Opinionsblogg

Bokbålen är snart här! (2000-talets häxjakt pågår för fullt).

Bokhandlare (bland annat i Uppsala) har börjat plocka bort böcker som skrivits av Katerina Janouch.

Jag trodde inte det var sant när jag läste det.

Det är hennes barnböcker de är ute efter. Jag har läst en sådan bk av henne. Den var fantastisk.

Men Katarina Janouch är jagat villebråd just nu. 

Eliten och svansen som älskar att sitta nära elitens arsle, älskar att slå och sparka på någon som vågar avvika från den norm de alltid annars säger sig vilja utrota...

Jag kan en del om hur det känns att stå i den där stormen.

Drevet är igång. Den kulturella elitens piska ska vina så det svider och så det ekar. 

I täten går DN Kultur och de andra kulturella hövdingarna. Den mediala eliten som svurit sig blå över att de minsann inte alls har en egen agenda med sin journalistik.

Så långt har det alltså gått. Vi ska rensa bort böcker skrivna av människor som har avvikande åsikter. (Avvikande från vad förresten? Från DN-läsande kulturtanter som driver bokhandlare i Uppsala? Vad ger henne rätten att ebstämma vad dina barn ska läsa och inte läsa?)

Vi plockar undan böcker skrivna av människor som är på kant med eliten, med etablissemanget...

Vi gör alltså av med böckerna skriva av författare som går på tvärs med den rådande ordningen bland kulturens inavlade babianer.

Det är alltså bokhandlare, kulturchefer, chefredaktörer och bibliotekarier som ska bestämma vems böcker som ska läsas. 

En elit alltså. Som bestämmer att du inte bör lösa kärleksromaner eller barnböcker och andra böcker skriva av en författarinna som alltid gått sina egna vägar och som vågat hålla egna tankar i skallen, medan de själva snällt fogat sig i det förbannade zombie-led som utgör det här pinsamma lilla landets kulturliv.

Både DN och DN Kultur tar givetvis täten. Alla människor som läser skiten och säger sig älska mångfald och kultur är med och svingar den där piskan. 

Alla författare som håller käften nu är en del av förtrycket.

Med detta sättet att se på kultur och författare kan ni lika backa hela vägen in i den grumliga gråzon som det här sammanhanget härstammar ifrån och starta bokbål på stadens större torg.

Och ni kan börja med att rensa ut alla böcker av andra stökiga författare som orkat hålla en egen tanke i hjärta och hjärna; August Strindberg, Karin Boye, Knut Hamsun, Gustav Fröding, Verner von Heidenstam, Shakespeare och en del andra. 

Kasta ut skiten. Ställ undan alla de där böckerna. Vem vet vilka märkliga tankar deras böcker kan väcka hos folk.

Dessutom kräver jag att bokhandeln i Uppsala genast plockar bort mina böcker (om de inte är redan är eldade för kråkorna) ur hyllorna.

Efter det borde ni sätta er ner någonstans och skämmas.

 

 
 

Kommentarer

#1 - Urban

Dessa förbannade kulturmarxister skämmer ut sig gång på gång. Varför inte bara arrangera ett bokbål på en öppen plats inför allmänheten en gång för alla. Passa även på att elda upp den ytliga värdegrunden också som de så fint företräder.

#2 - Peter

Inombords gråter jag. Bokhandeln Läslusens beslut är något av det mest tragiska jag har hört talas om och det smärtar mig, som författare, att behöva se och höra hur man behandlar oliktänkare i Landet Lagom. Tack gode Gud att mina böcker säljer utomlands så att jag slipper vara beroende av intäkter från Sverige. Utvecklingen går dessvärre inte att vända när bollen väl är i rullning och därför känns mitt beslut, som togs redan för ett år sedan, att lämna Landet Lagom permanent som genomtänkt och klokt. Jag går hellre ut i skogen och skjuter mig själv än att jag anpassar mig till kulturelitens sorgliga och patetiska böjaryggagenda.

#3 - avig

Du är en hycklare Marcus, du satt på Expressen och applåderade när era reportrar överföll människor i deras hem för att de hade haft fel åsikter i någon kommentar. Vad gjorde du då? Varför protesterade du inte? Det var först när du själv fick smaka piskan som din kamp för yttrandefrihet uppstod.

#4 - Jonas Jakob

Din röst är otroligt viktigt. Som en frisk fläkt i ett unket rum. Tack för att du strävar på!

#5 - Karin

Jag tänker precis tvärtom! Får ni fascister hållas har vi på riktigt bokbål och kvävande av demokratin. Se hur det är i Polen och Ungern. Jag vet inte vilken verklighet K J lever i men jag som vanlig människa i en vanlig stad i Sverige känner inte alls igen mig i hennes beskrivning.Hysterisk som vanligt av offentliga personer . Er sk debatt känns väldigt avlägsen.

