Opinionsblogg

Tankar en valdag

 

Valdag. Låg sol över Stockholm. En lätt bris som går i träden som börjat skifta färg.

Redan före förra valet 2014 skrev jag om folkliga skeenden, rörelser, protester som började höras. Jag lyssnade på de rösterna och skrev om vad jag hörde. Jag drog egentligen aldrig några verkliga slutsatser och gjorde jag det försökte jag i möjligaste mån låta bli att betygsätta det jag hörde.

Redan 2013 försökte jag i Expressen att beskriva den riktning som Sverige var på väg in i. 

Jag hamnade på en lunch vid ett fönsterbord och efter det blev ingenting sig likt. Jag avskedades från fotbollssidor på nätet, från alla tidningar, från bokförlag, vänner sade upp bekantskapen, folk spottade efter mig i tunnelbanan, jag fick vykort med dödshot och det var ändå inte det värsta.

Det absolut värsta var hur vanliga upplysta, säkert innerst inne goda människor, spred lögnerna vidare. 

Mitt namn blev kryckor i den över medelkassens halta middagar. 

Mitt namn, mitt skrivande, mitt yrke gick att slösa i smutsen eftersom alla redan hade släpat det i smutsen. 

Väldigt många solidariska, godhjärtade och välutbildade människor frustade sitt tetravin över anständiga middagar och hånskrattade åt alla lögner som spreds.

Hela det offentliga Sverige stängde samtidigt sina dörrar, sina fönsterluckor och sina möjligheter. På en och samma gång. De dörrarna är fortfarande låsta och barrikaderade. Det är okej. Jag saknar inte det dagliga tyckandet. Dessutom har mitt hjärta delvis vridits åt ett annat håll.

Men jag tycker faktiskt att just den här dagen kan få vara en påminnelse om det som hände. Jag har förlåtit och gått vidare. Jag har rest mig ur värre katastrofer än så här. Men jag har inte glömt. Mitt hjärta minns. 

Det jag försökte göra och fick betala priset för var att peka på glappet mellan folk och elit. Jag lade ingen värdering i det jag såg eller försökte beskriva. Ändå stämplades vidriga lögner om mig och min person och de stämplarna har jag fått leva med sedan dess.

Det är en bisarr upplevelse att tvingas försvara sig mot lögner och förtal som kommer ifrån just den elit man pekat på. 

Det jag försökte göra, med varierande framgång, var att ha örat mot marken och beskriva i ord det jag hörde. Det var mitt brott.
Smartare människor, drillade mediemänniskor med rätt utbildning och bättre kontakter, höll sig undan när jag föll och gled sedan in, ett steg högre i korridoren. Sedan skrev dem ungefär exakt det jag skrev några år tidigare, men klarade sig undan.

Så därför kan vi ha en av landets hjärtlösaste mobbare som krönikör i en av landets största tidningar. Han står på "rätt" sida. 

Det är inte så mycket att säga om. Jag avundas de inte alls längre. Jag är glad att jag kom undan med ryggraden och hjärtat intakt.

Väldigt, väldigt många lyckades inte med det.

Under de här fyra, fem åren har jag pekat på sprickan mellan stad och landsbygd, mellan politiker och väljare, mellan media och deras läsare. Jag har tagit folkets försvar mot denna elit och till och med blivit anklagad för att vara den sprickan.
Men den sprickan har funnits länge. Det är inte jag som ordnat den.

Under de här fyra, fem åren har sedan media och politiker försökt att lista ut hur de bäst ska kunna få människor att inse att allt det de känner och upplever är fel. Den kampen har de förlorat. De har misskött sitt uppdrag. Sprickam har istället växt. 

Varje gång man skriver något sådana här blir man anklagad för att vara populist. Men om man vill vara verkligt oberoende i sitt skrivande, vill man vara en rebell i den nya tiden, så måste man nog visa människor och deras ilska, deras rädsla, deras oro och deras drömmar respekt. 

Man behöver inte hålla med. Men man måste försöka förstå. Man måste ägna lite omsorg och tankar åt alla dessa människor.

Den största skammen är inte det som drabbade mig. Jag överlever. Den största skammen är den fullständigt respektlösa hållning som människor i den välmående medelklassen visat alla de som till en början, och det är också viktigt att komma ihåg, FÖRSIKTIGT började protestera mot vad de upplevde var en total likgiltighet inför deras omständigheter.

Men ingen lyssnade. Föraktet vidgades istället. Därför är vi där vi är idag.

