Opinionsblogg

Tankar en valdag

 

Valdag. Låg sol över Stockholm. En lätt bris som går i träden som börjat skifta färg.

Redan före förra valet 2014 skrev jag om folkliga skeenden, rörelser, protester som började höras. Jag lyssnade på de rösterna och skrev om vad jag hörde. Jag drog egentligen aldrig några verkliga slutsatser och gjorde jag det försökte jag i möjligaste mån låta bli att betygsätta det jag hörde.

Redan 2013 försökte jag i Expressen att beskriva den riktning som Sverige var på väg in i. 

Jag hamnade på en lunch vid ett fönsterbord och efter det blev ingenting sig likt. Jag avskedades från fotbollssidor på nätet, från alla tidningar, från bokförlag, vänner sade upp bekantskapen, folk spottade efter mig i tunnelbanan, jag fick vykort med dödshot och det var ändå inte det värsta.

Det absolut värsta var hur vanliga upplysta, säkert innerst inne goda människor, spred lögnerna vidare. 

Mitt namn blev kryckor i den över medelkassens halta middagar. 

Mitt namn, mitt skrivande, mitt yrke gick att slösa i smutsen eftersom alla redan hade släpat det i smutsen. 

Väldigt många solidariska, godhjärtade och välutbildade människor frustade sitt tetravin över anständiga middagar och hånskrattade åt alla lögner som spreds.

Hela det offentliga Sverige stängde samtidigt sina dörrar, sina fönsterluckor och sina möjligheter. På en och samma gång. De dörrarna är fortfarande låsta och barrikaderade. Det är okej. Jag saknar inte det dagliga tyckandet. Dessutom har mitt hjärta delvis vridits åt ett annat håll.

Men jag tycker faktiskt att just den här dagen kan få vara en påminnelse om det som hände. Jag har förlåtit och gått vidare. Jag har rest mig ur värre katastrofer än så här. Men jag har inte glömt. Mitt hjärta minns. 

Det jag försökte göra och fick betala priset för var att peka på glappet mellan folk och elit. Jag lade ingen värdering i det jag såg eller försökte beskriva. Ändå stämplades vidriga lögner om mig och min person och de stämplarna har jag fått leva med sedan dess.

Det är en bisarr upplevelse att tvingas försvara sig mot lögner och förtal som kommer ifrån just den elit man pekat på. 

Det jag försökte göra, med varierande framgång, var att ha örat mot marken och beskriva i ord det jag hörde. Det var mitt brott.
Smartare människor, drillade mediemänniskor med rätt utbildning och bättre kontakter, höll sig undan när jag föll och gled sedan in, ett steg högre i korridoren. Sedan skrev dem ungefär exakt det jag skrev några år tidigare, men klarade sig undan.

Så därför kan vi ha en av landets hjärtlösaste mobbare som krönikör i en av landets största tidningar. Han står på "rätt" sida. 

Det är inte så mycket att säga om. Jag avundas de inte alls längre. Jag är glad att jag kom undan med ryggraden och hjärtat intakt.

Väldigt, väldigt många lyckades inte med det.

Under de här fyra, fem åren har jag pekat på sprickan mellan stad och landsbygd, mellan politiker och väljare, mellan media och deras läsare. Jag har tagit folkets försvar mot denna elit och till och med blivit anklagad för att vara den sprickan.
Men den sprickan har funnits länge. Det är inte jag som ordnat den.

Under de här fyra, fem åren har sedan media och politiker försökt att lista ut hur de bäst ska kunna få människor att inse att allt det de känner och upplever är fel. Den kampen har de förlorat. De har misskött sitt uppdrag. Sprickam har istället växt. 

Varje gång man skriver något sådana här blir man anklagad för att vara populist. Men om man vill vara verkligt oberoende i sitt skrivande, vill man vara en rebell i den nya tiden, så måste man nog visa människor och deras ilska, deras rädsla, deras oro och deras drömmar respekt. 

Man behöver inte hålla med. Men man måste försöka förstå. Man måste ägna lite omsorg och tankar åt alla dessa människor.

Den största skammen är inte det som drabbade mig. Jag överlever. Den största skammen är den fullständigt respektlösa hållning som människor i den välmående medelklassen visat alla de som till en början, och det är också viktigt att komma ihåg, FÖRSIKTIGT började protestera mot vad de upplevde var en total likgiltighet inför deras omständigheter.

Men ingen lyssnade. Föraktet vidgades istället. Därför är vi där vi är idag.

För egen del blir den här dagen mest en påminnelse om de vidrigheter jag fick utstå. Men också allt det stöd jag fått från människor vars talan jag i all enkelhet (!) försökt föra.

Jag går genom gatorna som en stolt man. Jag ser på mina medmänniskor med omtanke, försoning och tolerans. 

Men mitt hjärta har inte glömt. Det har förlåtit men det har inte glömt.

Så tänker jag den här valdagen.