#6 - Bosse

Tack Marcus Birro.Det som pågår i Sverige just nu påminner om 30-talets Tyskland.Folk känner sig rädda för att ha en åsikt.Fel åsikt orsakar en storm.Vi har bara tur att det finns alternativ media.Dina åsikter kommer inte fram i vanliga tidningar på "fria ord" o.s.v.Du har inte en chans idag att få uttrycka dina egna åsikter.Du censureras direkt.Och till dig som bodde i en småstad
utan No Go zoner och inte följer med i media kanske inte upplever samma helvete som folk i Malmö och Göteborg.Läs BRÅ rapporter,våldtäktsstatistik,FN rapporter om övrig kriminalitet i Sverige då blir man mörkrädd.Jag vill också att du som förnekar detta ska ta en kvällspromenad i Husby,Rosengård,Rinkeby,Tensta.Men risken är mycket stor att det ska gå illa.Men varför ska vi inte kunna göra det?Det är väl svensk mark?Tänk på det här du som tycker att KJ överdriver.

#7 - Cindy

Vilka är fascisterna som Karin talar om? Vilka människor har blivit överfallna av reportrar i sina hem?
Marcus talar om något viktigt som håller på att hända i våra samhällen, både i Sverige och resten av Europa (EU-länder). Vi ser hur länderna håller på att förfalla. Våldet ökar. Sexualbrott mot kvinnor ökar, och tyvärr så har många av dessa förövare utländsk härkomst, främst från länder i mellanöstern och nordafrika. Men Vänstern vill inte se detta. Dom vill bagatellisera problemen, komma med generaliseringar om att det finns våld i hela världen, skylla allt på arbetslöshet.
Folk inom Vänstern förstår inte att det har kommit en del riktigt ociviliserade människor till Europa. Det betyder inte att alla är våldsamma. Majoriteten sköter sig och dom får lida och för det som händer. Det är främst invandrare som bor i landets förorter. Dom vågar inte gå ut om nätterna i sina bostadsområden och stänger sina persienner när något händer. Det är dom vi ska sympatisera med.

#8 - Eva Fatima

Jag förstår inte att du håller med KJ s försvarställning mot en liten bokhandel. När man kallar dess ägare för fascist bara för hon använder sig av friheten att inte sälja K J s böcker. KJ och du borde hylla bokhandeln för att hon gör som hon vill istället för att skapa hat mot en som går mot strömmen. Om man nu fortfarande får tycka vad man vill.

#9 - AV

Hon får väl sälja vilka böcker hon vill. Vi andra får köpa böcker var vi vill. Hon ville få uppmärksamhet och poäng. Det fick hon. Återstår om det är till hennes fördel. All uppmärksamhet är inte bra uppmärksamhet om man inte sysslar med dokusåpor.

#10 - NN

Så hon ska få sälja vilka böcker hon vill, men mackägaren som inte vill hyra ut en bil till en rom p g a farhågor att det blir en förlustaffär - det ska inte gå för sig? Ska det inte vara lika för alla?

#11 - Anonym

Det är pinsamt att Marcus Birro inte verkar medveten om att det parti han själv bolar med - SD - är den enda gruppering som i modern tid haft just bokbål i Sverige.

Beklämmande är det också att folk verkar inbilla sig att en privat bokhandlare inte är i sin fulla rätt att ta bort vilken förtfattare de vill ur sitt sortiment. Det är ingen rättighet att få sina böcker sålda.

Direkt skamligt är det också att ägaren till bokhandeln som resultat blivit motdhotad.

#12 - Carin

Vill bara förtydliga att Läslusen endast säljer barn- och ungdomsböcker. Så risken att Birros böcker försvinner från hyllorna är minimal eftersom de med största sannolikhet inte fanns där från början (vad jag vet så har Marcus Birro inte skrivit någon barnbok, rätta mig om jag har fel). Sedan kan jag tycka att böckernas innehåll är det viktigaste, särskilt när det handlar om barn- och ungdomslitteratur, och inte vilka uttalanden en viss författare har gjort i någon tv-intervju. Men till syvende och sist är det ägaren som bestämmer vilka böcker hon vill sälja. Om man vill läsa Janouchs böcker är det ju bara att vända sig någon annanstans.