För egen del blir den här dagen mest en påminnelse om de vidrigheter jag fick utstå. Men också allt det stöd jag fått från människor vars talan jag i all enkelhet (!) försökt föra.

Jag går genom gatorna som en stolt man. Jag ser på mina medmänniskor med omtanke, försoning och tolerans. 

Men mitt hjärta har inte glömt. Det har förlåtit men det har inte glömt.

Så tänker jag den här valdagen.

Kommentarer

#1 - Sven Jönsson

”Tankar en valdag” - handlar mindre om valet och mest om Birro själv. Som vanligt med andra ord.

#2 - Nausica

Texten handlade om HANS TANKAR en valdag. Vad tycker du den skulle handlat om? Dina tankar? Då hade det inte blivit någon text. Tjomme!,

#3 - Agi

Om du verkligen hade gått vidare så hade du inte skrivit om det i vartannat inlägg. Just sayin’.

#4 - Agi

Om du verkligen hade gått vidare så hade du inte skrivit om det i vartannat inlägg. Just sayin’.

#5 - Agi

Om du verkligen hade gått vidare så hade du inte skrivit om det i vartannat inlägg. Just sayin’.

#6 - Agi

Om du verkligen hade gått vidare så hade du inte skrivit om det i vartannat inlägg. Just sayin’.

#7 - Molle

Vi saknar dina skriverier Birro.
Har du tröttnat eller vill/våga du inte sedan du blivit inbjuden till tv-sofforna igen?
(Såg dig hos Malou nyligen).
Synd, alltid kul att läsa dina kåserier.

#8 - Anonym

Vi saknar dina skriverier Birro.
Har du tröttnat eller vill/våga du inte sedan du blivit inbjuden till tv-sofforna igen?
(Såg dig hos Malou nyligen).
Synd, alltid kul att läsa dina kåserier.

#9 - Rebecca Moses

Detta är ett vittnesbörd som jag kommer att berätta för var och en att höra. jag har varit gift fyra 4 år och i femte år av mitt äktenskap måste en annan kvinna ta min älskare ifrån mig och min man lämnade mig och barnen och vi har lidit i 2 år tills jag träffade ett inlägg där den här mannen Dr.Wealthy har hjälpt någon och jag bestämde mig för att försöka hjälpa mig att ta med min älskare hemma och tro mig, jag skickade bara min bild till honom och min man och efter 48 timmar som han har sagt till mig såg jag en bil körde in i hus och se det var min man och han har kommit till mig och barnen och det är därför jag är glad att göra var och en av er i likhet med att träffa den här mannen och få din älskare tillbaka till dig själv. Hans email: [email protected]. ELLER KAN DU LÄGGA UPP HEM UPP PÅ WHATSAPP ANVÄNDA DETTA MOBILNUMMER +2348164728160.

#10 - Gerra K-Son

Beklagar att du behövt utstå tråkigheter, vet egentligen inte mycket om dig och dina åsikter än att du är ett Italien-fan i fotboll, en av de bästa och roligaste som hållit i Karlavagnen . Där saknas du väldigt för min del.

Mvh Gerra...

http://www.gerra.se/

#11 - Theresa

Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal, bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskastare som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad att jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett problem med förhållandet, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskramen som hjälpt mig med mitt eget problem. Hans email: {[email protected]} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
1) kärleksspell
2) Lost Love Spells
3) Skilsmässa Spells
4) Äktenskapsstavar
5) Bindande stavar
6) Breakup Spells
7) Dödsstavning
8.) Du vill vara befordrad på ditt kontor
9) vill tillfredsställa din älskare
10) Lotteri
Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
genom {[email protected]}

#12 - Williamhag

DUI arrests need complete total of the skilled tactics most used in defense law. protecting a OVI is initiated with determining not one of one's constitutional rights have been violated. When law enforcement is in front of you, while they are essentially the only witness all of the time, the specialized education and procedural conduct is of the formula. We all have mis haps, and officers are no no exception to the rule. It all begins when common suspicion which will progress to obvious cause. For example, a person gets flashed over for driving too slow at 1 a.m.. The cop has reasonable suspicion that the driver committed a moving violation, racing. Now, as the police begins to make eye connection or steps in closer to your vehicle, the cop may exclaim you are showing watery eyes, or there is an odor of alcohol. This elevates the reasonable intuition of recklessness to providing the police officer a reason that someone may be operating while drunk. ninety nine% of cops will say smell of liquor, watery eye balls, or mumbiling speech. The cop may also insinuate you are rumaging around trying to get your license and registration handy. Now a person will be likely told to step out from a car and perform universal physical sobriety checks. Those are SFST’s are learned under NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) standardizations and must be instructed per situation. If you do perform the checks, the police officer may make mistakes that can make the test, or tests disregarded from evidence. Things such as physical disabilities and optimal situational conditions can be integrated into results of your check. (example: someone can’t perform a walk and turn check on ramped stret). A person will usually take a breathalyzer tests. There are accidents in these machines also, and they are technolgo that need maintenance and trained on regularly. The incarceration is captured at the time the police turns on their red and blues. Through this captured evidence we are able to secure an factual opinion on the officer giving of the checks, to the clients performance taking the tests. If you consent to the tests or not, you may go to lock up. If you know someone that has been arrested for Domestic violence or any criminal charges or know some one who needs a criminal defense Attorney check out my website here: ovi attorney near me Thanks

