Opinionsblogg

Sluta se fans som huliganer!

 
 

Sveriges riskdag kommer med största sannolikhet fatta ett beslut om att förbjuda maskering vid idrottsarrangemang. Nyheten kom i morse. Det ska vara förbjudet att bära luva helt enkelt. Undantag ska göras för människor som täcker huvudet av religiösa skäl, av hälsoskäl eller vid hårt väder…

 Så om jag hävdar att jag fryser, kan jag ha luva då? Eller om jag är muslim? Eller om jag har extremt besvärlig acne?

 Det här kan vara ett av de mest fåniga förslag jag hört på väldigt länge.

Så fort en bangal brinner på en läktare så staplas flosklerna på varandra. ”De är inga riktiga supportrar.” ”De är huliganer och terrorister”. ”De förstör för de riktiga fansen”.

 Ingenting kunde egentligen vara mer fel.

 Jag menar inte att man ska försvara stupfulla skränande ungdomar i rånarluvor som klättrar runt i tunnelbanevagnar eller gör upp om att slåss med motståndare, men jag tror att man bör vara medveten om att de så kallade firmorna, alltså de hårdföra fansen som vissa klubbar har, faktiskt ser sig själva som klubbens främsta frontsoldater. De ser sig själva som de riktiga fansen. 

 Vem äger tolkningsföreträde till en klubb? Är det gubbar som undertecknad? Är det klubbdirektörerna i sina kostymer? Är det de lallande medgångssupportrarna som stannar hemma om det regnar? Är det lantisen som flyttat från Kalmar och börjar hålla på Hammarby? Är det tränaren? Är det spelaren som stannat när de andra har lämnat? 

 Eller är det fansen?

 Mitt svar är enkelt. Det är fansen. Vi som är supportar till ett lag har inget val. Vi kan inte bara dra när det börjar blåsa lite kallt. Vi kan inte byta lag som Zlatan. Vi kan inte följa framgången eller stålarna. Vi är fast med det vi har. Vi har laget tatuerat i vårt hjärta. 

Ändå är det alltid vi som får ta skiten. Det är alltid fansen som av någon anledning står längst ner i den sjuka pyramid som blivit den moderna fotbollen.

 Jag tror media går väldigt vilse när man bryskt och föraktfullt gång på gång slår fast att de så kallade huliganerna, firmorna, de våldsamma fansen, inte älskar fotboll. Jag tror visst de älskar fotboll. Jag tror till och med att de älskar klubben hårdare än andra. Jag tror deras kärlek är tatuerad i deras hjärta.

 Jag har inte läst en enda krönika som ens försökt förstå våldet. Det är bara barbarer, terrorister och huliganer. När det kastas in saker från läktaren har alla experter samma inövade fördömanden på tungan.

 Ett samhälle hänger samman. Ändå envisas vi med att se på det som lösryckta bitar. En dagen applåderar vi Försäkringskassans iver att jaga fuskare. Andra förfasar vi oss över att BRIS slår rekord i antal barn som ringer.

 Ser vi inte sammanhanget? Ett tuffare samhälle ger otryggare människor och som alltid är det barnen, de längst ner på skalan, som tar mest skada.

 Likadant är det med fotbollen. När media och medelklassens fanbärare unisont och slentrianmässigt föraktar de unga, våldsamma männen i luvor begår de sitt första misstag. Sitt andra misstag begår dem när de hävdar att dessa unga män inte älskar klubben de slåss för. Det gör dem. Att slåss för sin klubb är det ultimata sättet att visa sin kärlek.

 Det är gamla, anrika riddarideal. Vi kan tycka vad vi vill om det, men visst älskar firmorna sin klubb och sin sport alltid.

 Det är en lögn att påstå något annat.

 Firmorna är sin tids riddare. I sina kåpor och sina vapen slåss man för sin kärlek. Vi kan tycka vad vill om det. Vi måste delvis bekämpa det eftersom deras kärlek hindrar människor från att gå och titta på fotboll, men de älskar sitt lag och sin sport precis som vi andra. Vi måste våga se det för att kunna möta dem. Vi måste våga sträcka ut en hand, se dem i ögonen och tala till dem som medmänniskor.

 

Kommentarer

#1 - Cönny below

Mycket bra skrivet . Men att orsaka skada på matchen stör övrig publik folk kommer sent hem kanske inte går nästa gång stör spelarna . Främst ändå otäckt för många på läktaren med stor brand skaderisk. Så bengalbränningen i nuvarande form skall bort. Men alla hatar oss va fan gör det.

#2 - Gurkan

Allt är så genomskinligt. Först tiotusentals kronor i böter för bengaler, sen tar de bort regeln och har då hunnit smacka upp två st arenor (inte fotbollsstadios, som nästan samtliga var innan). Behövs inte mer fakta än så för att inse vilket spel dessa pampar håller på med. Alla dessa högre uppsatta politiker och förbundspampar vill tjäna pengar och hjärntvätta vanliga svenssons att fotboll ska gå lugnt till. Dessa idioter sitter på sina sköna kontorsstolar och tror de har en joystick i handen som de kan föra åt vilket håll som helst.

Bengaler har funnits på läktaren mååååånga år. Det sköts bättre än någonsin säkerhetsmässigt just nu och det spelar ingen roll om inte poliker, vanliga mellanmjölkssvenssons, pampar och annat opassionerat folk vill ha det på läktaren. DOM, som åker på ALLA matcher, som hjälper tifogrupperna att färdigställa sina världsklassiga koreografier, som hjälper klubbarna i ideellt arbete, som lockar fler åskådare till matcherna och som är FÖREBILDER för unga kids som ser upp till sång, färg, rörelse som kan skrivas till ett ord: STÄMNING.