#13 - Kazakh Stan

Att börja gapa om censur och bokbål när en fristående småföretagare tar ett beslut om att ändra i sitt utbud känns minst sagt absurt. Det fanns på 1900-talet samhällen där det såg ut som ni vill, att småföretagare fick anpassa sig efter vad staten tillät dem att sälja. Dessa samhällen finns inte längre, men flera kända "svenskar" växte upp där och tog tydligen med sig värderingarna hit. Exempel förutom Janouch (Tjecko-Slovakien): Kent Ekeroth (Sovjetunionen), Alice Teodorescu (Rumänien under Ceausescu)

#14 - NN

Anonym, Carin och Kazakh Stan,
Ni skriver alla att bokhandlaren ska få bestämma vilka böcker den vill sälja. Ingen av er kommenterade dock det jag skrev om att mackägaren inte har rätt att välja vem den vill hyra ut bil till - vad är er åsikt i den frågan?

#15 - Kalle Novak

Jag har sett och förstått Janouchs intervju. Den är till 99% korrekt, alltså bättre än de flesta.
Bokhandel som utövar censur har inte i ett demokratiskt samhälle att göra.
Jag tänker bojkotta den.

#16 - Aake K. Bergh

NN - det är skillnad på att välja vilka böcker man vill ha i sitt sortiment och att välja vem man vill hyra ut en bil till. Ska man överföra principen till biluthyrning är det rimligare med ett exempel där biluthyraren inte vill ha ett visst märke i sitt sortiment, för att det bilmärket t.ex. fifflat med utsläppsvärden. Det är ju knappast så att Läslusen hindrar vissa kunder från att handla, eller?

Det finns ganska gott om exempel i en kapitalistisk värld där affärsinnehavare själva väljer vad de vill ha i sitt sortiment, utan inflytande från staten eller avpixlat-pöbel. Hade böckerna aldrig funnits där från första början hade ingen brytt sig, det folk tycker är jobbigt är att en bokhandlare har en åsikt och en ryggrad. Köp sexologens böcker någon annanstans. Det här har inget med "kulturmarxism" eller tyskt 30-tal att göra. Det handlar om fri marknad, och det brukar folk högljutt propagera för så fort staten vill lägga sig i.

#17 - Il Capitano

När sker flytten Marcus från landet du avskyr mest av alla på jorden?
Det är tydligt att det egentligen inte är varken tiggande invandrare eller IS-flyktingar som är ditt huvudproblem i din maniska tillvaro.
Dina ord handlar ständigt om hur jävla korkade du tycker att Sverige & Svenskarna är, ditt hat & förakt mot oss är genuint.
Minns du ens att var med i tv4 och grät för att du längtade hem till Italien? Du har nog alltid hatat oss. Snacka om livslång häxjakt.
Att någon betalar dig för dessa simpla texter är ett hån mot hela landet Sverige.
Du bör börja med att rensa ut Imperiet ur ditt skivarkiv pronto, därför att du helt enkelt inte är värd den, å därefter packar du handväskan å kilar hem till Roma.
Hejdå med dig!

#18 - Linnéa

Superbra skrivet Marcus!

#19 - Anders

Stackars dig Birro som en gång vad min idol. Vad har hänt?

#20 - Anonym

Ja Marcus, en elit bestående av bibliotekarier!! Finns ingen hejd på tankemonstrerna. Skaffa dig ett riktigt jobb, förlorare.

#21 - ML

Sverige håller på att bli som i gamla Sovjet, har man fel åsikter skall man straffas. Inte genom att fängslas men man skall få sparken och skadas ekonomiskt. Det är en skrämmande utveckling, men det är klart många av dessa journalister är ju kommunister trots allt.

Sen att journalister är förvånade över folkets journalist förakt ... dom får bara vad dom förtjänar när dom själva kastar första stenen och går ... över alla gränser vad som är moraliskt rätt.

#22 - Micke

Domedags"debattören" Birro. Fri företagsamhet är tydligen inget för dig. När man som företagare inte får ta ställning och välja vilken litteratur man vill ha i sin affär då är vi på väg mot ett farligt samhälle. När det gäller bibliotek däremot är det en stor skillnad. Bibliotek ska vara så neutrala som möjligt, tyvärr brister det där ibland.

#23 - Kazakh Stan

Bästa Birro m fl. Här är er yttrandefrihetshjältes sanna ansikte. @katjanouch: "Idag 14/5 stolt över Brevbärare Mot Rasism som vägrar dela ut SD:s valsedlar. Bra jobbat postiljoner!"

Yttrandefriheten omfattar bara de åsikter som passar frk Januchova, precis som den omfattade de åsikter som passade regeringen i barndomens sovjetsatellit Tjecko-Slovakien.

Som avslutning lite humor:
- Vilket språk uttrycker sig Katerina bäst på?
-Tjekiska (sic!) :)

#24 - per axberg

Märkligt att man i dagens Sverige inte ens kan torgföra vad som verkligen händer utan att utsättas för brännmärkning av kulturvänsterns "sanning"
I forna Sovjet slängdes folk i fängelse eller skickades till gulag.
Är väl bara en tidsfråga innan vi även landar här i landet.
Att kulturvänstern har så svårt att acceptera deras egen agenda om "allas lika värde" kampanj.
Yttrandefrihet i deras värld är: om du inte tycker som oss ja då skall du
skall du bli jagad till världens ände.

