre tid och om de väl skulle sitta inne lite längre, så verkar det som någon advokat alltid lyckas fixa någon typ av skadestånd till dem som de kan använda när de kommer ut. Advokaten är dessutom troligen alltid betald via rättshjälp och skattebetalarna, så det är ju inget problem med det heller. Nej, det finns verkligen mycket att fundera igenom i detta landet när det komme till brott och straff.

#6 - Anonym

Du måste skämta? Alla poliser är utrustade med både pistol och batong (teleskop i de flesta fall). Kamerorna används främst som bevisföring när saker väl händer. Polisen använder bröstkameror vid t.ex. demonstrationer och kan på det sättet gripa folk snabbare för att man har direkta bevis.

#7 - jukap

Jag är rädd, rädd för att ingen reagerade i gårdagens rapport – klippet från Gottsunda – icke arrangerad bakrunds händelse. Några 10 åringar syns på filmen, de visar hat och hot mot samhället och svenskarna. Flesta snackar om några enstaka busungar och vet inte att alla ungar i förorten har samma uppfattning om oss. Undantaget har flyttat därifrån för längesen. Skrämmande.

Kommentera