Opinionsblogg

Låt Earth Hour bli böckernas timma.

Det känns nästan alltid lite futtigt när vi som vanliga medborgare uppmans/kommenderas att praktiskt göra något för miljön.

Att vika ett mjölkpaket och sortera potatisskal för att det ska regna mindre i Bangladesh känns som något som vi gör för att få briljera inför oss själva, mer än för miljön. 

Dessutom blir miljövännerna väldigt ofta lite uppfordrande mot dem som inte begriper hur viktigt det är att kärnhuset från äpplet hamnar i en korg och resten av äpplet i en annan.

Köper man inte krav-bananer ska man dö. Och dör man är det ju en mindre som smutsar ner de heliga miljövännernas välsignade jordmån. Typ.

Gnälligt?

Ja, lite faktiskt. Sorry. Solen gör konstiga saker med en annan gammal depprockare.

I helgen är det tänkt att vi ska släcka ner under en timma. Nu på lördag vill de få oss att släcka ljuset mellan 2030-2130. En timma utan lampor tänker jag.

Få in lite stampad potatiskällare-känsla i tillvaron kanske. Stå med huvudet mot köksfönstret och blänga surt på grannhuset för att se om de är lika lydiga och duktiga som vi i det här huset…

Men så slår det mig. Det är ju en utmärkt ide´. Särskilt för alla oss barnfamiljer som äntligen kan göra något verkligt vettigt för framtiden, nämligen att stuva undan alla tusen blinkande, blippande, skränande, sjungande och sjudande skärmar av olika slag och sätta det gamla hederliga och beprövade vapnet BÖCKER i händerna på våra barn. Läs en bok på lördag helt enkelt. Slå de berömda två flugorna i en berömda smällan. Stäng av repriser av Wild Kids, eller Frost, eller ännu vidrigare repriser av den fruktansvärda Melodifestivalen, eller allt hjärndött tecknat, allt våld, allt obegripligt som barnen hänger som klasar framför, och LÄS EN BOK FÖR DINA BARN.

Gör både miljön och dina barn en verklig och fantastisk tjänst. Läs en bok för dem nu på lördagskväll medan 2030-2130. Och när de somnat och du legat bredvid dem en stund och när du sett deras drömmar röra sig som vårfloder under de där vackra ögonlocken, när du luktat dem i nacken och tackat Gud för att du får ha dem hos dig, när du viskat att du älskar dem mer än allt i hela världen, mer än ditt förbannade jobb, mer än dina hiskeligt egocentriska planer, mer än våren, när du är säker på att dina kärleksord hittat in till dem i deras varsamma och trygga sömn, testa då själv att fortsätta ha de förbannade skärmarna släckta, och leta upp en tjock roman som du kan försvinna in i. Låt den kosta dig lite ansträngning. Minns de där åren när du älskade dikter av Karin Boye och gick klädd i basker och längtas efter att få kyssa de svåra flickorna i sina bärfärgade  hårspännen, låt ditt ego vila och läs en bok som utmanar dig. 

Det kan bli en riktig vacker helg, trots allt.

 
 

Kommentarer

#1 - Cissi

Är inte poängen med Earth Hour att man släcker ner ? Hur ska man då kunna läsa en bok?

#2 - Mia

Tror nog folk läste innan glödlampans tid. Har du hört talas om stearinljus Cissi?
Det blir nästan komiskt med alla dina negativa kommentarer. Oavsett ämne så hittar du alltid något att kritisera.

#3 - Mats

Självklart läser en sann poet i stearinljuset sken.
Det där med Earth hour är ju lite lätt hyckleri. Vad är liksom poängen? Man sparar ström i 1 timme och känner sig jätteduktig, sedan kör man på som vanligt. Om man t.o.m jämnför med 70-talet, så är vi ju långt värre miljöbovar idag än då, fastän man inte källsorterade, hade en del asbest i husen och målade inte med så "miljövänliga" färger. På 70-talet hade vi textilfabriker, skofabriker, bilfabriker osv. dvs. vi hade en långt mindre import som slet på miljön. Vi hade också på sin höjd en bil per familj och reste i bästa fall på semester 1 gång om året utomlands, samt folk överlag tillbringade betydligt mer semester i Sverige som var bra bättre både för miljö och landets ekonomi. Vi hade princip bara en radio, tv och några lampor kopplade till el uttaget och lagade all mat själv dvs. långt mycket mindre färdig mat som inte är bra för varken för hälsa eller miljö. Allt lagades, även sockarna när det gick hål i dem och Ikea med sin slit och släng mentalitet hade inte fått fäste ännu.

#4 - Hannah

Mats, ingen menar att 1 timme utan ström ger en betydelse energisparning I SIG. Att stänga av massa lampor 1 timme per år räddar inte smältande polariser, det förstår nog de flesta. Syftet är väl snarare symboliskt. Earth Hour används för att uppmärksamma och påminna folk världen runt om alla miljöproblem vi har idag. Ett ganska bra och tydligt sätt att nå ut till allmänheten, skulle jag säga. :)

#5 - Filip

I närområdet- rekodtidiga bevattningsförbud på Gotland och i Örebro-området. Globalt-Dåliga skördar pga torka hotar miljoner liv i centrala Afrika.

Resursbrister kommer ge upphov till allvarliga konflikter i fas ett. Mer extremism osv.

I fas två kommer samtliga drabbas av rubbat eko- och klimatsystem.