#13 - HenryGet

My daighters learn to teach English in a foreign country online course was began working by my father. My Husband was the person who had the chance of realizing the shouting instruction of st Paul the Saturday November morning in 2012… “Learn to speak with americans!”

Ten moons in the future a Russian Englsih teacher with a full salute and remarked, “is it possible for you teach my foreign Dyslexia resource center for adults to speak English with an American Accent Excellent? Will you come over and instruct online my amrican accent tutors onine to teach How to develop American accent?” I decided to learning more about American accent pronunciation online

#14 - EdwardMet

Hello my name is MATT D'AGATI. A bevy of people remain cautious sourcing seasoned resume companies equates to a sensible asset and this is a good riddle, so we should first take a look at a few of the every-day aftermaths that happen with business leaders which make the choice and employ a steady knowledgeable resume wizard services. We should commence this discussion by noticing that the site for an employment network called Ladders, resounds that uploading a resume actualized by a resume manifesting hatchery associated with any existing job position elevate that samurai's means of making the grade by 50%. As proven, offering a deftly sculpted resume to virtually any online workplace vacancy listing will increase this applicant's likelihood of securing an zoom call by 51percent. Etch it in stone, having a finely done resume that is created by a expert resume writing bureau summons a shark-toothed -sharp competitive edge to high level employment hunters and especially high -level job seekers, let it be said that conclusively every for-real professional resume builder company also creates strong and effective social media profiles in addition to outstanding resumes. Believe me, going through securing a resume that is properly -written as well as properly developed is perhaps the most important juncture of any job quest, and having an equally fundamental LinkedIn presence is truthfully somewhat less mandatory in the order of things.matt d'agati solar panels install haverhill

#15 - Jamescrupe

Wedding event images therefore the film turn out to be a lasting memory for the couples plus the guests. A thoroughly captured wedding photos houses prestige, style and it is completely very important to the couple. As it's a very noteworthy wedding for 2 people, they might desire to shoot such stories and by generating a video clip of their event would be the simplest way to appreciate all time. As a marriage planner it is really important to ensure that the professional photographer together with videographer hired are the best.

Nowadays all the partners present additional relevance into the special day video clip or even the event production since this video can also be delivered back residence to those family have been not able to be present at the marriage. Brand new technological innovation has managed to get conceivable not to exclusively make a wedding video but in addition making it a wedding video at a fair expense. It is widespread regarding times that many regarding the husbands and wifes prefer movie videography of the weddings.

Wedding photography is the picture taking of lifestyle associated with weddings. Probably the most essential aspect of a wedding may be the photos. The wedding pictures is what is left anytime everything else is lost
Wedding decorations are becoming a great deal more advanced using the change in time and the interest of wedding event and even cruise directors. Theme built wedding event adornments has provided a lift to creativity in wedding designs. The decor design a planner selects will be able to produce the most appropriate feeling for the marriage party along with make your customers luxurious. The significance of accents should not be dismissed. They can generate an feeling to your bridal event that may improve the cosmetic of the ritual, display the bride and groom, and improve the love of this celebration.

Above all, as a professional photographer, ensure you has reliability with what you will do. It may you should be work to you, however it is a once-in-a-lifetime morning for somebody – you've been hired to accomplish a job, don’t screw that up. This is the number one reason why I actually most likely will definitely not always film wedding ceremonies getting vigilant does not furnish that one thing extra however in addition, taking chances can also be a mistake just in case you skip the snapshot. And I would not want to fall short on either count for the client.

