Opinionsblogg

Sverige har ingen aning om hur man ska handskas med återvändarna.

Sveriges urusla plan för de återvändare som rest till Syrien och andra länder för att vara en del av den militanta islamismens fruktansvärda terror, är en gråtfärdig historia.

 

Under många år gick det inte ens att diskutera ämnet. Själv blev jag flera gånger stoppad av min dåvarande arbetsgivare när jag ville skriva sanningen runt detta. 

”Men det är ju sant” sade jag.

”Ja, det är sant” sade dem, ”men vi kan inte trycka sanningen om den ser ut så här.”

 

Finns det någon som fortfarande tror att Sverige är demokratins allra frästa utpost?

 

Sedan satte man Mona Sahlin som samordnare och hennes främsta bedrift blev att ordna en telefonlinje dit familjemedlemmar förväntades ringa och tjalla på sina egna barn, trots att det inte krävs särskilt mycket insikt för att förstå att radikalisering ofta startar vid köksbordet. 

 

Om ni visste hur många extremt välutbildade journalister det finns i det här landet som vet exakt hur och var denna typ av terror frodas, odlas och utvecklas men som är för fega för att skriva en enda rad om det. Så man svamlar istället. Man komplicerar frågan in till idioti bara för att inte behöva riskera att bli stämplad som (japp, här har vi det igen) rasist eller klassikern ”islamofob”.

 

Man tror på allvar att mammor till återvändande terrorister ska ringa ett telefonummer och ange sina egna barn.

 

Hade det inte varit så allvarligt hade man kunnat garva åt det.

 

Men skrattet fastnar liksom lite i halsen när SÄPO och andra myndigheter utmålar de här människorna som det i särklass största hotet mot Sverige just nu. Då blir det genast lite mindre roligt.

 

Efter Sahlin har vår försynte kulturminister Alice Bah Kuhnke haft hand om frågorna runt vad vi ska göra med människor som alltså frivilligt valt att resa till ett sammanhang där man våldtar kvinnor, bränner folk levande i burar, spikar upp småbarn på på pålar och annat. De här människor ska nämligen ”förstås”. De här människorna ska ”återanpassas” när de kommer tillbaka till Sverige. Så har vi bestämt det. Har man en annan uppfattning utmålas man som omänsklig. Jag har blivit beskylld för att ha en cynisk människosyn när jag ifrågasatt om vårt land överhuvudtaget ska lägga en ena spänn på att ”återanpassa” människor som gjort vuxna, medvetna val och rest till vår tids värsta terrorsekt för att vara en del barbariet.

 ”Varför ska vi lägga pengar på att återanpassa de här människorna”?

”Därför att….Usch vad du är osmaklig som inte vill erbjuda de här människorna en andra chans”…

 Så har det låtit. Och då har jag ändå gått rätt milt till väga i den här texten. Ibland har det låtit värre. Ibland har det låtit som om det är jag som begått brottet och den stackars återvändanden är ett offer för…tja…ni vet…

 Ur led är tiden.

 Hur som helst. Som ambassadör för terrorist-resenärerna har vi alltså haft Bah Kuhnke. 

Dock stod hon i Agenda i SVT för en tid sedan och visade prov på en häpnadsväckande brist på kunskap om hur arbetet med detta går till ute i vårt land. Bland annat nämnde hon Umeå och Göteborg som två orter där arbetet med ”återanpassningen” går bra. Vilket det inte gör. Jag tror inte hon stod och ljög. Flera experter fick rycka ut och helt enkelt förklara för ministern och svenska folket att nej, arbetet går inte alls bra i Göteborg och Umeå. 

 Sanningen är den att Sverige inte har en enda konkret plan eller minister som har den allra blekaste aning om hur de ska handskas med de återvändare som finns i vårt land.

 Varför inte bara erkänna det? 

 Så ser fakta ut. Den blöta filten som ligger över allt som är känsligt i Sverige har lett oss rakt ut i galenskapens öken och det är därför vi på allvar har ministrar som inte har en susning om det jobb hon är satt att utföra, och det är därför vi har ministrar som på allvar tror att vi kan skydda vårt land från återvändande terrorister genom att be deras morsor ringa till Mona Sahlin…

 Hade det inte handlat om det största hotet som Sverige står inför så hade man kunnat skratta åt eländet. Men nu handlar det om människor som tagit mogna, vuxna och egna beslut om att resa till IS och sedan återvänt till Sverige. För mig är det glasklart. De ska inte ”återanpassas”. De ska inte vara välkomna till Sverige längre. 

 

Men eftersom detta tydligen uppfattas som allt för burdust och ovärdigt ett ”öppet och tolerant samhälle” så lär vi snart ha ännu en minister stammades framför kamerorna och ännu en utläggning om hur exakt lite han eller hon har att komma med när det gäller den här saken.

