Opinionsblogg

Allt fler äldre tar sina egna liv

Sverige-bilden, vad ska vi göra med den? 

 

Vem äger rätten till den bilden? 

 

Givetvis beror det på var man står, vem man är, vad man tjänar, var man bor. Det spelar roll hur man mår, hur gammal man är, varifrån man kommer, vilka drömmar man har, hur mycket man vill vara en del av samhället och så vidare…

 

Men jag tror vi kan vara överens om att Sverige som ledande i det mesta; i sjukvård, i omsorg, i välfärd, är en lögn som grusas sönder dag för dag.

 

Hur vi handskas med de äldre är en bedrövelse. Ni som är unga nu kanske skiter fullständigt i hur de äldre i vårt land har det. Men det är de äldre som arbetat skoningslöst hårt i sina liv så att de unga kan sitta i solen och skita i hur de har det. 

 

Det är de äldre som lagt grunden till det välstånd som makten nu med en sådan iver attackerar.

 

Enligt Äldrecentrum i Stockholm har psykisk ohälsa bland personer 77 år och äldre ökat med 68 procent mellan 1992 och 2012. Av gruppen över 80 år lider 30 procent av depression. 

Sammantaget begick mellan 2008-2017 cirka 15.000 personer självmord. 

Varje år tar ca 1500 personer sina liv. Ungefär var fjärde självmord begås av personer över 65 år, framförallt män.

 

Bakom varje siffra finns en morfar, en farfar, en farsa, en bror, en medmänniska. Bredvid varje person som tar sitt liv står en hel familj. Bakom finns vänner, före detta arbetskamrater, bekanta. 

 

Nollversionen för självmord antogs 2008. Då tog 1467 sina liv medan 397 avled i trafiken. Trots nollvisionen för självmord har alltså dessa ökat sedan dess.

 

En stor del av den så kallade Sverige-bilden handlar om den psykiska utsattheten, om ensamheten, sorgen, förtvivlan, skräcken över ålderdomen.

 

Vad säger det om vårt land och vår tid när människor som arbetat hela sitt liv i skräck för de sista åren av sitt liven, just de åren som ska levas i frid och kontemplation, när dessa människor tar sina liv? Vad berättar det om Sverige? Vilken nyans skänker det till Sverige-bilden?

 

 

 

Kommentarer

#1 - Anonym

Kan du inte skriva ett inlägg om den gnälliga Sven Jönsson också. Någon mer otacksam människa får man leta efter.

#2 - Jessica

Hej, är här inte bara att vittna utan också att uppmuntra människor som står inför civil- eller relationsproblem. Om Dr Ogundus fantastiska verk, email: [drogunduspellcaster@gmail.com] jag blev förlorad i kärlek med min man tills en kvinna tog honom ifrån mig. då ropade jag till min vän och hon berättade för hur hon mötte ett liknande problem och gav den här stora mannen kontakten med mig och jag gav alla de föremål han behövde för stavningen och nu är glad igen att bli kär i min familj. Jag anställer dig att kontakta den här mannen. Din berättelse eller smärta kommer att förändras inom några dagar och du kommer att le som jag idag. Återigen är tacksam. Kontakta honom på hans email via: [drogunduspellcaster@gmail.com] om du står inför någon form av problem
1. Få din älskare eller man tillbaka
2. Pengar stava / lycka till stavning
3. Om du vill stoppa din skilsmässa
4. Skyddsspel
5. Få jobbstavning
6. Kampanjer
7. Få pengarna tillbaka.
8. viktminskning stavning
9. Kärlekstavning
10. Om du vill tillfredsställa din partner / botemedel för svag erektion
11. Graviditetsstavning

#3 - Ingen koll på fakta?

Antal självmord sjunker snarare för samtliga grupper. Kan vara bra att försöka lägga lite energi på att läsa fakta innan det ska dikteras ihop populism.
https://www.folkhalsomyndigheten.se/suicidprevention/statistik-om-suicid/utvecklingen-over-tid/

#4 - Sven Jönsson

Enligt Birros källor tog 1467 människor livet av sig 2008.
Enligt Folkhälsomyndigheten var siffran 1170, enligt dödsorsaksregistret, socialstyrelsen.
Birro skriver att särskilt alarmerande är siffrorna för äldre män.
Enligt Folkhälsomyndigheten är det den grupp, där självmordstalen sjunker snabbast enligt folkhälsomyndigheten.
Kolla gärna länken i inlägg nr 3.
I dessa tider av Fake news tror jag mer på Folkhälsomyndigheten än på Birro.

#5 - Patrik Sternemark

Det är fruktansvärt att ta del av detta och ingen människa bli så dålig psykiskt att självmord blir vägen ut. Detta måste belysas mer och statistiken är ju rent vansinnig alltså!

Vi bor i ett så pass civiliserat och modernt samhälle att självmord aldrig ska vara vägen ut!

Kommentera