#25 - Jonas Friberg

Se detta klipp som är en bra sammanfattning hur havererad svenska kyrkan är.
https://youtu.be/h9mv8Ii1_I4

#26 - Kazakh Stan

Per Axberg: Underbar ironi! Hoppas sd-pöbeln som mord- och våldtäktshotade en stackars småföretagare som utnyttjat rätten att välja sitt sortiment fattar att du gör en parodi på dem. I Sovjet fick man en period ha små företag... med av staten godkända produkter.

#27 - Bengt

Bra Marcus!
Det uttalande som hon tydligen gjort om vårat problem med invandringen och det hot som det innebär stämmer även med vad jag och en mängd andra svenskar känner. Är inte längre förvånad över vad som sker om någon vågar uttala något sådan. Är det någon man ska passa sig för så är de att känna oro för vad som händer vårat land och dessutom nämna det. Nä bara tig för annars kommer "eliten" och de gör vad som helst för att få tyst på dig.

#28 - Kjell Eriksson

Nog för jag kan tycka Birro i vissa frågor överdriver och generaliserar rätt rejält, tex när han säger att eliten inom media, kultur och politik sitter i samma båt. Ett sådant påstående kan ju aldrig bevisas, och samtidigt diskuteras hur länge som helst, och ingen kommer att få rätt. Men nog får vi finna oss i att tåla der han skriver. I det här blogginlägget tycker jag dock han träffar ganska rätt. Birro är en frisk fläkt och det får vi tåla.

#29 - Kazakh Stan

Hej Bengt! Som min nick antyder talar jag också ryska och kan se på ditt inlägg att det är troligen ditt förstaspråk. Skulle uppskatta om du i stället för att kalla dig "Bengt" använde ditt riktiga namn, något i stil med Ivan, Dimitrij eller rent av Tatyana. Skriv inte heller "jag och en mängd andra svenskar". Du är för mig inte mer svensk än Kent Ekeroth även om du kanske bor i vårt land. Make the Soviet Union Great Again.

#30 - Henrik Östensson

Här blev det direkt pinsamt Birro. Haft viss respekt för dig innan. Ja vi har tryckfrihet, jag man får säga vad man vill. Men det innebär inte att man är tvungen att sälja eller stå för någon annans åsikter. En bokhandlare är ju fri att sälja precis vad hon vill. Vill hon bara sälja kokböcker är det upp till henne. Precis som jag som tidningsman har rätt välja att inte ta in dina alster. (Och jo, du har erbjudit mig dem).
Man har rätt att välja vilka åsikter man har och om man vill torgföra dem. Man gör val. Janouch har , i likhet med dig, valt att torgföra åsikter, som kanske beskriver verkligheten på ett sätt många av oss varken känner igen eller vill förknippas med. Det måste vara upp till var och en att välja.

#31 - Kristina

NN
Det finns en lag som förbjuder diskriminering av människor pga av kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder. Romer är en etnisk tillhörighet och denna grupp har blivit diskriminerad i alla tider. Författare ingår inte i denna lag. http://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/diskrimineringslag-2008567_sfs-2008-567

För övrigt Birro; En gång i tiden tyckte jag att du verkade relativt vettig men du har verkligen tappat det. Jag har skämskudde när jag läser dina texter numera...

#32 - Bengt A

Det som borde diskuteras är vad Katerina Janouch sa i TV intervjun. Hon slängde ur sig en massa påståenden och överdrifter som inte stämmer med hur det är i Sverige. Det måste hon få kritiseras för.
En bokhandlare bestämmer själv vilka böcker hen vill sälja. Det som borde kritiseras är de som hotar bokhandlaren, de borde skämmas. Är det några som är fascister och skulle kunna starta bokbål så är det SD-are med svans.

#33 - Bosse

Till Bengt A. Det har nu gått några veckor sen du kom med kommentaren att KJ intervju i tjeckisk TV inte stämmer. Efter det har det kommit mycket mer bevis(Peter Springare)Har det stärkt eller försvagat din tes om att Sverige har aldrig varit säkrare? Sen om bokhandlaren i Uppsala.Ja hen bestämmer vilka böcker som hen vill sälja.Men det egendomliga var att det kom direkt efter KJs TV inlägg. En upplysning Bengt A.Vi är inte korkade. Sanningen om tillståndet i Sverige är nog mycket, mycket värre än vad KJ har gett uttryck för.

Kommentera