Opinionsblogg

Vilket Sverige snackade statsministern om?

 

 I dag samlades ”våra” folkvalda igen efter sommaren. 

Det mesta är sig likt. Glada, förväntansfulla politiker flinar upp sig mot kamerorna och mot varandra. 

 De flesta andra av oss har varit igång i en månad eller mer men bättre sent än aldrig…

 Idag kunde politikerna även välja en helt sekulär invigning utan kyrka…

Sveriges pinsamma rädsla för allt kristet är anmärkningsvärt slitstark.

 Sedan höll statsministern sin regeringsförklaring och det var som att förflyttas in i en angränsande och parallell verklighet, ett helt nytt och annorlunda Sverige, ett land där det mesta rullar på fint, ett land där ekonomin går på högvarv, där det på sin höjd finns slitningar mellan ”stad och landsbygd” (fint att statsministern nämnde det idag, vi är några som försökt skrika det i hans öra i flera år nu, vi är många som sett allt det komma som vi lever mitt i just nu…) men där det annars fungerar mer eller mindre friktionsfritt.

 Det är märkligt att se och höra en statsminister rabbla upp saker som man var med och skrev om, och skrek om, och försökte berätta om. för fyra år sedan redan…

 Herregud vad sena de är på bollen i regeringskansliet…

 Jag känner inte riktigt igen det Sverige som statsministern talade om.

Det är som om han hängde en svart duk över verkligheten och likt ett desperat och tjurigt barn började roffa åt sig av någon annans kritor för att måla upp SIN version av verkligheten.

 Det är som om han målade ett Sverige som han VILL leva i. Och kanske är det även HANS Sverige.

 Men det är inte folkets Sverige.

 Han sviker alla de människor som under lång tid upplevt hur landet slitits isär, som försökt göra sina röster hörda, som länge levt i det riktiga Sverige som landets politiker i skrämmande omfattning verkar helt ointresserade av att beskriva. 

 Det är ett land med rädda människor, med fullbordade orättvisor, med förorter där lag och ordning brutit samman, där ambulanspersonal blir attackerade, där poliser slutar på löpande band medan deras chef kör sin Bagdad Bob-retorik framför kamerorna. 

Det är ett land där ravinen mellan inte bara stad och land utan mellan alla former av elit; medial, politisk, kulturell, ekonomisk å ena sidan och folket å den andra, bara växer. Det är ett land som många inte känner igen längre. Man kan tycka vad man vill om att det är så, men det ÄR så. För väldigt många människor har Sverige blivit ett annat sorts land på ganska kort tid. Men från makten är det tyst om detta. Man tar i de akuta problemen när man måste men dansar undan den stora bilden, den övergripande anledningen till varför det blivit som det har blivit.

 Detta glapp är gigantiskt demokratiskt underskott. Det är detta Sverige många människor lever i. Det är också därför så många av tidigare socialdemokratiska väljare sett sig om efter andra politiska lösningar.

 Man ska akta sig för rena skräckrapporteringar om tillståndet i landet. Men som statsminister vid en regeringsförklaring har man faktiskt ett ansvar att bete sig anständigt och inte ljuga fram en bild av ett land som inte existerar.

 

Kommentarer

#1 - Liselotte Storm

Klart att våra förtroende valda inte lever i den verklighet som en knegare gör. Kan man som förtroendevald sitta o spela pokemon när man ska fatta viktiga beslut så speglar det ju vilken lekstuga de lever i. Skulle vilja veta vad folket som dagligen sliter för sin brödföda och ändå inte får det att gå ihop tycker om detta . Tycker det är ett hån mot folket och återigen ser man hur allvarligt folkvalda ser på sin roll ...Tänk om jag som sliter i vården skulle börja spela pokemon på arbetstid istället för att ägna mig åt mitt uppdrag

#2 - anitha

De lever själva i en skyddad verkstad ,de har så mycket förmåner som man som pensionär inte ens kan drömma om. De har livvakter som vaktar så inget ont händer dem, de behöver inte vara livrädd för att gå och lägga sej för att nån ska bryta sej in och slå och binda en och stjäla det lilla man har. De har ingen verklighetsförankring. De behöver inte få ett nej från försäkringskassan pga en missad dag för anmälan trots att man har betalt skatt sen man slutade skolan. S K I T är det jag kan inte säga annat.