Varför inte sälja säkra pjäser som garanterat inte sprängs eller avger på tok och SLÄPPA loss lite. Dags att ta bort definitionen av steriotypsvensk. Vi måste bli mer passionerade men framförallt myyyyycket mer förstående till passionerande männsikor

#3 - Peter

Jag tycker att det är tråkigt att dra alla över en kant och säga att Ultras eller hardcore fansen är huliganer, terrorister eller annat negativt. Det är fel! Jag tror definitivt att dem är trogna klubben i sitt hjärta och gör väldans mycket för att stödja klubbarna på alla möjliga sätt.

Vad jag dock inte förstår är att tycka det är okej att ignorera gällande lagar! Dvs att bränna bengaler och utsätta andra människor för risker som dem inte varken vill utsätta sig för eller har bett om. Spelar ingen roll om risken kan tyckas vara minimal, det är fortfarande olagligt!

Om samma logik skall gälla för andra delar i samhället dvs tumma på lagarna bara för att man inte tycker att det spelar så stor roll för ens egen del .... som tex rött ljus i trafiken är bara löjligt, det kommer ändå ingen bil så jag kan köra. Ta några godisbitar från plockgodiset på ICA. Dem tjänar ändå så mycket pengar, att några få bitar spelar ingen roll mm. mm.

Vi lever i en demokrati där vi i mycket kan påverka hur vårat samhälle är uppbyggt och fungerar. Det innebär att vi har ett ansvar. Tycker vi det är fel så får man påtala det på ett civiliserat/lagliga sätt. Att då vara fega att ta på sig masker, knappast för att det är kallt eller för att man är muslim, när man skall tända på bengaler är inte rätt väg. Det tycker inte jag i alla fall, men Marcus du tycker tydligen att det är okej. Intressant. Applicerar du det även på andra delar i samhället??!!

#4 - Niclas

en bra artikel som belyser ett stort problem som fotbollen har fått brottats med sedan hedenhös.
Bengaler eller inte det har ju stötts å blötts . Nu har ju tydligen Norge hittat någon form av bengaler som tydligen är säkrare, låt oss se på hur detta slår ut. För tror nog knappast att nån kan tycka att senaste bengaler i matchen Elfsborg vs AIK var genomtänkt där kan man nog säga att dom lyckades med att bränna upp guldchansen. Det sägs att det inte blir stämning om det inte bränns kan säga mer fel kan man nog inte ha ta gårdafagens matcher
B. Leverkusen-Barca och Celtic -Manchester city det tryck å sång å glädje ... Så hylla dom Sanna supportrar som hyllar stöttar sitt lag på ett riktigt sätt dom skall behandlas med respekt övriga som bara är där för att bråka å förstöra är inte välkomna ...

#5 - Andersz28

Av vilken anledning skulle ett maskeringsförbud vara ett problem ?
Har svårt att se hur just en maskerad supporter på något som helst sätt kan ses som mer supporter än den som följt sitt lag sen barnsben, men nu råkat komma upp i åldern och med det kanske ToM ändrat sin klädstil under resan.
En riktig supporter stöttar sitt lag i vått o tort.
En riktig supporter skulle aldrig riskera att skada sitt lag.
En riktig supporter använder inte sin klubbtilhörighet som alibi för att bete sig på ett sätt som skrämmer eller skadar en annan människa.

Få saker är så stämningsdödande som att sitta på en rökfylld läktare och vänta på en uppskjuten match, samtidigt som man tvingas andas genom dom lager av kläder som finns, för oavsett vad div experter påstår om rökens farlighet så är det lik förbaskat inte en särskilt behaglig erfarenhet att andas i molnet.
Så tillbaka till ämnet.
Om jag är övertygad om att det jag planerar att göra för att stötta mitt lag, är lagligt, uppskattas av såväl klubb som andra åskådare och inte kommer att ha en negativ inverkan på evenemanget, så har jag svårt att se behovet av att dölja mitt ansikte.
Eller skäms jag för mitt lag ?
Att maskera sig fyller bara ett syfte, att dölja sin identitet. Och det behovet finns inte om jag kan stå för mina handlingar.
Så ett maskeringsförbud kan bara ha positiva effekter för en levande och inkluderande läktarkultur.
Allvarligt, masker syns på rånare, terrorister, huliganer och annat löst folk som är rädda för de konsekvenser deras handlande kan få.

#6 - 4-5

Kan vi lägga lite fokus på polisen oxå .
Match dag är deras prio nr 1 lagföra det säger väl en hel del. Man är där för att sätta dit så många som möjligt . Är det polisens största intresse vid en sån här dag och inte att det är fin och bra stämning tycker jag är helt sjukt . Ser dom nån dom känner igen som så kallad risk supporter fast som inte är avstängd utan kanske varit det tidigare så åker han med direkt utan snack och du har inte ett skit att säga till om. Bara enbart denna dag dom kan gripa folk på detta sättet för att det är fotboll. Nu vill man ta det ett steg längre.. att man ska få gripa dessa individer match dag även 2 mil från arena vilket sker idag nää polisen har tappat det och hela jävla systemet men gnäll på fotbollen som för oss alla tillsammans och blunda för maktens spel my good !

#7 - 4-5

Polisen skapar ingen trygghet bara vi själva !!!

#8 - 4-5

PS: Gurkan my man 😎

#9 - 4-5

Mycket väl skrivet Marcus Göteborg älskar dej !!!
Speciellt blåvitt 😉

Kommentera