Opinionsblogg

Vad och vem är egentligen Fake News?

Etablerad media känner flåset.
Det handlar inte bara om hatobjektet Donald Trump, eller om Brexit, eller om SD.
 
Det handlar om att de på daglig basis förlorar territorium i den mediala världen. I mångt och mycket är den så kallade gammelmedia genomskådad. Det betyder inte att allt som står i DN är lögn eller att varenda murvel på Södermalm är allierad med en vänsteragenda.
Men det betyder att de stora drakarnas tidigare ohotade position som nyhetsförmedlare is…no…more…
 
Detta vet de så klart om. Men istället för att ödmjukt formulera en analys över varför journalistiken blivit allt sämre på att granska makten, istället för att inse att de BLIVIT makten, så går man till angrepp mot alla dem som man menar sprider falska nyheter.
 
Begreppet Fake News blev ett effektivt begrepp att tysta alternativa medier. Det är också rörande att se vilka det är som med gemensamma krafter begagnar sig av uttrycket för att förklara vad som är sann verklighet, och vad som inte är det.
För trettio år sedan sjöng Ebba Grön om att Staten & Kapitalet satt i samma båt.
Sedan tjugo års tid har en hy båt satts ut och i den sitter politik och media tätt ihop. Där media tidigare stenhårt granskade makten har de allt mer kommit att slåss för samma sak, mot samma inbillade fiender…
 
Det är besynnerligt att den politiska och mediala eliten numera delar denna oheliga säng ihop...
 
Därför är det ingen slump att det är ministrar (både utrikesministern och finansministern har använt uttrycket) och leende publicister och journalister inom gammelmedia som slänger sig med uttrycket Fake News. Det passar deras syften som handen i handsken. För om man kletar på lögner och fejk på alla som inte ingår i den egna klanen har man ju vunnit kriget.
 
Om all alternativ media bara ljuger och trixar kommer alla söka sig till DN igen. Om politiker kan få dig som läsare att tro att all alternativ media bara berättar fejkade nyheter om alla politiker har dessa politiker väldigt mycket mindre att vara rädda för...
 
Alltså tjänar både etablerad media och politikerna på att du som läsare ska tro att all alternativ media är lögner och fejk. Men så är det inte. Alternativ media växte fram eftersom etablerad media helt enkelt misslyckades med att beskriva människors verklighet. Etablerad media har tappat sina andelar eftersom de tappat i betydelse och relevans.
 
All alternativ media är inte bra. Men all etablerad gammelmedia är det inte heller. De senaste tio åren är full av exempel på när just gammelmedia kört med lögner, undanflykter och allt det som man nu anklagar alternativ media för.
 
Verkligheten är mångfacetterad. Givetvis har alternativ media en plats i bruset. Givetvis finns det avarter inom alternativ media. Men låt ingen få er att tro att allt som rapporteras från andra plattformar än de stora, penningstarka varianterna, skulle vara fejk och lögner.
Det om något är en lögn.
 
 

Kommentarer

#1 - Albertina%20Fares

Bra Marcus !!
Sverige har blivit som den "tystade familjen" där man ska hålla allt inom väggarna och skämmas om man vågar ha en annan åsikt än "stor pappa". Håll på "familjen" och far inte med dumt skvaller till andra om hur vi har det hemma !!
Håll uppe fasaden till vilket pris som helst och
sprid inte "lögner". Det är allt lite exotisk hederskultur över det hela.

#2 - Albertina%2520Fares

......förresten är jag lyckligt glad att se att du fortsätter att "prata" fritt ur hjärtat. Blev lite orolig när du bad om ursäkt till Södermalm.

#3 - Mona Nilsson

Etablerade medier sviker folket grovt eftersom det mesta de i dag serverar är falskt vinklat och till stor del tjänar mäktiga intressen.
Utifrån den fråga jag arbetar med är det tveklöst så att etablerade medier inte drar sig för att upprepat ljuga om kända allvarliga hälsorisker med strålning från trådlös teknik och vad forskningen visar. Vi som sakligt pekar på riskerna med omfattande hänvisningar till forskning och forskares slutsatser förtalas och censureras. Expressen, DN mfl hånar och kränka sjuka människor, de som skadas av strålning uppenbart eftersom det utgör ett hot mot den mäktiga telekom/IT-industrin .
Folket luras verkliga risker och invaggas i falsk trygghet att allt är som det ska.
Media har dessutom underlåtit att granska regeringens och myndigheternas hantering av frågan om hälsorisker med trådlös teknik utan är bara megafoner för deras uppenbara lögner. Samtidigt blir allt fler människor sjuka i typiska strålningsrelaterade sjuksymtom men får inte rätt vård och hjälp eftersom LÖGNEN följer även med in i vårdapparaten och läkare är förbjudna att konstatera att ohälsan beror på strålningen. Vår demokrati är en illusion, vi lever i en industridiktatur. Etablerade medier har blivit folkets fiende i ställer för att vara vår vän. Vi behöver en medial och politisk revolution där vi tar tillbaka den demokrati som alltmer ryckts ifrån oss med hjälp av medias lögner och "fake news".