#3 - Morgan SE Larsson

Avsaknaden av direktdemokrati i IT ålderns början är ett bevis för att den representativa makten inte vill ge folket möjligheter att påverka. Efter ändringar i regeringsformen 1974 och 1975 tilläts banker ( privata) att göra pengar av luft s.k lånehandlingar. Riksbanken trycker inga egna pengar längre, så kapitalet styr politikerna.

#4 - Tekin Deniz

Tack Birro för din styrka och uthållighet. Du är bland få journalister som har modet, integriteten och slutledningsförmågan för att våga tala om hur det ligger till med vårt Sverige. Tyvärr så har du skrikit för döva öron. Må Gud välsigna dig o din familj!

#5 - SO

Epoken Reinfeldt är över men skadeverkningarna efter dessa åtta år är enorma, under all framtid.

Svenskarna valde lite mer pengar i den egna plånboken, genom att bl.a. sparka på arbetslösa och sjuka.

Se bara på hur Reinfeldts "arbetslinje" ser ut; att inte ha någon erfarenhet från arbetslivet, samt att efter förlorat valet 2014 sticka iväg med svansen mellan beben. Därefter hade han mage att kravlöst kvittera ut över 150 000 kr/mån. Visserligen tidsbegränsat, men ändå.
Han lever gott livet ut på sin riksdags"pension". Extrainkomsterna tar han in genom ett eget aktiebolag, så slipper han få sänkta bidrag från staten.

#6 - SO

Konstigt, ty redan deras eget ungdomsförbund (SSU) agerar annorlunda.

SSU Stockholm har skickat ut en inbjudan till ett möte om islamofobi, som ska hållas på Socialdemokraternas högkvarter.
I inbjudan stod: ”Evenemanget är separatistiskt för rasifierade”.

Om vi nu ber statsministern förklara hur "separatism" och att ”hålla ihop” kan kombineras inom (S), vad svarar han då?

PS - mötet skulle hållas på (S) högkvarter i centrala Stockholm. Dit är inte vanliga (S)-medlemmar välkomna annat efter speciell inbjudan. Annars är det låsta dörrar som gäller.

#7 - Biggeros

Ibland blir jag rädd även för de i min närhet som tror att Sverige är ett tryggt land. De inser inte hur illa Sverige ser ut idag. Jag känner mig tryggare nu i ett land som jag har valt att leva i med omsorg. Det som jag är mest orolig för idag är när mina barn ska ta över samhället efter vi har gått i pension.
Bra inlägg!!

#8 - Marie

Konstaterar att det inte finns ett enda fakta i hela artikeln. Bara en massa lösa påståenden som kan tolkas lite hur man vill beroende på vad man har för uppfattning om saker och ting sedan tidigare. Snacka om att sprida skrämsel- och missnöjespropaganda!! Dåligt Birro!

#9 - Bosse

Mari???? Vilken verklighet lever du i? Varför kritisera? Varför bestred du inte Birros sakfel och startade en öppen debatt???? Det vore trevligt om du kan redogöra för VARFÖR. Du tycker Birro sprider missnöje o skrämselpropaganda. Vad är det som är så possitivt idag som får dig att utan förklaringar.misskreditera Birro????

#10 - Leif moden

Hej marcus.
bra skrivet. Vi hör socialdemokratin göra historiska satsningar på polis o klimat men det mesta efter nåsta val ihopp om att klamra sig fast vid makten. Det som är verkligen historiskt är att aldrig har svenska folker tappat så många rättigheter på så få år. Oposition beskrivs numera som näthat vilket ska straffas. Demokratin åsdosattes iom DÖ. Bostadskön avskaffas. Rättssystemet haltar. Polisen har order att prioritera inte lagföra vissa grupper. Media förvanskar sanningar i nord koreansk stil. Vi väntar att korset på flaggan tas bort. Stora likheter finns med ww2 där vi kröp o mörkade o hejade på tyskar. Kommer vi att ha ett fritt val 2018? Vi kan absolut inte klandra migranterna som reste til shangri-la, däremot politikerna som gjorde det möjligt att invadera oss. Forsätt skriv tills du blir bannlyst.

