Opinionsblogg

Varenda människa som blir utsatt för den här typen av terrordåd är offer i ett krig som startats mot oss.

Jag är och hälsar på i Riksdagshuset ibland. Jag träffar en god vän som är riksdagsledamot för KD.

Säkerhetskontrollen har alltid varit ganska trött och pliktskyldig. Min vän uppger vem jag är i en lucka och jag får ett inplastat kort med mitt namn på. 

Men senaste gången för någon vecka sedan liknande det mer kontrollen vid en flygplats. Det var vakter och ett löpande band som man fick lägga sina grejer på.

Jag tänkte inte så mycket på det just då men jag tänkte på det när jag läste om ännu en terrorattack mot den fria, demokratiska världen som är vår demokrati, denna gång mot folkvalda i London.

En man mördade/slaktade fem stycken, bland annat en polisman, innan han själv sköts till döds. Ett stort antal människor blev svårt skadade, flera av dem livshotande.

Den engelska polisen har i samband med dådet gjort flera gripanden i Birmingham, en stad som också bilen gärningsmannen använde ska ha kommit ifrån.

Premiärministern har hållit ett känslomässigt och briljant tal om att inte vika sig för terrorn.

Polisen klassar det som ett dåd ”inspirerat av islamistiska terrordåd” som det heter.

IS har tagit på sig dådet.

Det sorgliga och bestående intrycket nu är hur lite folk orkar ta in vad det är som skett. Det är som om man sätter sitt helhjärtade engagemang i paritet med antalet döda. ”Fem stycken? Nåja, det är väl sådant här vi får leva med nu.”

Varför det?

Varför är det en naturlag att vi i den fria, toleranta och upplysta delen av världen ska lära oss att leva med hotet från religiösa militanta islamister som anser sig ha rätten att mörda vem och vilka de vill, när de vill, hur de vill? 

Och varför håller så förtivlvat många människor käften om det? När jag skriver en sådan hör text blir många mer förbannade på mig än på slaktarna? Vad är det för fel på er? Hur kan ni leva med er själva när ni vägrar adressera barbariet? Vilka syften tjänar ni då egentligen?

Visst ska vi vara medvetna om hotet. Men låt oss för allt i världen aldrig bli så avtrubbade att vi räknar in sådana här dåd som en del av vår dagliga nyhetsrapportering. Varje gång är det ett förklarat krig mot oss som fria demokratier.

Varenda människa som blir utsatt för den här typen av terrordåd är offer i ett krig som startats mot oss. 

I ljuset av detta nya terrordåd blir det ofta ännu mer upprörande att se svensk offentlighets fullständiga kollaps när det gäller de personer som varit och anslutit sig till terrorn och sedan kommit hem till Sverige igen. De har mördat, våldtagit, slaktat eller hjälpt andra att göra det.

De är ganska många. Tänk om en handfull av dem bestämde sig för att göra exakt det de blivit tillsagda att göra, nämligen utföra terror i sina ”hemländer”? 

Då spelar det nog ingen roll att det står två vakter vid Riksdagshuset. 

 
 

Kommentarer

#1 - Sven jönsson

"Och varför håller så förtivlvat många människor käften om det? När jag skriver en sådan hör text blir många mer förbannade på mig än på slaktarna? Vad är det för fel på er? Hur kan ni leva med er själva när ni vägrar adressera barbariet? Vilka syften tjänar ni då egentligen?"

Men ursäkta herr Birro, hur många håller käften om detta? Säg någon?

Kan det vara så att det är ditt tilltal till läsarna, som gör att folk blir irriterade på dig? Och vilka syften är det du insinuerar att de har?

Respektera dina läsare!

#2 - Cindy

Hur ska vi stoppa islamisterna? Ska vi köra ut varenda muslim ur Europa? Kan du snälla komma med några förslag Marcus?

#3 - Mats

Det finns många förklaringar till varför det har varit förhållandevis tyst. Attentatet krockade med ett annan nationellt trauma, Sven Erik Magnusson bortgång.
Sedan så förmodligen pga den alldeles för slappa asylhanteringen som hela Europa tidigare haft i åratal, där vi tagit emot främst typ 80% män och identitetshandlingar varit väldigt bristfällig eller obefintliga som grund för uppehållstillstånd. Det är detta som delvis också kommer tillbaka och biter oss i ändan, så då förtiges det bäst. Myndigheterna vill också ha det till att inte verkar vara värre än en vanlig trafikolycka, delvis också pga det inte ska uppstå spänningar mellan folkgrupper. Varje ett av dessa attentat riskerar att vara en tändande gnista till något mycket värre. Sedan så är väl typ 75% av Europa, speciellt Öststaterna, inte lika förtjusta i denna invandring och nu försöker vi ju pracka på dem betydligt många fler för att bli av med en del av våra egna problem och dessa nyheter underlättar ju inte direkt högre flyktingkvoter till balkanländerna.

#4 - Cindy

Det är ett privilegium att få medborgarskap i det land som har gett dig och din familj en fristad undan förtryck och krig. Respekterar man inte dom lagar som finns i ditt nya hemland då SKA MAN dra in medborgarskapet, bums!!
Länder i mellanöstern hade ALDRIG accepterat att européer begick grova brott i deras hemländer, då hade man antingen utvisats, fått långa fängelsestraff eller blivit hängd.

#5 - Lennart

Cindy har rätt! Frågan är bara om något land i Mellanöstern beviljat oss icke-muslimer medborgarskap? Och varför vägrar det rika oljeproducerande landet Saudiarabien att över huvud taget ta emot flyktingar (tillika trosfränder) från Libyen, Syrien och Irak?

#6 - Michael

Varför inväntar alltid Marcus Birro svar hurvida terrordåd begåtts av islamister eller ej. Skriver med stora bokstäver så fort dåd begås av muslimer men dödstyst om det begås av annan typ av extremist.

#7 - Mats

@michael
Ursäkta, men nämn när senast en nazist körde över 40-80 pers? Breivik är den enda rasist som varit i samma kaliber som islamisterna.

#8 - Christian

Känns mer som du känner dig avtrubbad eftersom du tar upp det. Jag upplever att majoriteten reagerar starkt på detta. Problemet är att media frossar och kommer inte med några konkreta förslag till lösning, precis som du och politikerna agerar maktlösa.

Kommentera