Opinionsblogg

Hur länge får Dan Eliasson chansen att leka clown med svensk polis?

 "Den ska vända. Den kommer att vändas..."

Det sade Polischef Dan Eliasson till Aftonbladet för ett år sedan.

Han har fått rätt många chanser, den gode Eliasson.

Han känner rätt personer inom den absoluta makten och han känner dem på rätt sätt… Han har valsat runt och gjort fiasko inom väldigt många stora myndigheter innan han kom till polisen. 

Men för ett år sedan sade han att utveckligen gällande den låga andel brott som löstes skulle vända.

Nu har vi facit.

Han har misslyckats.

Under 2016 löste polisen 10.000 färre brott än året innan. 

 I dag släppte polisen siffrorna för antalet utredda brott förra året, 2017. Det är dyster läsning. 

När det gäller våldsbrott är statistiken riktgit illa.

 Där rasade resultatet med 2,7 procentenheter, från 19 051 till 18 528 uppklarade brott, ärenden som redovisats till åklagare.

Likaså pekar resultatet för stölder och stölder i butik nedåt – där rasade utredningsresultatet med 8,5 respektive 7,8 procentenheter.

 Dessutom fortsätter det dödliga våldet att öka, en uppgång som pågått de senaste tre åren.

 När man talar om ”polisen” tror jag man för klokt i att hålla isär begreppen. Jag har stor respekt för de enskilda polismännen och poliskvinnorna ute på det så kallade fältet. Jag har stor respekt för deras kunnande och deras mod.

Det är uppåt i polisledningen som rötan sitter.

Det är också mellan rättsväsende och polis som det verkar finnas stora brister. 

Rättsystemet släpar efter helt enkelt.

 Högste ansvarige för svensk polis är denne Eliasson. Att han numera håller sig fullständigt osynlig förklarar väl en del men för mig är det en gåta att inte media sätter hårdare press på honom. 

 På punkt efter punkt bevisas det att han misslyckats med den omorganisation som polisen gjort de senaste åren. Det blir bara värre hela tiden. 

 I SVT Aktuellt satt en högt uppsatt polis häromkvällen och sade, efter att en man mördats i Rinekby och en annan man, en fullständigt oskyldig förbipasserande man, avlidit efter att ha plockat upp en handgranat: ” Det är svårt att vara kriminell. Vi vill hjälpa dem att komma ur det.”

 Det är den här sortens polisiär retorik som retar folk. Och vad värre är. Det är den här sortens motoffensiv från polisen som får de kriminella att garva arslet av sig. De hånar oss. Mördarna älskar den näst intill lama reaktion som rättsväsende har som svar på det ökade grova våldet.

 Hur länge får Dan Eliasson chansen att leka clown med svensk polis?

 
 
 

Kommentarer

#1 - Tobias Lindkvist

Eliasson är inte den vassaste kniven i lådan, det är en sak som är säker. Sen är inte allt svart eller vitt. Att de ouppklarade brotten är så få beror garanterat på flera saker, inte enbart en inkompetent rikspolischef. Regering/riksdag bestämmer vilka anslag polisen ska få, höga chefer direkt under Eliasson bestämmer fördelningen av dessa anslag, det är lagar och regler som styr polisens arbete (och ibland tyvärr stjälper arbetet) - osv osv, men allt är sådant som påverkar polisens resultat. Men Dan Eliasson har givetvis ett finger med i spelet när det gäller de dåliga siffrorna.

#2 - Cindy

I Sverige är det alltid synd om den som gör fel.
Det är synd om mobbaren på skolan eller på arbetsplatsen.
Det är synd om den kriminelle. Personen är "tvungen" att begå brott. Även våldtäksmän får en hel del sympatier. Endast pedofiler betraktas som paria. Resten är det synd om.

#3 - Anonym

Tobias jag har sagt till dig! Landsförrädare som du har ingen rätt att ha en åsikt. Så håll käften din jävla gris!!

#4 - Jonas Lindström

Men Tobias Lindqvist, det är ju Eliassons huvuduppgift att ta dessa chefer du nämner i örat och rätta när de gör fel. det är ju just det han inte gör! Hur naiv är du egentligen? Har du ingen kunskap om vad ett ledarskap innebär?

#5 - Kenta

Vi får den polischef vi förtjänar med tanke på att Sverige inte har varit i krig på över 200 år. Det är på grund av den svenska konflikträdslan som vi är oförmögna att förvalta det här landet. Det enda alternativet som återstår är om det här landet splittras. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/manga-vill-se-sjalvstandigt-norrland

#6 - Bosse

Tobias Lindkvist! Hur kan du med ett enda ord försvara denne inkompetente idiot? Han måste gå till historien som den värste. Han har inte klarat uppgiften på ett enda jobb han haft. Han har endast besatt dessa jobba för att han är sosse. Du måste leva i en förnekelsebubbla tillsammans med dina partikamrater som är direkt skadlig för eran psykiska hälsa. Hur stort är erat självskadebeteende innan ni har fått nog? Vi övriga medborgare har fått nog för länge sen.

#7 - Karl-Johan Lindevall

När man ser Eliassons tryne , blir man kräkfärdig . Men tack vare sitt politiska ursprung , kan han sitta kvar . Med en sådan Polischef som endast är intresserad av att sitta kvar på grund av sitt höga arvode , är det otänkbart att det någonsin blir bättre för Sveriges poliskår i deras kamp mot den importerade brottsligheten .En stilla önskan att han försvinner inför nästa val .

#8 - Lilla%252520fr%2525F6ken%252520PK

Jag tror att han sitter på "Tsunamibanden", som hemligstämplades i sjuttio år ( svenskt rekord?). Kanske sitter han också på Stasiarkivet? Han har ju jobbat på Säpo. ( FBI-chefen J Edgar Hoover hade dossieer om allt och alla och var omöjlig att sparka.)

#9 - Jessica Tremblay

Hej, är här inte bara att vittna utan också att uppmuntra människor som står inför civil- eller relationsproblem. Om Dr Ogundus fantastiska verk, e-post: [drogunduspellcaster@gmail.com] jag var förlorad i kärlek med min man tills en kvinna tog honom ifrån mig. då ropade jag till min vän och hon berättade för hur hon mötte ett liknande problem och gav den här stora mannen kontakten med mig och jag gav alla de föremål han behövde för stavningen och nu är glad igen att bli kär i min familj. Jag anställer dig att kontakta den här mannen. Din berättelse eller smärta kommer att förändras inom några dagar och du kommer att le som jag idag. Återigen är tacksam. Kontakta honom på hans email via: [drogunduspellcaster@gmail.com] om du står inför någon form av problem
1. Få din älskare eller man tillbaka
2. Lotteri stava / Lycka stava
3. Om du vill stoppa din skilsmässa
4. Äktenskapsstavar
5. Få jobbstavning
6. Kampanjer
7. Få pengarna tillbaka.
8. graviditetsförlopp
9. Kärlekstavning
10. Om du vill tillfredsställa din partner
11. Förbjudande stavning

#10 - Nisse i Hökarängen

Rikspolischefen är förmodligen tillsatt enbart för att JÄVLAS med det svenska folket. Glöm inte det.

Kommentera