Vi har sannerligen oddsen emot oss, 99,99 av samtliga arter som vandrat på jorden är utdöda. Nu sker utdöendet för många fler snabbt pga mänsklig aktivitet. Tro inte att det inte kommer påverka oss, det kan snart bli vår tur att kasta in handduken. Det kallar jag en stor jävla utmaning .

#6 - Filip

*99,99 procent

#7 - Filip

Källor på det:

http://www.dn.se/nyheter/sverige/orebro-infor-bevattningsforbud/

http://fof.se/textruta/fem-stora-utdoenden-och-nu-ett-sjatte

#8 - Filip

Du är en sann hycklare Marcus, inkonsekvent och inget annat än en halvtänkare.

Din rädsla, för sådant du finner skrämmande, ska man i det närmsta knäböja inför - ta på yttersta allvar.

Att raljera över och släta ut andras är tydligen helt okej.

#9 - Lennart

Mats, Det var inte Ikea som införde slit och släng-tänkandet. Det var konstnären Lena Larsson. I vilket fall som helst är det illa nog. När det gäller ett fåtal glödlampor på 1970-talet, så var deras effekt på 40, 60, 80 eller 100 Watt. Det motsvarar från tio till 25 LED-lampor i dagens läge. Radio- och TV-apparaterna var energislukare, liksom elspisar, ugnar och kylskåp var på den tiden också enorma energislukare. Personligen anser jag det är bättre att byta ut alla energislukande glödlampor och halogenlampor, och ersätta dessa med LED-alternativet. Det sparar långt mycket mer än att släcka lamporna under en timme.

#10 - Mats

@Lennart, Ikea platta paket och deras lagershop är det som fått igång den höga omsättningen av heminredning. Tidigare när man skulle köpa en bokhylla, så var det inte alls tal om att stuva in den i bagageluckan och köra hem. Förr var de stora, tunga och otympliga och något som man i regel behövde hjälp att frakta hem. Man gjorde saker för att användes och hålla i många år, samt inte heller så flyttvänliga. Ikea är det företag som främst i grunden ändrat våra köpvanor vad gäller heminredning och om man åker dit där en lördags eftermiddag, så kan man definitivt bli oroad av mängden folk och allt som köps, samt ganska troligt ska ersätta något i hemmet som istället hamnar på tippen. Du kan ju inte jämnföra mängden av elektronik i hemmet då och idag. Nu är det ju hur mycket som helst inkopplat i uttagen; micro, espressomaskiner, kaffekokare, data, modem, laptop, fläktar, surfplattor, hemmabio, bluray, dvd, 2-3 TV -apparater osv och alla sitter med sina tekniska prylar. På 70-talet hände inte så mycket merän att färgtv började bli standard och det kom fjärkontroll. Idag har du ett helt annat tempo vad det gäller tekniska nyheter på alla områden och även hur man använder dem. TV på 70-talet bestod av 2 statliga skräpkanaler och det enda sevärda var väl i princip aktuellt och rapport dvs 1-2 timmar sevärd TV och bara en apparat per familj. Det höga tempo på nymodigheter gör också att det kasseras mycket mer som fortfarande är hållbart. Sedan så börjar ju 50-60 tum platt TV bli standard och det drar ju givetvis mer ström, samt inte heller ska det förglömmas hur mycket tekniska prylar idag som alltid är i standby läge dvs. drar ström konstant, fastän man inte använder dem.

#11 - Mats

Hoppas ni gjorde något vettigt under Earth Hour. Själv gjorde jag fläskpannkaka och lyssnade på bobban, samt drack en Guiness.
Tänkte dela med mig på receptet av "Earth Hour fläskpannkakan";
-Fräs ca 10 cm skivad purjolök väldigt lätt, samt ett paket bacon gyllenbrunt.
-Vispa 3 ägg, samt 4 dl mjölk och 4 dl vatten.
-Tillsätt 4 dl mjöl och vispa till en jämn smet.
-Smöra en ugnssäker form och in i ungen på 225C i 25 min tills den är gyllenbrun.
-Serveras med lingon

#12 - Lennart

Mats, Ikea-hyllan Billy - vilken tycks vara den du syftar på, är knappast någon slit och släng-vara. Jag har några stycken som jag köpte för drygt 40 år sedan, och de är fortfarande i bra skick! Lena Larsson myntade uttrycket "slit och släng" cirka 15 år tidigare, för att hon ansåg att husmödrar inte skulle behöva ödsla tid på att laga klädesplagg som gått sönder.
När det gäller el och hemelektronik så är den nya generationen av sådan varor betydligt mera energisnål än den från 1960- och 1970-talen. En LED-lampa som drar cirka 3 Watt motsvarar en glödlampa som drar cirka 25-30 Watt. Alla hushållsel ska vara certifierad utifrån förbrukningen, alltifrån energisnåla A+ och ner till slösarnivåer. Hela köket är mera energisnålt nu än vad det var tidigare. När det gäller alla tekniska prylar som du rabblar upp, så behöver du inte ha alla i gång samtidigt, du behöver inte heller hålla dig med så många. Halvera antalet så sparar du mera än under den den timmen du stängde av alla under Earth Hour. Slutligen, när det gäller TV-tittandet, så behöver du inte sitta klistrad framför (den energisnåla) platt-TV:n. Det finns inget som tvingar dig att hålla dig med TV. Jag skippade TV:n under elva av mina ungkarlsår, utan att sakna den.

Kommentera