As a customers, are enlightened: understand what you need when it comes to design, available, and exactly how much it will approximately cost see the efforts of several someone to get rates before making a determination. Question a professional photographer close friend for an opinion if in uncertainty. The considerably informed you are, the greater a product you are likely to generate. if you'd like to see more about this idea content take a look at my personal website online : wedding makeup seattle

#16 - Richardcor

Howdy my name is Matt D'Agati.
Solar power is now one of the more promising and sought-after resources of clean, renewable energy in the last few years. This might be because of its numerous benefits, including cost benefits, energy savings, as well as the positive impact it offers from the environment. In this essay, we shall discuss the benefits of using solar technology in homes and businesses, the technology behind it, and how it may be implemented to maximise its benefits.

One of many advantages of choosing solar technology in homes could be the financial savings it provides. Solar power panels can handle generating electricity for your house, reducing or eliminating the necessity for traditional types of energy. This may lead to significant savings in your monthly energy bill, particularly in areas with a high energy costs. In addition, the expense of solar panel systems and associated equipment has decreased significantly through the years, rendering it less expensive for homeowners to purchase this technology.

Another good thing about using solar power in homes may be the increased value it can provide into the property. Homes which have solar energy panels installed are often valued more than homes that don't, because they offer an energy-efficient and environmentally friendly alternative to traditional energy sources. This increased value may be a significant benefit for homeowners who will be seeking to sell their home as time goes by.

For businesses, the many benefits of using solar energy are wide ranging. Among the primary benefits is cost benefits, as businesses can significantly reduce their energy costs by adopting solar power. In addition, there are numerous government incentives and tax credits accessible to companies that adopt solar technology, making it even more affordable and cost-effective. Furthermore, companies that adopt solar technology will benefit from increased profitability and competitiveness, since they are regarded as environmentally conscious and energy-efficient.

The technology behind solar power is simple and easy, yet highly effective. Solar energy panels are made of photovoltaic (PV) cells, which convert sunlight into electricity. This electricity can then be kept in batteries or fed straight into the electrical grid, with respect to the specific system design. So that you can maximize the advantages of solar energy, you will need to design a custom system this is certainly tailored to your unique energy needs and requirements. This can make certain you have the right components in position, such as the appropriate amount of solar panel systems additionally the right types of batteries, to increase your time efficiency and cost savings.

Among the important aspects in designing a custom solar technology system is comprehending the several types of solar energy panels and their performance characteristics. There are two main main types of solar energy panels – monocrystalline and polycrystalline – each having its own benefits and drawbacks. Monocrystalline solar power panels are made of a single, high-quality crystal, helping to make them more cost-effective and sturdy. However, they're also more costly than polycrystalline panels, which are created from multiple, lower-quality crystals.

Along with solar panel systems, a custom solar energy system may also include a battery system to keep excess energy, in addition to an inverter to convert the stored energy into usable electricity. It's important to choose a battery system this is certainly with the capacity of storing the total amount of energy you may need for the specific energy needs and requirements. This may make certain you have a dependable way to obtain power in the case of power outages or any other disruptions to your time supply.

Another good thing about using solar technology may be the positive impact it offers regarding the environment. Solar technology is on a clean and renewable power source, producing no emissions or pollutants. This will make it a great re

#17 - Charlesloold

The truth is a person charged of a crime is going to generate a sore offer, minus the service of a reliable attorney. Therefore, in the event that you or a relative happens to be charged of committing a wrongdoing, do not forget to get hold of certainly one of our Los Angeles county criminal defense lawyer specialists. Our team Our firm only occupy all of our positions because of the great professional brains in the community. All of us of legal professionals are particularly knowledgeable about what the law states as well as the bureaucratic procedure which complicates a host of felony litigation cases. Our criminal defense lawyer are true professional people. These legal professionals should never pass personal judgment on a customer faced with barbarous offenses such as for example murder, rape as well as child molestation. They need to also to the very best of their capability defend a client which they could privately think to be responsible associated with the crime by which they have been charged. Again, they have to put away individual viewpoints furthermore opinions and represent a client which has been charged with committing indefinable acts. Consequently, coming to be a criminal defense attorney not just takes labor however true character to defending every single man or woman's defenses granted underneath the law. Every single circumstances offers its own certain sets of obstacles regardless of which side of the court room any client rests. With all sorts of law you will find advantages and disadvantages, however with criminal law most seem to simply see the cons. There's always the possibility of a unjust judgment of conviction, a mistrial at a remarkably relevant case, and the dangers of dealing with really violent villain, in particular her source of income and various criminal sourced elements of large pay. Many law firms, legal firms do concur that there is certainly more information on disadvantages, as well as adverse responses that adhere to the career, but most prospering attorneys appear to be in a position to see at night extreme words and practices, and are also able to start to see the good that comes out of performing criminal law. The fantastic verdicts which additionally confirm your new clients pureness towards the public, the range of the cases and clients, in addition to capacity to be cross reviewing witnesses within the court room virtually every afternoon, usually are considered. if you'd like to acquire more about this particular topic area head to the martial arts internet site: 243d pc through Corona CA

