Opinionsblogg

Svensk politik är en sandlåda.

 
 

Det förakt, det äckel och den totala oförmåga och ovilja att ens försöka förstå som sju partier visade det åttonde igår kommer enbart gynna det åttonde partiet. 

Jag trodde de sju hade lärt sig något under de här två åren som gått sedan valet. Jag trodde de hade insett att det inte funkar att bete sig som småbarn för att människor inte röstar som de gjorde tidigare...

Det förakt som statsministern gav prov på handlar nämligen inte om förakt för partiet och dess ledare utan det är i grunden och i förlängningen ett förakt mot alla de människor som röstat på partiet. 

Det är folkförakt i dess allra mest sylvassa form.

Det är ett demokratiproblem att dessa sju partier beter sig som snoriga ungar som skriker om att de vill ha den gula, inte den röda, spadern. Det var pinsamt att se.

Hela partiledarutfrågningen blev därför ännu ett suveränt prov på den fullständiga ignorans som den politiska eliten visar gentemot vanligt folk. För åter igen, det är vad det handlar om.

Man behöver inte hålla med folket men är man en statsminister som briljerar om sig själv och hävdar att man tar ansvar för landet, och om man säger sig vara en statsminister som startat ett "samhällsbygge" så har man en skyldighet att i alla fall lyssna till och lyssna på de hundratusentals vanliga människor som valt att rösta på det åttonde partiet. 

Jag gör det inte. Men jag begriper varför folk gör det. Har man inte mod att begripa varför, har man inte mod att faktiskt förstå varför människor i sådan hög grad väljer bort de sju etablerade partierna för det åttonde partiet, då har man inte förstått någonting av Sverige 2016 och då är det faktiskt en skam att man kan kalla sig statsminister och hävda att man tar ansvar för Sverige...

Hur kan man ta ansvar för ett land när man pissar på så stora delar av dess befolkning?

Gårdagens debatt bevisade att makten och eliten inte lärt sig ett enda dugg. De föraktar och mobbar med samma iskalla och osmakliga iver. Det kommer bara gynna den de föraktar. Deras hat riktar sig alltså inte i första hand mot paritet utan mot partiets väljare. Men inte bara! Det är också ett försök att tysta och kväsa all form av opposition som inte sanktionerats av eliten. Alla som vågar ha en enda egen tanke runt samhällets problem (och dess lösningar) ska stämplas, motarbetas, mobbas, avfärdas, nedtystas. 

Vi ser det i kulturen, vi ser det i media (som vi ser det där!) och vi ser det i politiken, senast igår kväll.
Det är er de föraktar.
Det är djupt osmakligt och ovärdigt.

 
 
 

Kommentarer

#1 - Anders

Så otroligt bra skrivet.
Det förakt dom har alla väljare, att totalt ignorera vanligt folk, är skrämmande.

#2 - lars-christer börjesson

bra skrivet som alltid... de e precis som du beskriver......vanligt folk e vansinnigt trötta på allt ljug...

#3 - Richard

Blir så trött av allt detta käbbel alla gnäller över att där är en kattskit i sandlådan men ingen vill göra något åt det utan alla bara skyller på varandra varför den är där!

#4 - Cecilia

Marcus du äger!
Mitt i prick!!

#5 - Tobias Lindkvist

Ord från en vit, kränkt man och inget annat. Marcus, om du inte röstat på SD hade du förmodligen reagerat annorlunda på partiledardebatten. Men som den vita man du är, tar du givetvis kritiken mot SD högst personligt. De flesta skulle må bättre av att inte känna sig så kränkta hela tiden - och samtidigt skulle SD få färre röster... :-)

Kommentera