Opinionsblogg

AIK:s ultras fantastiska kulturgärning!

Humoristisk supporterkultur är det vackraste som finns. När Hellas Verona tog sig till Neapel för match mot Napoli brukade de alltid sjunga lovsånger till vulkanen Vesuvius och unisont be om ett utbrott som kunde begrava Neapel.

Under flera år hade Napolis fans inget bra svar på det där. 

Tills en söndag…

Match mot Verona igen och samma sånger om stadens undergång i lava och eldfloder.

 Då vecklade Napoli-fansen upp en banderoll som blev klassisk med en gång.

 ”Julia är en hora.”

 Inget mer. Bara det.

 Ni som kan er Shakespeare fattar ju grejen, Romeo och Julia utspelas ju som bekant i just Verona.

 Det allra roligaste var att Verona-fansen själva garvade åt det där och svarade med att ge sina rivaler en lång kollektiv applåd…

 Redan igår såg jag den utsökta banderollen Kärlek&Uppror passera förbi under AIK:s hemmamatch mot BK Häcken. Fjodor (egentligen Gunnar Eriksson) basist i Ebba Grön är ju inbiten gnagare och Kärlek&Uppror är titeln på Ebbas andra platta.

 Idag ser jag hur AIK-fansen klätt sig i niqab eftersom denna religiösa klädsel är ett kryphål nr det gäller demaskering. Det är så befriande och underbart roligt gjort att jag blev helt lycklig av att läsa det. 

 På kultursidor och andra dystra platser talas om det ofta om installationer och värdelösa konstnärliga projekt med stort allvar. Vem som helst kan rulla in en koksnät i ett rum och kalla det ensamhet och komma undan med det.

 DETTA, att fansen hittat det här kryphålet, klär sig i den och dessutom passar på att ge en snygg, värdig och anständig passning till inrikesminister Anders Ygerman är faktiskt den finaste kulturyttring jag sett på bra länge.

Och Ygerman ser humorn i det också! Underbart. Fast jag var aldrig orolig. Jag vet att den gode Ygerman också han är ett stort Thåström och Ebba Grön-fans.

 

 

All heder i världen åt AIKs fans.

Kommentarer

#1 - Senil

Du är emot våld i samhället förutom när det kommer till fotbollsvåld. Då verkar reglerna i samhället inte längre gälla. För vad är poängen med att maskera sig om man inte hade tänkt att hitta på något djävulskap?
Vilka maskerar sig bara för sakens skull? Man ska kunna tända bengaler, gärna slänga dom på folk, kanske även misshandla en och annan person och sedan komma undan genom att sätta på sig en niqab??
Dubbelmoral Markus. Om en riktig muslim iklädd niqab hade misshandlat någon så hade det låtit annorlunda, men i fotbollens namn finns inga gränser.

#2 - Il Capitano

Lyssna nu Birro. Blanda inte in Ebba i din förvirrade smörja.
Å du. Fjodor heter Lennart, inget annat.

#3 - Mats

Jag tycker AIK:s nya supporter plagg klär dem!

Kommentera