#18 - Warrensog

I'm just so delighted that I found unexpectedly this web-page! But not just has it happened to be especially fruitful for all of us in terms of learning about news on a wide variety of subject matter, but it is already been a top-notch way for me to establish connections with different customers whom cherish related needs. We've found providentially so a good number of quality secrets and applications this site which have in fact enhanced me in my own every day existence, and I'm unable to await to share this site when it comes to my buddies. Likewise, I tell that they're going to value so many protected marketing information that a majority of they find presented here also. I most certainly will no doubt be re-exploring this online store time and time more, as there's certainly often definitely something absorbing and exhilarating to reveal. say thanks a ton for manufacturing this kind of good site, and I fail to delay to share this source of information with my acquaintances. I are familiar with that they are going to benefit every one of the cherished tips that they find listed here as well. I am going to most likely be revising this site again and again over again, as there's certainly for good things fascinating and challenging to come upon. Say thanks a lot for designing such an spectacular website!

I am vastly grateful for meeting with this web-property, seeing that it has done me with exceptional awareness and resources I always may use in my private and skilled daily routine. I'll unquestionably be disseminating the word in relation to this outstanding blog to my pals and will sustain to go back to it regularly for added materials.
If you want to learn more info on this kind of subject matter go visit the service page: Creative Wedding Videos outside Nashville, TN

#19 - Richardcor

Howdy my name is matt d'agati.
Solar technology the most promising and efficient resources of renewable energy, which is rapidly gaining interest as a principal energy source at work. In the near future, chances are that solar power could be the dominant energy source on the job, as increasing numbers of companies and organizations adopt this neat and sustainable energy source. In this article, we shall discuss why it is important to change to renewable energy sources such as for example solar power as quickly as possible, and just how this transition can benefit businesses therefore the environment.

The initial & most important good reason why you should switch to renewable energy sources could be the environmental impact. The application of fossil fuels, such as coal, oil, and natural gas, may be the main reason behind air pollution, greenhouse gas emissions, and climate change. These emissions have a profound impact on the surroundings, causing severe climate conditions, rising sea levels, as well as other environmental hazards. By adopting solar technology, companies and organizations will help reduce their carbon footprint and subscribe to a cleaner, more sustainable future.

Another essential reason to change to solar power could be the cost benefits it provides. Solar power panels are designed for generating electricity for businesses, reducing or eliminating the necessity for traditional resources of energy. This might bring about significant savings on energy bills, particularly in areas with high energy costs. Furthermore, there are many different government incentives and tax credits open to companies that adopt solar technology, making it a lot more cost-effective and affordable.

The technology behind solar power is simple and easy, yet highly effective. Solar panel systems are made of photovoltaic (PV) cells, which convert sunlight into electricity. This electricity may then be kept in batteries or fed straight into the electrical grid, depending on the specific system design. To be able to maximize some great benefits of solar power, you should design a custom system that is tailored to your unique energy needs and requirements. This can make sure that you have the right components in position, including the appropriate wide range of solar panel systems in addition to right types of batteries, to optimize your power efficiency and value savings.

Among the important aspects in designing a custom solar technology system is knowing the different sorts of solar energy panels and their performance characteristics. There are 2 main types of solar power panels – monocrystalline and polycrystalline – each featuring its own benefits and drawbacks. Monocrystalline solar panels are manufactured from a single, high-quality crystal, which makes them more cost-effective and durable. However, they are higher priced than polycrystalline panels, that are produced from multiple, lower-quality crystals.

In addition to cost benefits and environmental benefits, switching to solar power also can provide companies and organizations with an aggressive advantage. Companies that adopt solar power are noticed as environmentally conscious and energy-efficient, and this might help increase their reputation and competitiveness. Furthermore, businesses that adopt solar power will benefit from increased profitability, because they are able to reduce their energy costs and boost their bottom line.

It is also important to notice that the technology behind solar power is rapidly advancing, and new advancements are now being made on a regular basis. As an example, the efficiency of solar panel systems is consistently increasing, allowing for more energy to be generated from a smaller sized number of panels. In addition, new innovations, such as for example floating solar energy panels and solar panel systems that are integrated into building materials, are making it simpler and more cost-effective to look at solar technology.

In summary, the ongoing future of energy at work is pois

Kommentera