Opinionsblogg

Men var inte rädda...

Sverige är inte längre ETT land. Sverige är flera.

På Södermalm möts jag av tusentals leende Henrik Schyffert som uppmanar mig att inte vara rädd. Han uppmanar mig egentligen allra mest att köpa biljett till hans föreställning med just det namnet, men budskapet är kristallklart och tydligt. 

 

Rädslan är överdriven. Nyheterna om ett Sverige i fritt fall är trollens avträde. Jag har själv blivit beskylld för det är. Att jag genom att skriva om detta i själva verket SKAPAR sprickan. Att det är jag som gräver ravinen mellan människor i det här landet. En slags litterär uppviglare som bara ljuger om ett land som i grunden fungerar rätt bra.

 

Rädslan är inte på riktigt.

 

Av misstag har tidningsbudet i gryningen pressat ner en fullmatad DN i brevlådan. Jag bläddrar i Stockholms-delen och tvingas konstatera att den där föraktet mot den där rädslan fungerar som en förlamande filt av föraktfull ignorans. 

 

Att inte ta människors rädsla på allvar är att iskallt förakta alla de människor som dagligen blir utsatta för våld, hot och otrygghet.

 

Några kilometer bort från Södermalm ligger Spånga. 

 

Där har handlarna nu tröttnat på alla rån, allt våld och alla hot. Exakt alla som DN pratat med vittnar om att det blivit väldigt mycket värre på bara några år. 

 

En handlare säger ” När vi äntligen säkrar upp butikerna är det pensionärsdamerna här utanför de rånar istället. Därför är detta ett samhällsproblem.”

 

Exakt så. Alltså ett samhällsproblem som eliten i innerstaden av någon outgrundlig anledning inte vill att vi ska se. Varför? Varför anklagas vi som skriver om detta? 

Vore det inte rätt och riktigt om fler blev rädda för det våld som drabbar människor?

 

Barberaren George i Spånga säger så här om utvecklingen: ” Folk vågar inte komma hit längre. Vi fick en granat inkastad i somras. Skadorna kostade 560.000 kronor och vi väntar fortfarande på rättegången”

 

En barberare som får en granat inkastad i sin salong. 

Men var inte rädda…

 

En kvinna som heter Annelie och bor i Spånga säger: ” Våldet har eskalerat med våld och hot. Jag rånades själv i onsdags på Spånga Station. Jag slog i ansiktet och slog ut en framtand”.

 

En kvinna som blir misshandlad och nedslagen. 

Men var inte rädda…

 

En annan kvinna, Azemina, säger så här: ” Min grannes bil slogs sönder i somras utanför vårt hus. Det har förändrats här de senaste åren. Jag är orolig för mina barn”.

 

Men var inte rädda…

 

Det är granater, knarkhandel, stölder och hot. De som jobbar mitt i allt detta har fått nog och begär fler kameror, fler poliser, fler väktare. Men det känns lite som att lappa ett benbrott med plåster. Men vad ska vi göra? Hur kan vi visa solidaritet med dessa människor som tvingas leva i dessa områden, som mer liknar de förorter man läser om i Sydamerika eller som i amerikanska polisserier från 90-talet.

 

Ett sätt att visa solidaritet med dessa människor är att faktiskt bli rädda. Att dela deras frustration. Att faktiskt inse att det finns anledningar att bli både väldigt arga och rädda. 

 

I Tensta mördades nyligen en person klockan 09 på morgonen medan folk var på väg till jobbet.

Allting eskalerar. Allting vacklar. Sverige spricker på mitten och dras isär.

 

Jag vill råda varenda människa som vid det här laget är beredd att dunka ner det ena eller det andra fördömande kortet i bordet att låta bli. Läs färdigt den här texten. Jag är inte ute efter att måla upp en vrångbild av Sverige. Jag skriver bara om hur verkligheten faktisk ser ut. En verklighet som människor lever i. En verklighet som kapats, tagits över av våld, hot och skräck. En verklighet som är en parallell värld en liten bit ifrån…Eller som du kanske lever mitt i…

 

Ibland får jag en känsla av att politikerna tappat greppet om allt detta. Det brister på så många plan. Ingen vet vad man ska göra. Det surras lite om ungdomsgårdar, om hårdare straff, om att sträcka ut en hand åt buset. 

