Opinionsblogg

En fanfar för Göteborg.

Jag väcks av ett syskon till de tusen regn som föll under mina 30 här i Göteborg.

Jag är hemma. Ändå längtar jag hem.

 Göteborg är min stad. Det har genom åren varit en något komplicerad kärlekshistoria och för det mesta har det varit jag som strulat. Jag är en av de där som har svårt att hantera kärlek. Jag skjuter den ifrån mig som en tallrik rutten fisk. Jag kanske inte tycker jag är värd den, jag vet inte… Det är som det är.

 Det där regnet… Jag älskade att stå i det när jag bodde här. Jag älskade att ta högtidliga och självcentrerad promenader över Älvsborgsbron med Broder Daniel i lurarna. Jag brukade röra mig i Majorna, hamra kullerstenarna med rastlösa steg från krog till krog. 

 Jag brukade fokusera blonda flickor med bruna ögon i gula regnjackor och ibland (men inte lika ofta) fokuserade de på mig ett dygn eller två.

 Kort sagt. Jag var patetisk ung i den här staden.

Jag var också begynnande medelålders i den här staden. 

 Göteborg är allt virke jag byggt mitt liv av. Jag har inte bott där sedan 2004 och jag vet att mycket har hänt sedan dess, både för Göteborg och hos mig, men det ändrar egentligen ingenting. Vi var vår uppväxt med oss. Vi har vårt ursprung med oss. Vi är dem vi är. 

 Jag är i Göteborg för Bokmässan. I år har jag givit ut två böcker och jag talar om dem, möter människor (och kämpar mot en hysteriskt löjlig ”mancold” och feber) och det är fint och angeläget. 

 Särskilt de där mötena med människor. Jag har inget annat år blivit stoppad och vänligt hälsad på lika ofta som i år. Det är fantastiskt. Det väger onekligen upp det gnäll jag ibland hemfaller åt. 

 Jag är väldigt lyckligt lottad. Jag är oändligt tacksam över att det jag skriver, den jag är, möter ett sådant oerhört gensvar. Jag är förundrad över all denna värme. Helt ärligt. 

Men jag försöker lära mig att inte skjuta den där tallriken ifrån mig…

 Lördagen kommer med perfekt höstsol nedanför gardinerna på mitt hotellrum. Men stämningen är spänd. När jag kommer ut på staden strax före lunch kan man verkligen känna att det är något på gång. Det är poliser precis överallt. Och bussar. Och vakter. Och vad som ser ut som koordinerade körningar med de där bussarna. Ena stunden står dem på Drottningtorget, kliniskt parkerade intill varandra och som på en given signal så startar de alla, en och en, och kör iväg. De är fulla med poliser i västar och hjälmar. Det liknar en scen ur en Beck-film. 

 Det är en vacker dag och folk rör sig ungefär som vanligt. Men man ser i folks ögon att de är fokuserade. Man ser hur människor saktat ner på tempot, att de ibland stannar upp och samtalar med varandra.. Som om något fruktansvärt redan hade hänt. 

 Som i Kent-sången där Joakim Berg sjunger 

 ”Och människor i de låsta tysta husen/ Gläntar på gardinen och stirrar ut på gatan/Med ögon som är rädda, för allting som kan hända…/ Fast det redan hänt…”

 Jag inbillar mig att jag hör trummor och taktfast marscherande men det är nog bara i mitt huvud. Men jag tänker samtidigt att de där ljuden, den skräcken, den vedervärdiga påminnelsen om nazisternas fruktansvärda, oefterhärmliga brott, är en lika viktig signal för dem att sända ut som att fysiskt traska Göteborgs gator.

 Jag tänker sedan på alla i den judiska befolkningen i vårt land. Och i Göteborg. Människor som överlevde Förintelsen, Människor som har släktingar som gjorde det. Jag har själv familj på pappas sida som satt i koncentrationsläger. Jag kan endast föreställa mig den fruktansvärda fallucka som minnet av det som hände då måste vara för alla dessa människor.

 Jag tycker mig ana en ny slags beslutsamhet hos polisen under de där timmarna. Det är svårt att sätta fingret på exakt vad det är. Men det känns som om de har en klar bild över vad som kan hända, att de kommer göra allt de kan för att det inte ska hända. Och att de vet hur de ska göra det, inte minst.

 Jag promenoar till Bokmässan och väl där kan vi höra tjutet från polisbilarna, från folk som skriker åt varandra och vi blir ombedda att stanna kvar inne på mässan tills det lugnat ner sig. 

 Jag står där, vid ett av de höga fönstren som jag förr älskade att stå vid (då alltid med en hysteriskt färgglad drink) och bara njuta av utsikten. 

Nu är det tjocka led med människor, med poliser, med demonstranter och motdemonstranter. 

Men Göteborg vinner. I alla fall detta första slag.

Eller?

 Den uppmärksamhet som de unga, arga männen fått i flera veckors tid är nog en seger för dem. De vann. Vi stoppade deras synliga manifestation, med den där andra manifestationen, PR-kuppen, den vann nazisterna med 100-0.

 Låt oss också vara relativt trygga i hur oändligt många fler vi är som tar den goda kampen mot hatet. Ibland kan man tro att styrkeförhållandet är relativt jämnt. Men vi är hundra- tusen gånger fler. Glöm det aldrig. Vi behöver inte hitbussade våldsverkare. Vi är tillräckligt många för att stå emot själva. Om vi vågar vara modiga. Och det tycker jag att vi vågade visa att vi var.

