Opinionsblogg

Valanalys fyra månader före valet

Jag har följt svensk inrikespolitik sedan slutet av åttiotalet när jag var en väldigt ung och relativt arg marxist i randig tröja på Andra Långgatan i Göteborg.

 

Då utgjorde en moderat själva sinnebilden för ondskan. Tills man mötte en av dem vid någon av bardiskarna längs Järntorget och man upptäckte att även moderater älskade Thåström och starköl.

 

Överhuvudtaget är möten mellan människor ett effektivt sätt att vrida ner ilskan en aning.

 

Sverige har blivit ett utpräglat klassamhälle. Men på ett nytt sätt. Det handlar inte längre om en arbetarklass i blåställ som svettas framför en masugn medan direktören i hög, svart cylinderhatt röker feta cigarrer och garvar åt de svältande arbetarna som bygger hans rikedom. 

Allting är omkullkastat. Allting är slaget i spillror. Allting är i rörelse, som den gode Ulf Lundell döpte en av sina senaste romaner till…

 

Vänstern, som jag länge var en del av, har inte svaren på den nya arbetarklassens frågor längre. Vänstern har nämligen till viss del själva blivit den elit som de en gång tog strid emot. 

 

De nya utmaningarna nu för arbetarklassen handlar om annat än högre lön, fackföreningar och längre semestrar. Det handlar om utanförskap, trygghet, integration och en sorts vanmakt över att inte känna igen landet man bor i. Det sista må vara mer en känsla än en faktiskt mätbar realitet, men den känslan präglar hundratusentals människor i Sverige just nu.

 

Många människor upplever att deras verklighet inte blir tagen på allvar av de traditionella partierna, mest för att deras svar alltid kommit på frågor från en tid som såg helt annorlunda ut än den gör idag. Många upplever att deras version av verkligheten, alltså hela deras liv, inte tas på allvar. 

Sveriges nya utmaningar kräver nya svar och ganska länge var den politiska makten rädd för att ens ställa frågorna. När de sedan kom, frågorna, sköljde de över allt och alla med en kraft som både skrämde och tog makten på sängen. 

 

Det var därför som statsministern ena dagen kunde stå och agitera om att ”mitt Europa bygger inte murar” för att en kort tid senare anklaga hela Sverige för att ha varit naiva när det istället var han och hans regeringsbärande parti som varit naiva.

 

Arbetarklassen behöver sina talespersoner. Det som är nytt i vår samtid är att folket kan göra sin röst hörda själva. Behovet av talespersoner, ett gebit som vänstern alltid varit bra på, minskar därför. 

Det stora glappet i vår tid är det mellan stad och landsbygd. Det är därför som ett renodlat lantligt parti som Centern eller för den delen Miljöparitet delvis har bytt hemmaplan, från landsbygd och små orter, till att bli rena storstadspartier. 

 

Som skrivet, allting är i rörelse.

 

När företrädarna för underklassen eller arbetarklassen eller för vanligt folk under tillräckligt lång tid inte lever i nära anslutning till de problem och utmaningar som människorna i dessa delar av landet lever under, då är det inte konstigt att företrädarnas legitim tappar i värde.

 

Det är därför de som älskar förorten allra heligast inte längre bor där. Det är därför som det klingar falskt när människor säger sig värna om de små människor samtidigt som det står helt klart för alla att de inte har en aning om vad de pratar om. Det är därför som arbetarklassens företrädare inte längre har svaren på den nya tidens arbetarklass största utmaningar.

 

Men högern då? Är den sig lik? Efter Sverigedemokraternas intåg i svensk politik har Moderaterna relativt komfortabelt kunnat slinka in i den mjuka, varma passagen snett till höger om S, och eftersom i stort sett alla människor i Sverige i grunden är Socialdemokrater har M gynnats av det uppkomna läget.

 

Jag tror att Sverige kommer regeras av moderater OCH Socialdemokrater efter valet i höst. Jag tror på att blockpolitiken som vi känner den är död för alltid.

 

Men om det är något som allra redan kännetecknar detta års valrörelse så är det hyckleriet, dubbelmoralen och ledande ministrars och politikers fullständigt hänsynslösa begär och förmåga att vända den slitna kappan efter vinden.

Frågan är hur toleranta och förlåtande väljarna är i september.