 

Jag vet inte… I mina ögon låter det som om man givit upp. Som i zombie-filmerna när man samlar alla som smittats och skickar in bombflyget.

 

Det som sker i Spånga är varken nytt eller enskilt.

 

I december 2016 stängde butikerna i Husby under en eftermiddag som en protest mot den ökade kriminaliteten.

I Hallunda svarade 9 av 10 företagare att man blivit utsatta för inbrott eller annat våld.

 

I april 2016 larmar Tenta företagarråd om den ökade kriminaliteten och droghandeln i området.

 

I februari i år stänger en servicebutik i Rinkeby efter två inbrottsförsök samma helg, med grov skadegörelse som följd.

 

I oktober i år stänger butikerna i Husby IGEN butikerna under en eftermiddag.

 

Och igår genomförde handlarna i Spånga en manifestation där de stängde sina butiker.

 

Hot, våld, överfall, granater i butiker, inbrottsförsök, droghandel, pensionärer som hotas och rånas, kvinnor som misshandlas och slås ner på busstationen.

 

Så ser verkligheten ut bara några få kilometer ifrån den enklav, det ghetto som Stockholms innerstad blivit. 

 

Jag tror vi behöver skifta perspektiv.

 

Det är vi som bor i den här skyddade enklaven som lever i ghettot.

 

Det är människorna i Rinkeby, Tensta, Spånga, Husby, Hallunda, Tumba, Fittja och Enskede som lever i det verkliga Sverige.

 

Så var rädda! Bli förbannade! Ta av skygglapparna.

Och gör något åt det här.

 

 

 

 

Kommentarer

#1 - Cissi

Det är inte bara i Sverige som problemen ökar och människor känner rädsla. Hoten och våldet finns på många andra platser på Jorden.
Jag tror helt enkelt att fler människor har gett efter för ondskan. Vi lever i en tid av egoism, materialism, och andras lidande betyder INGET för oss.

#2 - Anonym

Vad du gör Marcus är att belysa de verkliga problemen i vårt land. Det ska du ha en stor eloge för.

#3 - Anynom

Idioten och kommunisten Tobias Lindkvist uppmanar säkert dig att inte heller vara rädd. Att det är bara en överdrift.

Henrik Schyffert är vår tids största folkförrädare och är inget annat än en narcissist som förmodligen skulle sälja sin egen mor för några minuter i rampljuset.


#4 - tobias_lindqvist@telia.com

Man ska inte underskatta eller bortse från folks rädsla. Men att spä på den - som Birro gör med inlägg som detta - är bara dumt, nästintill idiotiskt...

#5 - wigwag

Våra politiker som har till uppgift att känna av stämningar i landet ska absolut ta rädsla på allvar och speciellt om mycket sådan kommer från samma plats. Men att jag eller gemene man av solidaritet ska gå omkring och känna rädsla och försöka ge uttryck för denna fejkkänsla fattar jag inte. Och jag behöver inte heller själv vara rädd för att kräva av samhället åtgärder för att göra andra människor mer trygga.

#6 - THERESA WILLIAMS

Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal, bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskrock som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag var så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet som har ett förhållande problem, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att referera honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskastern som hjälpt mig med mitt eget problem. email: drogunduspellcaster@gmail.com du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.

1) kärleksspell
2) Lost Love Spells
3) Skilsmässa Spells
4) Äktenskapsstavar
5) bindande stavning
6) Breakup Spells
7) Förvisa en tidigare älskare
8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor / Lotteri stavning
9) vill tillfredsställa din älskare
Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
genom drogunduspellcaster@gmail.com

#7 - ulf erixon

birro du är så rätt !!!

Kommentera