Opinionsblogg

Ny undersökning visar: Oron för brott och kriminalitet ökar!

 

Det finns många Pk-ivrare, komiker, sångare, politiker, skådisar och kända föräldrars barn, som skriker sig blåa och hesa om solidaritet med de svaga, om rättvisa och utsatta gruppers position i samhället.

Samtidigt bygger de sina välfärdsmurar högre och högre. Bubblan de seglar runt i rör sig över Södermalms och Kungsholmens, Majornas eller andra fina innerstäders tinnar och torn, och de där bubblorna saknar fönster de också.

Många av de ovan nämnda har lekt Bagdad Bob det senaste året. De har stått på scener och suttit i sina dyra bilar och skrika högt om att Sverige är ett tryggt land. Sverige är tryggare än någonsin till och med. Sverige är så tryggt att de inte kan begripa ett enda ord av de människor som säger sig uppleva otrygghet i sina liv. 

Och drar man in några hundratusen i månaden, bor på Kungsholmen och frekventerar röda mattor och har råd att tälja guld ur varje grå förbannad morgon man vaknar upp i, så är det självklart att Sverige är ett tryggt land.

Och kanske kunde man ha skakat lite lätt roat på sitt huvud åt deras tokerier om att allting är lugnt och fint, om det faktiskt inte vore så att de i själva verket sviker just de människor de i nästa andetag säger sig värna så väldigt mycket om!

För det är de redan utsatta och svaga grupperna som lider allra mest av den nya oron.

Idag kom det en ny SIFO-undersökning (För Sveriges Radios räkning) som redovisar vad det är svenskarna är mest oroliga inför. 

Överlägsen etta är rädslan för brott och kriminalitet. Rädslan att bli utsatt för våld är det som skrämmer svenskarna allra mest.

Kvinnor är räddare än vad män är.  På ett år har rädslan för brott och kriminalitet ökat med över 60 procent hos kvinnorna.

Det är en markant förändring.

Nu kan PK-sångarna sjunga ut om att rädslan är dåligt underbyggd, att det bara är skrämselskott, att man inte BEHÖVER vara rädd.

Men det räcker att gå igenom nyhetsrapporteringen från de senaste två dagarna för att inse att hoten är verkliga. Ett universitet fick utrymmas, två personer hittade avrättade med skott i huvudet, flera mördade i Sundbyberg, fler skjutningar med dödlig utgång i Malmö, en våldsam knivattack på Arbetsförmedlingen i Borlänge, våldtäkter och ofredanden.

Jag tror också folk är rädda för MER än sin egen personliga säkerhet. Man är rädd för att hela landet krackelerar, att stadsdelar och förorter fullständigt faller ur statlig och polisiär kontroll, att vi håller på att få parallella samhällen. Den rädslan är inte påhittad. Den oron är väldigt, väldig befogad.

Jag vet inte om ni såg Janne Josefssons reportage om killarna från Fittja. Mycket intressant skildrades och sades i de två programmen. En var att polisen redan för tjugo år sedan (!) talade om att ”återta territoriet” i stadsdelar som Fittja. För tjugo år sedan redan talade alltså polisen om att vissa delar av våra städer var utom kontroll...

Nu kan ju fundera över om det blivit bättre eller sämre sedan dess...

Bara själva den rädslan är ett sorts brott mot vår mänsklighet. Att vara rädd är ett sorts straff. Maffian i Italien vet hur effektiv rädslan för att något ska hända kan vara för att leda människor i en viss riktning, och hindra dem från att gå i en annan. Rädslan för något är ett brott i sig.

Men stället för att ta denna rädsla på allvar så menar så många opinionsbildare att det inte finns någon anledning att vara rädd. Men det finns anledningar att vara rädd, kanske mer på ett systematiskt och överskådligt plan, men även på det rent personliga. 

Det är obegripligt att det är oss budbärare de rättänkande älskar att skjuta på när det faktiskt är så många människor, och då främst kvinnor (men också män) är rädda för utvecklingen i samhället. Ta den oron på allvar. Kliv ner från era höga hästar. Lyssna på folk. Se verkligheten och försök att ta människors oro på allvar.

 

 

 

Kommentarer

#1 - Cindy

Dumheterna ute förorterna började för drygt 20 år sedan.
Precis då som nu så har Vänstern alltid visat solidaritet med dom kriminella men skitit fullständigt i alla dom som sköter sig.
För det är vi skötsamma som får lida för allt det som händer ute i förorterna. Det är vi som inte vågar gå ut sent om kvällarna. Det är vi som knappt vågar säga till ungdomar som bråkar och vandaliserar. Trots detta är det som vanligt mest synd om dom som missköter sig.