#11 - Maria

Bra inlägg
Håller helt med
Vart är vårt Sverige

Önskade att det var val i dag
För mig är den nya regeringen 2018 redan klart
Måste bli ändring nu
Kram Maria

#12 - Hagge

Sköt dig själv och skit I andra, blunda gå förbi istället för en hjälpande hand.
Vi har tillåtit våra politiker att öppet stjäla våra skattepengar till sina fallskärmar pensioner, i nästa led kommer de statliga chefer som gör bort sig, de belönas milioner.
Tänk om vi skulle börja vara lite mer sammansträvande börja använda tillit och kärlek istället för hat och misstänksamhet, lägga egot åt sidan en stund och låta empatin få en chans. Kanske skulle vi då orka vända på skutan å få den på rätt köl.

#13 - Hagge

Sköt dig själv och skit I andra, blunda gå förbi istället för en hjälpande hand.
Vi har tillåtit våra politiker att öppet stjäla våra skattepengar till sina fallskärmar pensioner, i nästa led kommer de statliga chefer som gör bort sig, de belönas milioner.
Tänk om vi skulle börja vara lite mer sammansträvande börja använda tillit och kärlek istället för hat och misstänksamhet, lägga egot åt sidan en stund och låta empatin få en chans. Kanske skulle vi då orka vända på skutan å få den på rätt köl.
De är rädda för 2 samhället vi har ju redan det politiker/ medborgare!
Helt olika skyddssystem verkar.
De lider aldrig ekonomiskt, de känner aldrig oron gör sin försörjning.
Alltid oavsett misstag Nuon tex 110 miljarder och har ff. inte stått till svars för denna förskingring, vägrar att svara på frågor.
Detta är bara 1 ex. av 1000 tals!
Usch!

#14 - leif clavenheim

Det man inte vågar prata om och knappast ens vågar tänka på är framför allt alla de fattiga och utslagna medborgare som i dag tvingas leva under de mest vidriga förhållanden man kan tänka sig. Vad är det då som skrämmer en ? Jo alla dessa maktgalna och pengastinta politiker som saknar all form upplevelseförmåga.

#15 - Tobias Lindkvist

Man slutar aldrig förvånas över hur karriär och pengar gör folk verklighetsfrånvända. Gäller politiker och chefer oavsett nivå. Hur många chefer har man inte haft som bara jagar siffror men som har noll koll på verkligheten på arbetsplatsen?

#16 - Björn

Vad vet Birro om det? Har han läst om det på avpixlat?

#17 - Thomas

Jag förstår att det finns människor i Sverige som har det svårt. Jag förstår att det är många som ser mörkt på framtiden för att ni bara läser andras mörka bilder av Sverige. Ni "skriker er hesa" för att rita upp en mörkt bild av Sverige som vi andra inte ser. Jag vet att det finns områden och människor som är våldsamma. Men jag vet också att 99,9% av Sverige inte är det. Jag vet att de flesta av er som skriker er hesa och som följer desamma har det väldigt bra. Se er omkring i er närhet. Se på grannskapet där du bor. Se de verkliga siffrorna gällande ekonomin. Se sanningen om antal brott som begås. Tittar man bara i bårhusen så tror man alla är döda. Se verkligheten i sin helhet. Då mår ni bättre och ni kan vara med om att förbättra saker för alla. Det görs inte genom att vara rädd och hatisk. Tillsammans blir vi bättre. Inte genom att som t.ex. Birro hela tiden säga vi och dem. Vakna och skrik er hesa med sanningen istället.

Kommentera