 

 

Kommentarer

#1 - Sara

Jag glömmer aldrig den dagen år 2001, ungefär en vecka efter terrordådet i New York, då offren för denna massaker skulle hedras i en tyst minut här i Sverige. Då satt jag vid lunchtid på spårvagnen mellan Hjällbo och Gamlestan (Göteborg) då vagnen stannade exakt prick klockan 12 för att den tysta minuten skulle inledas. Istället utbröt ett jubel på spårvagnen då en grupp män med rötter i mellanöstern började jubla och applådera.
Jag minns hur rädd jag kände mig och att jag då verkligen förstod att alla som har invandrat till Sverige inte alls har kommit för att dom älskar frihet och demokrati.

#2 - Albertina%2520Fares

Ja, så var det många sanningens ord igen !! Man blir mörkrädd när man förstår bristen på handling i detta ärende. Är det inte längre olagligt att begå krigsförbrytelser ??? Det känns som om våra politiska ledare famlar runt i ett totalt mörker där lag och ordning är bannlyst och man är rädd att smutsa ner sina händer med rasiststämplar. Detta kommer att gå till historien och skrivas om i våra kommande skolböcker, hur man stoppade huvudet i sanden och hoppades att ett mirakel skulle ske !! Värsta sortens ignorans och sedan kommer Löven att säga " vi har varit naiva"..... igen !! Stackars kommande generationer som ska reda ut de långsiktga konsekvenasera denna flathet !

#3 - Majsan

Jag är en av de personer som tror på en andra chans. Men också att man måste "kräla i stoftet" för att förtjäna en. Då det gäller "IS-återvändare", så vore det absolut minimala kravet att ge sig ut i debatten och skolor och berätta hur fel man haft det. Och ingen anonymitet där inte ...
Ut och berätta hur jävla korkade de varit!

#4 - Alex

Majsan hur tänker du då? Folk som går ut och torterar, mördar och våldtar civila människor såväl män som kvinnor och barn tycker du att dem har en plats i vårt samhälle? Hur vet man dessutom att det inte finns garantier för att de har samma beteende när dem återvänder? Ska man förlåta sådant beteende bara för att folk har växt upp i fattigdom och utanförskap samt att de söker sig till gemenskap?
Nej det hjälper inte med rehabilitering för det dem gjort, de ska inte belönas med jobb, bostad och osv. när det finns vi andra som kämpar varje dag för att få ihop vårt dagliga leverne ska behandlas sämre (är ung och har behövt pendla 6 timmar om dagen till jobb för att behöva få ihop min ekonomi)

#5 - Alex

Som behandlas sämre* ska det såklart stå.

#6 - Mats

"Om ni visste hur många extremt välutbildade journalister det finns i det här landet som vet exakt hur och var denna typ av terror frodas, odlas och utvecklas men som är för fega för att skriva en enda rad om det. Så man svamlar istället. Man komplicerar frågan in till idioti bara för att inte behöva riskera att bli stämplad som (japp, här har vi det igen) rasist eller klassikern ”islamofob”."

Du skulle bara veta hur många advokater det finns i detta landet som också inofficiellt stödjer helt fel parti för att det inte är PK och accepterat pga just det klientel som de främst har och som gjort sig skyldiga till både ena och andra, där givetvis alla är helt felaktigt gripna och anklagade, samt hur "snälla" som helst.

#7 - Anonym

Dom ska inte tillbaka hit punkt!!!!

#8 - Mats

@Sara
Man undrar många gånger hur de liksom tänker och bedömer när det gäller medborgarskap. De där typerna som satt och jublade på spårvagnen skulle man dragit in tillståndet omedelbart och skickat tillbaka för att aldrig få komma hit igen. Idag känns alldeles för många felplacerade här och många gånger undrar man hur de liksom tänker vad det gäller hur individen platsar in i samhället och vill bli del av den eller kunna lyckas stå på egna ben och försörja sig. Sedan som en ännu märkligare paradox så läser man om den ena efter andra högutbildade och hårt arbetande invandraren som både vill och kan jobba och göra rätt för sig plötsligt ska behöva lämna landet. Det känns som Sverige verkligen går "all in" för att ta emot de mest svår anpassade individerna för att kunna vara en riktig humanitär stormakt.

#9 - Lennart

Det är politikernas uppgift/plikt att prioritera. Tyvärr går beslutsfattarnas bedömningar ofta i otakt med folkets breda massas önskemål. Enligt färska siffror från Försäkringskassan så hade i februari i år hade 15 562 personer assistansersättning. Det innebär en minskning med 617 personer eller 3,8 procent jämfört med den högsta noteringen i oktober 2015. Även i rena timmar har en kraftig nedskärning skett under samma tid: från 8 926 874 till 8 665 171 timmar. Det är en minskning med 261 703 tim/månad, vilket motsvarar 2,9 procent! Minskningen betyder INTE att behovet minskat, utan i stället är det ett resultat av ett besparingskrav från regeringen!

#10 - Nisse i Hökarängen

Men vad vi vet är att vänsterpolitik inte fungerar i såna här avseenden.

Kommentera