#2 - Mats

En mycket bra artikel i dag Marcus!
Jag tycker att folk borde främst utgå lite från sannolikheten att råka ut för något. Just nu tycker jag att väldigt många som egentligen inte är i riskzonen är överdrivit rädda. Vad det gäller skjutningar fram till idag, så är princip samtliga kopplat till kriminalitet och det är främst kriminella som strukit med. Men sedan så har ju också den sista tiden även småföretagare blivit allt mer rånade med skjutvapen och det är nog bara en tidsfråga innan det även kommer börja förekomma fler skjutningar i samband med rån. Sverige går ju i samma spår som Usa i mycket, isåfall är det den närmaste utvecklingen.
Det som skrämmer mig långt mycket mer är trafiken. Allt fler ska jobba i städerna med följd att vi har ännu intensivare trafik. Sedan när man slopade skattemärket, så verkade det som det helt spårade iväg vad det gäller målvaktsbilar och folk som kör utan körkort. Idag är det i på många håll närmast standard att man smiter från platsen om man råkar köra över någon, säkert pga man inte har körkort. Vad det gäller kriminella verkar det ju inte heller som någon av dem har körkort och kommer undan gång på gång. Sedan kan man ju ens undra om det är luft vi andas längre i städerna. Jag har hört att man mörkat vissa rapporter vad det gäller utsläppen, just pga det inte skulle påverka bostadspriserna centralt.
Annat som skrämmer mig är att Sverige tuffar liksom på i många ständiga felaktiga spår och allt är liksom ganska så tungrott ex. så har jag själv sedan princip tonåren varit inne på mer lönespridning, men fortfarande så propagerar man princip lika hög ingångslön som något som jobbat i typ 10 år, men hur ska liksom någon få in en fot på något företag på så sätt? Paralellt till detta har det i stort av denna anledning dykt upp svartjobb, praktik i massa former osv. Det leder ju varken till vettiga referenser eller ingångar in i företag. Som en märklig paradox dessutom till detta, så har ju chefslönerna helt lättat och flugit iväg, fastän många chefer är helt värdelösa, men då får de bara en bonus som tack för otjänsten.
Sedan som grädde på moset, så har vi en jättehög invandring, mitt i denna ofungerande arbetsmarknad och bostadsbrist pga man till stort också vill hålla liv i bostadsbubblan.

#3 - Lennart

Bra skrivet, Marcus. Det är dagens sanning! Är det underligt att uppgivenheten bland poliser breder ut sig, samtidigt som polishögskolorna inte lyckas få ihop tillräckligt många aspiranter som planerats...? Om man bytte ut rikspolischefen mot en kompetent person kanske man åtminstone kommer ett steg närmare ett tryggare samhälle. Som generaldirektör för Försäkringskassan lyckades Dan Eliasson skapa totalt kaos, sedan upprepade han "bedriften" som rikspolischef. Kanske det är dags för hans parti, socialdemokraterna, att anställa honom som partisekreterare!?

#4 - Il Capitano

Oavsett om brottslingarna är frikyrkopastor, bankrånare, lastbilschaufför, förortsgäng eller tillhör kriminella MC-gäng så ägs problemet av Polisen.

Svensk oro är inget nytt, Svensson är född orolig.
Svaret på den svenska oron just denna gången är rätt simpel.
"Någon" har skrämt upp Svensson.
"Någon" sprider extremistisk propaganda.
"Någon" skriver enögda krönikor om att folk bits vareviga dag.

En av dom syndare som glömt bort det här med goda gärningar är ingen annan än trosivraren Birro själv.
Inget illa menat men politik är liksom inte din grej. Skriv en krönika om en tavla istället...

#5 - Göran

Il Capitano: Du har inte funderat på att skjuta dig själv? Du medför absolut ingenting i denna blogg, och verkar ärligt talat ha seriösa psykiska problem med tanke på de dagliga spydigheterna (oavsett ämne) du riktar åt Marcus.

#6 - Leif

Återigen refereras det till nyhetsflödet för att stärka en tes. Det säger inte mycket huruvida oron är befogad. Förmågan att skriva en riktigt underbyggd text lyser med sin frånvaro.

#7 - Lennart

Har man inga sakargument att komma med så får man tillgripa personangrepp. Det är Il Capitanos taktik. Jag undrar var han tillbringar sin tid, och om han överhuvudtaget läser tidningar eller lyssnar på Sveriges Radios nyhetssändningar. Det går knappast en dag förrän någon skottskadas eller skjuts ihjäl. Så sent som i dag eftermiddag (lördag den 11 mars) hittades en man svårt skottskadad i Malmöstadsdelen Fosie. Men, du kanske lyckas få det till att TT, Sydsvenskan och andra medier sprider extremistisk propaganda för att skrämma upp Svensson!? Kanske du inte oroas av detta, men de gör definitivt invånarna i de aktuella områdena dä skottlossningar förekommer i våra tre största säder.

#8 - Anonym

Sverige har blivit ett land där idioterna, pajasarna och dom okunniga har fått tolkningsföreträde vilket snarare har lett till att befolkningen fått känna sig ännu mer otrygga. Jag ser gärna sett att Schyfferts Porsche hade satts i brand i Rinkeby en kväll.👏

Kommentera