#4 - Anonym

I början av 90-talet började Media med att Sverige behövde invandring på grund av när 40-talisterna gick i pension skulle det bli arbetskraftsbrist. Jag visste inte om att de tog hit så många. Jag slutade att tro på den lögnen om att det skulle bli brist på arbetskraft när 40-talisterna gick i pension 2003.

1996 började Media att hålla på med den stora lärarbrist en. Det var brist på lärare just nu och i framtiden skulle det bli brist på lärare. Men det fanns arbetslösa lärare. 2003 fanns det nästan inga lediga lärarjobb, då höll Media på att det var lärarbrist. Då slutade jag tro på Media.

2008 kom de nya sjuklagarna - att man inte fick vara långtidssjukskriven. Det var katastrof för många. Då hade DN ett reportage om tre sjuka som skulle ut och jobba och tyckte det var kul.
Vad då vinklat.

Många Fas3 - are har vittnat om att journalister vill inte skriva om Fas3. Samtidigt har många tjänat miljontals på verksamheten. Det är många Fas3-are som säger att det är bara Fas3-are som vill ha Fas3 som får vara med i tidningar.

Många skolor sen 1998 med hög andel invandrare/invandrar bakgrund är bråkiga. Det skriver aldrig Media om. Lärare som jobbar har en fruktansvärd situation och slutar oftast.

#5 - Mats

Egentligen fungera just dessa "fakenews"helt enligt internets ursprungliga tanke att informationen alltid skulle komma fram och ingen har helt makt över vad som sprids ut till medborgarna. Tanken var väl visserligen inte att just staten och media skulle själva bli ifrågasatta vad de sprider. Frågan är väl bara vad den dolda agendan är att ge uppehållstillstånd till 100 000 tals om året? Självklart kan de inte själva börja generera sina egna jobb med den typen av kvalificerade företag och jobb som främst efterfrågas. Att det är synd om många kan man hålla med, men faktum är att dessa 50 milj. flyktingar som man talar om är bara den absoluta toppen på isberget. Om man talar om alla som lever i någon form av misär i världen så talar vi om typ miljarder människor just nu och att ta hit ens 1% av dem skulle helt fått landet att kollapsa ekonomiskt för all evighet.

#6 - Jochen Flor

Apropå Fake news !! Har ni tänk på att Expressen ibland har mera intresse att skriva om " Mellon" ( otroligt barnsligt uttryck , men de skriver så ) . Vem , VEM mellan 30-75 bryr sig dags dato om Melodifestivalen eller kitschigt - "Mellon " ? Vanligt folk är inte välkomna och om vi tittar blir vi stumma av allt teatraliskt skit och undermålig kvalitet. Den ena artisten efter den andre kommer likaså ut ur "garderoberna" - Gay världen jublar när män klär sig som kvinnor och vice versa..Glitter och bong. Hela konceptet liknar " Hassans lek och Spel" i någon förort där plastleksaker kostar mellan 10 och 25 kronor - och går därtill sönder efter två dagar.
Hur många är intresserade av denna slutna krystade cirkus för gay världens PK elit som dreglar över vickande stjärtar och dylikt. Jag har inga fördomar ,..men ursäkta det är ett slag i ansiktet för dem som vill se musikunderhållning och är hetero. No go zone för oss vanliga Svensons.
Det är likaså misshandel av musik !!
Vore det inte bättre att köra detta spektakel i en speciell kanal ? Jag har ingen lust att betala licens pengar på detta plast jippo.
Och om ni läser kvällstidningar så fullkomligt vältrar de sig i detta..headlines : Kalle K "kommer ut ur garderoben" och resten likaså...Journalisterna jublar och ju mer som kommer ut desto bättre. Men vi då ? Vi vanliga knegare, bryr vi oss ?
Jag har slutat köpa tidningar och det inkluderar både dags- och kvällstidningar. Jag blir sjuk av lättjan och det oseriösa...därtill blir blir vi guidade hur vi ska tänka och tycka. Gillar du inte "mellon" ?? Vaaaa ? Är du Homofob ? Är du FASCIST ? Jävla "nasse"...stämpel i pannan , skitstövel
Nej, jag , liksom många andra ser inte på skiten , vill inte läsa om det heller.
Har ni tänkt på vad ev .våra "nyanlända" tycker om "Mellon" när könen smälter samman i en stor glitter - och vickande stjärtdegel degel ?? DE FÖRSTÅR INGENTING !!! Välkomna till identitetslösa och förvirrade Sverige. Här regerar och kontrollerar unga vänster liberaler Media och tutar i oss massa saker som bara DE är intresserade av.
En våldtäkt på Järva fältet är second ärt, Ett brutalt mord i Malmö är av ringa intresse...Det är mer intressant skriva om gay världens plast cirkus , ett gyckelspel som vi tvingas läsa om och se på..år efter år och det blir bara värre.
Jag tycker synd om de nyanlända , de måste bli förvirrade , liksom många av oss.Snacka om FAKE NEWS !!!!!!!

#7 - Anonym

Hjälp mig med matten.... enligt Tino Sanandaji, boken Massutmaningen, så nämns siffrorna; Utrikesfödda utgör 53% av de som dömts till långa fängelsestraff i Sverige. Hur många utrikesfödda har vi i Sverige och hur många (antal) utgör dessa 53 % ?
Det blir ett kaos av siffror och man har svårt att få grepp om helheten.

Kommentera