 

Kommentarer

#1 - Theresa

Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal, bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskrock som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom, men jag är den typ som aldrig trodde att jag stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag var så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet som har ett förhållande problem, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att referera honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskastern som hjälpt mig med mitt eget problem. Hans email: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
1) kärleksspell
2) Lost Love Spells
3) Skilsmässa Spells
4) Äktenskapsstavar
5) Bindande stavar
6) Breakup Spells
7) Förvisa en tidigare älskare.
8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
9) vill tillfredsställa din älskare
Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

#2 - Sven Jönsson

Äh vette fan.

#3 - Sven Jönsson

Herregud en så stolpig text!

Undrar vad Birros gamla svensklärare Anne eller vad hon nu hette skulle säga om följande stycke:

”När företrädarna för underklassen eller arbetarklassen eller för vanligt folk under tillräckligt lång tid inte lever i nära anslutning till de problem och utmaningar som människorna i dessa delar av landet lever under, då är det inte konstigt att företrädarnas legitim tappar i värde.”

Jösses!

#4 - ANONYM

"Sven Jönsson"
Jag tror att du i all hemlighet gillar Marcus, för du missar inte ett enda tillfälle att kommentera hans texter.

#5 - Sven Jönsson

Jag vet. Jag är hemligt kär i Birro och har varit det så länge han har bloggat.

#6 - Håkan Karlsson

Hej Birro!!
Följt dig och sett dina inlägg och beundrat/ beundrar Dig sedan du var ung, skriver själv mycket och haft själv Reumatism sedan 88 och när jag fick mitt utmattningssyndrom så jobbade jag på Behandlingshem halvtid, hade 1260 Tim i övertid på 14 månader, utredda av Kälvestensmetoden för SiS och hade svåra ungdomar hemma och fostrade dem under 5 år tid samtidigt...
Du får säkert intervjua första pojken om min människosyn, även ägde jag 4 företag med Hotell och fastighet. Detta innan jag blev riktigt sjuk. 7 mån sjukpenning och sedan gjorde en hyrläkare fel, överläkare tog på sig ansvar men jag kastades ut till hundarna i ett dike av försäkringskassan, blev utsatt för brott även ang mina företag och de tog allt, ingen som hjälpte mig. Inte råd då företag ingår inte i det allmänna rättsväsendet, utan var själv tvungen att betala en advokat med pengar jag inte hade.
3 år senare har jag fått lite hjälp av soc.
Ibland var jag tvungen att skriva in mig på allmänpsyk för mat och husrum. Läkare sa till soc att vi hjälpt Håkan av medmänsklighet, det är inte bra för Håkans psykiska status att umgås med så sjuka människor. Självmordsförsök och fick lämna salen själv när jag vaknade upp, ingen där och tog mina kläder och gick därifrån. Trots mitt tel nr och min x flickväns som ringde ambulans så hörde de aldrig av sig. Bott i trappugångar, fått snatta mat för att överleva
Mina 3 sista verksamma år så betalade in själv ca 1.8 miljoner i inkomstskatter. Mina 3 år har varit ett helvete på jorden och mitt brott är att jag är svensk.
Är högutbildad, även lastbilschufför, elektriker, snickare, kurator och mitt sätt att överleva mentalt har varit att skriva, skrivit mycket på Fb.
Har dock inte din talang och slagfärdighet med ord, du får gärna göra en artikel om hur man behandlar sina sjuka i det sjuka Sverige.
Detta blir en Naturlig uppföljare på grund av hur försäkringskassan nu äntligen börjat granskas.
Jag har på min egen fritid och jobb hjälpt nykomna invandrarbarn till att integreras till svens skolmiljö. Jag har varit tillsammans med en adopterad flickvän i 14 år från Sri Lanka och det var henne jag hade fosterhem med enligt MTFC metoden. Att anse att jag skulle vara rasist vore befängt men nog fan får man inte behandla sin egen befolkning, de som är sjuka, ta från dem som det nu visat sig med försäkringskassan är sjukt, de måste förstå de konsekvenser som de utsätter oss som blev sjuka när vi byggde upp Sverige.
Hjälp mig göra rösten hörd från oss sjuka då många med min Historia är en tragedi...
Mvh Håkan Karlsson 073-5022142

Kommentera