Opinionsblogg

Låt oss tala klarspråk om hedersvåldet.

 

 

För bara några år sedan fick man sparken om man vågade yppa ett enda ord om svensk värderingar. Det brukade inte dröja många sekunder innan PK-maffian från sina höga hästar dunkade ner rasist-kortet i bordet…

 Igår stod en socialdemokratisk minister i SVT Aktuellt och deklarerade att det var dags att lära nyanlända dessa svenska värderingar…

 Det svänger fort.

 Just ordvalet ”svenska” värderingar är lite missvisande. Men jag tror man gör en väldig massa utsatta människor en fruktansvärd otjänst om vi hakar upp oss på uttrycket eller ordvalet.

Kanske skulle "demokratiska värderingar" vara ett bättre utryck...

 Låt oss  konstatera att några av oss fick ta en kula eller två i etablerad media för några år sedan. Låt oss konstatera att det är bra att de som var fega ynkryggar då vågar påtala denna självklarhet nu…

 Låt oss vidare konstatera att vi i denna del av världen inte lever i en perfekt värld, men att vi lever i ett samhälle som är bra mycket mer rättvist, solidariskt, tolerant och bra mycket mindre kvinnoförnedrande än många andra länder från andra delar av världen.

 Vi har långt kvar vilket de senaste veckornas debatt om trakasserier och ofredanden bevisat för oss.

 Men på andra områden har vi kommit ganska långt. Det tror jag vi kan vara överens om. 

 

Att på allvar diskutera hedersvåldet handlar i grund och botten om verklig solidaritet. Solidaritet med de pojkar och flickor som inte har någon röst. 

 I Sverige ser vi med äckel, avsky och beslutsamhet på alla former av hedersvåld. 

Uppdrag gransknings 20-minuters reportage Bortgift finns att se på SVT Play nu....

Det är ett reportage om en ung tjej från Pakistan som försökte ta sitt liv för att hon behandlades som en slav i sitt hem. 

 Trots att flickan talat med kuratorn på sin skola om att hon var rädd att hennes familj skulle gifta bort henne i Pakistan, och trots att kuratorn alltså kontaktade de sociala myndigheterna, så flögs hon ner till Pakistan där hon tvingades gifta sig med en man som utsatte henne för övergrepp. 

 

  • Jag kände mig så hjälplös, säger hon till SVT, men alla andra tyckte det var normalt…

 

Det sista hon säger är intressant. Och skrämmande.

Det handlar nämligen om just värderingar. Omgivningarna och alla andra i Pakistan upplevde hennes fruktansvärda situation som ”normal”. 

 I Sverige finns det inget normalt alls med att tvinga en dotter att gifta sig med en man hon aldrig träffat.

 Hur är det ens möjligt att en familj som bor i Sverige lyckas förvandla sin egen dotter till en slav och sedan, trots att flickan upprepade gånger flaggat hos kurator och sociala myndigheter, ta henne till Pakistan för att där tvinga henne att gifta sig med en man hon aldrig träffat?

 Redan tidigare, när flickan blev förälskad, hotade familjen att mörda henne. Också detta berättade hon för sin kurator på skolan.

 I någon sorts perverterad skräck över att bli betraktad som främlingsfientlig har svensk byråkrati, media och svenska myndigheter lamslagits inför hedersvåldet. 

Enligt en undersökning som presenterades i Aftonbladet i maj år, beräknas så många som 240.000 unga människor leva under hedersvåld i Sverige. Men mörkertalet är gigantiskt.

 Varenda flicka i det här landet ska ha samma rätt att älska vem hon vill. Varenda flicka i det här landet ska ha rätten att bli förälskad och träffa vem hon vill utan att hennes egen familj ska hota med att mörda henne. Varenda flicka i det här landet ska få växa upp med exakt samma frihet och samma rättigheter som alla andra.

 Ingen, inte en enda pojke eller flicka, ska behöva leva i skräck för sin egen familj eller för sin egen familjs förbannade stenålders-heder.

 Det börjar bli dags att ta av skygglapparna och tala klarspråk också i denna fråga.

 

 

Kommentarer

#1 - Kenta

Enligt kommunisten och idioten Tobias Lindkvist som brukar kommentera här så förekommer det inget hedersvåld, utan det är snarare du som överdriver om vi ska utgå från hans resonemang.

#2 - Bosse

Kenta! Jag hoppas den dåren har lämnat bloggen. Det finns nog av kommunister i det här landet. Och det är just därför som vi har problemet med hedersvåld ,könsstympning, barnäktenskap och mycket annat. För att inte åka ur riksdan vid nästa val så måste dom låtsas att dom har lite power. Som Ylva Johansson igår.Jag tror mest att det är skitsnack. Fyra år till med dessa idioter så kommer landet att likna Venezuela. Där har man haft kommuniststyre nu i 5-6 år och det håller på att gå under. Och nu i denna dag så är vi inte långt efter. Titta bara hur man hanterar våldtäktsepidemin i Malmö! Man väntar nu på att kritiken ska lägga sig och sen firar man jul och hoppas att allt är glömt. Den här usla jävla regeringen måste bort fort innan landet förgås. Löfven är nog en av dom mest korkade människor som har fötts av en kvinna.

Kommentera