 Jag smiter ut från Bokmässan en kort stund senare. Folk traskar runt, förvirrade över alla avspärrningar överallt men jag kan min hemstad. Jag kan mitt Göteborg. 

 Jag var aldrig rädd. Det var som om alla de miljoner människor i vårt land som står upp för kärleken och mot nazismen omgav oss som gick där på gatorna.

 Att ta striden mot nazisterna är varje tänkande och kännande människas ansvar. Jag tror vi behöver vara väldigt noggranna i den kampen. Om vi tillåter våldsverkare att ingå i den kampen har vi börjat spela på nazisternas egen planhalva. Då riskerar det nödvändiga motståndet mot nazisterna att tunnas ut, förvandlas till ett mörkt torn av hat. Vi har inte råd med det. 

 Nazisterna förlorade det här slaget om Göteborg. Jag är stolt över det mod, den beslutsamhet och den värdighet som staden, polisen och invånarna visade sig själva, sin stad och hela vår land.

 Regnet drar in från alla håll i den här staden. Det finns ingen annan stad där det renar nerifrån, från sidan, från tusen håll och kanter.

 Det finns heller ingen stad som jag älskar som den här.

 

 

Kommentarer

#1 - m96

Du har ju gått på den bild som hela etablissemanget försökt sprida om nazismen i 70+ år nu. Finns inget som det ljugits så massivt om.
Gäller även NMR. Att vilja bevara sitt folk o land har inget med hat att göra utan tvärt om. Det är de som står på den goda sidan.
Kan lyssna på deras eftersnack här:

spreaker.com/user/radionordfront/rn-direkt-50?utm_medium=widget&utm_source=user%3A9256352&utm_term=episode_title

#2 - Anonym

En av få texter där jag till sror del är benägen att hålla med. En stor seger att nassarna inte kunde genomföra sin demonstration!

#3 - THERESA

Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal, bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskrock som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom, men jag är den typ som aldrig trodde att jag stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag var så förvånad att jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet som har ett förhållande problem, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att referera honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskastern som hjälpt mig med mitt eget problem. email: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.

1) kärleksspell
2) Lost Love Spells
3) Skilsmässa Spells
4) Äktenskapsstavar
5) bindande stavning
6) Breakup Spells
7) Förvisa en tidigare älskare
8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor / Lotteri stavning
9) vill tillfredsställa din älskare
Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

#4 - Camila Rodela

Jag blev sårad och hjärtbruten när ett stort problem uppstod i mitt äktenskap för sju månader sedan, mellan mig och min man. så hemskt att han tog saken till domstolen för skilsmässa. Han sa att han aldrig ville stanna med mig igen, och att han inte älskade mig längre. Så han packade ut ur huset och fick mig och mina barn att gå igenom allvarliga smärta. Jag försökte alla mina möjligheter att få honom tillbaka, efter mycket tiggeri, men alla till ingen nytta. Och han bekräftade det att han har fattat sitt beslut, och han ville aldrig se mig igen. Så på en kväll, när jag kom tillbaka från jobbet, träffade jag en gammal vän av min som frågade min man. Så jag förklarade allt för honom, så han berättade för mig att det enda sättet jag kan få min man tillbaka är att besöka en stavningskastare, för att den verkligen har fungerat för honom också. Så jag trodde aldrig på stavning, men jag hade inget annat val än att följa hans råd. Sedan gav han mig e-postadressen till stavningskastaren som han besökte. ogagakunta@gmail.com. Så nästa morgon skickade jag ett mail till adressen han gav mig, och stavningskraven försäkrade mig om att jag kommer att få min man tillbaka nästa dag. Vilket fantastiskt uttalande !! Jag trodde aldrig, så han talade med mig och berättade för mig allt jag behöver göra. Sedan nästa morgon, så förvånansvärt, min man som inte ringde mig de senaste 7 månaderna, ringde mig att han skulle meddela att han skulle komma tillbaka. Så underbart!! Så det var så han kom tillbaka samma dag, med mycket kärlek och glädje, och han bad om ursäkt för sitt misstag och för smärtan som han fick mig och mina barn. Sedan från den dagen var vårt förhållande nu starkare än vad det var förut, med hjälp av en stavningskastare. Så, jag kommer att rådgöra dig där ute om du har något problem kontakta ogagakunta, jag ger dig 100% garanti för att han kommer att hjälpa dig .. Maila honom på: ogagakunta@gmail.com

#5 - olivia

Jag skulle inte vilja köra någon med min kommentar och vittnesbörd men hellre vill jag att de ska behaga läsa min artikel så att de kommer att kunna hitta en lösning på det där brutna förhållandet. Månader sedan bodde jag ett ensamhetsliv tills jag läste en artikel på en blogg om Dr.Adodo och hans förmåga att återställa brutet förhållande och äktenskap. Efter att ha läst artikeln bestämde jag mig för att kontakta Dr.Adodo genom hans kontaktuppgifter såg jag på artikeln som är +1 661 704 3225 och hans e-postadress Adodospelltemple@gmail.com Inom några timmar som jag kontaktade Dr.Adodo fick jag ett samtal från min älskare söker ursäkt från mig.

Kommentera