Kommentarer

#1 - Sven Jönsson

”Tankar en valdag” - handlar mindre om valet och mest om Birro själv. Som vanligt med andra ord.

#2 - Nausica

Texten handlade om HANS TANKAR en valdag. Vad tycker du den skulle handlat om? Dina tankar? Då hade det inte blivit någon text. Tjomme!,

#3 - Agi

Om du verkligen hade gått vidare så hade du inte skrivit om det i vartannat inlägg. Just sayin’.

#4 - Agi

Om du verkligen hade gått vidare så hade du inte skrivit om det i vartannat inlägg. Just sayin’.

#5 - Agi

Om du verkligen hade gått vidare så hade du inte skrivit om det i vartannat inlägg. Just sayin’.

#6 - Agi

Om du verkligen hade gått vidare så hade du inte skrivit om det i vartannat inlägg. Just sayin’.

#7 - Molle

Vi saknar dina skriverier Birro.
Har du tröttnat eller vill/våga du inte sedan du blivit inbjuden till tv-sofforna igen?
(Såg dig hos Malou nyligen).
Synd, alltid kul att läsa dina kåserier.

#8 - Anonym

Vi saknar dina skriverier Birro.
Har du tröttnat eller vill/våga du inte sedan du blivit inbjuden till tv-sofforna igen?
(Såg dig hos Malou nyligen).
Synd, alltid kul att läsa dina kåserier.

#9 - Rebecca Moses

Detta är ett vittnesbörd som jag kommer att berätta för var och en att höra. jag har varit gift fyra 4 år och i femte år av mitt äktenskap måste en annan kvinna ta min älskare ifrån mig och min man lämnade mig och barnen och vi har lidit i 2 år tills jag träffade ett inlägg där den här mannen Dr.Wealthy har hjälpt någon och jag bestämde mig för att försöka hjälpa mig att ta med min älskare hemma och tro mig, jag skickade bara min bild till honom och min man och efter 48 timmar som han har sagt till mig såg jag en bil körde in i hus och se det var min man och han har kommit till mig och barnen och det är därför jag är glad att göra var och en av er i likhet med att träffa den här mannen och få din älskare tillbaka till dig själv. Hans email: wealthylovespell@gmail.com. ELLER KAN DU LÄGGA UPP HEM UPP PÅ WHATSAPP ANVÄNDA DETTA MOBILNUMMER +2348164728160.

#10 - Gerra K-Son

Beklagar att du behövt utstå tråkigheter, vet egentligen inte mycket om dig och dina åsikter än att du är ett Italien-fan i fotboll, en av de bästa och roligaste som hållit i Karlavagnen . Där saknas du väldigt för min del.

Mvh Gerra...

http://www.gerra.se/

#11 - Theresa

Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal, bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskastare som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad att jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett problem med förhållandet, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskramen som hjälpt mig med mitt eget problem. Hans email: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
1) kärleksspell
2) Lost Love Spells
3) Skilsmässa Spells
4) Äktenskapsstavar
5) Bindande stavar
6) Breakup Spells
7) Dödsstavning
8.) Du vill vara befordrad på ditt kontor
9) vill tillfredsställa din älskare
10) Lotteri
Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

#12 - Williamhag

DUI arrests need complete total of the skilled tactics most used in defense law. protecting a OVI is initiated with determining not one of one's constitutional rights have been violated. When law enforcement is in front of you, while they are essentially the only witness all of the time, the specialized education and procedural conduct is of the formula. We all have mis haps, and officers are no no exception to the rule. It all begins when common suspicion which will progress to obvious cause. For example, a person gets flashed over for driving too slow at 1 a.m.. The cop has reasonable suspicion that the driver committed a moving violation, racing. Now, as the police begins to make eye connection or steps in closer to your vehicle, the cop may exclaim you are showing watery eyes, or there is an odor of alcohol. This elevates the reasonable intuition of recklessness to providing the police officer a reason that someone may be operating while drunk. ninety nine% of cops will say smell of liquor, watery eye balls, or mumbiling speech. The cop may also insinuate you are rumaging around trying to get your license and registration handy. Now a person will be likely told to step out from a car and perform universal physical sobriety checks. Those are SFST’s are learned under NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) standardizations and must be instructed per situation. If you do perform the checks, the police officer may make mistakes that can make the test, or tests disregarded from evidence. Things such as physical disabilities and optimal situational conditions can be integrated into results of your check. (example: someone can’t perform a walk and turn check on ramped stret). A person will usually take a breathalyzer tests. There are accidents in these machines also, and they are technolgo that need maintenance and trained on regularly. The incarceration is captured at the time the police turns on their red and blues. Through this captured evidence we are able to secure an factual opinion on the officer giving of the checks, to the clients performance taking the tests. If you consent to the tests or not, you may go to lock up. If you know someone that has been arrested for Domestic violence or any criminal charges or know some one who needs a criminal defense Attorney check out my website here: ovi attorney near me Thanks

Kommentera