Blogg

Därför ska du bry dig om att Påven kommer till Sverige idag.

Idag kommer Påven till Sverige och åtta av tio svenskar, alla de som inte säger sig tro på Gud, gäspar en aning överlägset och skakar kollektivt på sina huvuden.

Varför ska man bry sig om att en farbror med ett stort kors och en lustig mössa kommer till Sverige? Det är rimliga frågor. Man SKA inte någonting. Men man BORDE bry sig. 

Jag ska försöka reda ut varför.

Det finns över 1,4 miljarder katoliker i världen. Om ni hade glömt det så världen allt det där som ligger utanför Sverige. Det är stort... Världen är stor.

Det bor väldigt många människor i världen som ser på tillvaron på så väldigt många olika sätt. Det bor miljarder  människor på vår planet som inte delar en enda av våra grunda, gudlösa uppfattningar om världen. Det är människor där ord som nåd, solidaritet, förbarmande, Jesus och förlåtelse är starka ord som verkligen betyder något. Det är länder och människor som ber till Gud varje morgon. Det är länder och människor som många gånger riskerar sina liv för att ha rätten att tro på Gud. En del av dem har tvingats fly för sina liv (ofta från militant islamism) och lever nu i vårt land. 

 Den självgoda svenska hållningen att ha gjort sig av med Gud upplevs på ett helt annat sätt i andra länder. Där ser man med sorg och förfäran på att ett helt land kollektivt aldrig närmar sig de stora frågorna med ett andligt perspektiv. I Sverige anses man progressiv, sann och trovärdig när man avsäger sig allt som har med tro att göra. I resten av världen är det ungefär tvärtom.

Det bor en rätt mörk kyla i det gudlösa hjärtat. Det är en rätt enslig plats. Det är en plats där de viktigaste frågorna i våra liv inte får några svar om de överhuvudtaget ställs. Det gudlösa hjärtat är ett tomt, sökande, ialnde och ensamt hjärta.

 Förra gången en påve besökte Sverige var 1989. Johannes Paulus II var en av de allra största anledningarna till att Berlinmuren föll samma år. Nuvarande påve Franciskus har varit starkt bidragande till att relationerna mellan Kuba och USA nu är de bästa på ett halvt decennium. Hans väldokumenterade solidaritet med alla sorters utsatta och svaga grupper gör honom till en älskad ledare över hela världen, bland alla sorters troende.

 I många krig och kontroverser runt om i världen lyssnar världens ledare hellre på Påven än på andra länders statsministrar och presidenter. Det mediala genomslag som Påven har är helt och hållet unikt. Hans väldokumenterade förmåga att medla och vädja ger snabba och praktiska resultat.

 Han kommer till Sverige för att det nästa år är 500 år sedan den gode Luther spikade upp sina teser på den där kyrkan i Tyskland. Luther var en andlig upprorsman som gick på tvärs med att den Katolska Kyrkan hamnat i knäet på makten. Han var emot de så kallade avlatsbreven, alltså att man med pengar kunde köpa sig fri från synder man begått. Men hans ambition var egentligen aldrig att splittra kyrkan, det kan vara värt att komma ihåg. På grund av Luther är alltså Sverige inte längre ett katolskt land.

 Luthers främsta invändning var alltså att kyrkan blivit allt för politiserad och att den allierat sig med makten. På flera sätt kan man säga att den sjukan nu spridit sig till just den lutherska kyrka som idag heter Svenska Kyrkan. En rapport från Timbro i våras visade att Svenska Kyrkan idag är världens mest teologiskt liberala och genompolitiserade kyrkosamfund. Alltså är Svenska Kyrkan idag där Katolska Kyrkan var när Luther spikade upp sina teser. Alltså är det idag Svenska Kyrkan som borde vaska fram en andlig upprorsman som kan blåsa liv i ett samfund som allt mer och väldigt raskt förvandlats till ett slags politiskt förbund snarare än en kyrka. Nu tycks allting handla om politik. En kyrka som förvandlar sin tro till politiska floskler är fullständigt ointressant för sökande människor i vår tid. En kyrka som har samma svar som politiker (alltid på vänsterkanten) är inte en kyrka längre. 

 Att nonchalant och okunnigt vifta bort allt som har med kristen tro att göra som ointressant och förlegat är olyckligt och djupt anti-intellektuellt. Men Sverige har en rätt tröttsam förmåga att ständigt måla ut sig självt som hela världens ledare i allting. När vi bestämt oss för något så tror vi på fullaste allvar att det alltid är rätt och sant. 

Den mediala okunskapen runt kristen tro är väldokumenterad. Men Sverige är en blindtarm i världen. Ibland kan det vara nyttigt att se den något större bilden. Att Påven kommer till vårt land är en stor och viktig historisk händelse som faktiskt borde mana till både viss stolthet och även en sorts andlig eftertänksamhet om den mikroskopiska plats som de stora frågorna tillåts ta i vårt offentliga samtal.

 
 

Mest lästa inläggen

Tankar en valdag

Valdag. Låg sol över Stockholm. En lätt bris som går i träden som börjat sk...

Hyckleriet.

Med idealism och övertygelse följer ett stort ansvar. Om du är en välavlöna...

Det är aldrig de rika som får sina bilar brända

När detta skrivs sitter jag på ett tåg till Göteborg. På SRP1 i morse hörde...

Medmänniskor Och Motmänniskor

Detta med att dömda mördare flyr när de ska ut och pissa i skogen under sin...