Opinionsblogg

Polischefen är vår tids Bagdad Bob.

Dan Eliasson säger sig ha en plan..

 Det sade han i en stor intervju i höstas också.

Av planen blev det en rutten flugsvamp.

Men Dan Eliasson har en märklig förmåga att tvinna ett svart band och hänga sig kvar vid sina välbetalda chefsjobb. 

 Inrikesminister Ygerman säger sig ha förtroende för honom.

 Jag undrar vad alla brottsoffer säger om den saken. Jag undrar vad alla de poliser som sliter stenhårt mitt i den fullständigt bisarra och fruktansvärda så kallade ”omorganisationen” säger om den saken.

 Men Dan Eliasson har alltså en plan. Ingen kan dock säga hur den planen ser ut. Samtidigt krackelerar förtroendet för rättsstaten, förtroendet för polisen, och tilltron till att polisen överhuvudtaget ens kommer om man tex haft inbrott i sin lägenhet. 

 För Dan Eliasson har en plan... Hade det inte varit bättre om polischefen haft några konkreta åtgärder rörande hur samhället ska ta tillbaka de förlorade områden som finns i en de av våra förorter? Vore det inte bättre om polisen lyckades lösa lite fler brott än vad man gör? Vore det inte anständigt att säkra sina medarbetares beskydd och hälsa när de åker in i laglösa zoner där unga män kastar gatsten på dem, där droghandeln sker helt öppet, där bilar sätts i brand, där tonåringar mördas vid busshållplatser, där väldigt många kvinnor inte ens vågar gå ut i sitt eget bostadsområde, där sexualbrotten ökar och där det finns stråk av patriarkala strukturer som förtrycker kvinnor på ett närmast totalitärt sätt?

 Vore det inte bättre med klara och tydliga strategier runt allt detta. Ett rättsväsende består och hålls intakt genom folkets förtroende för det. Det förtroendet har totalt raserats. De kriminella garvar arslet av sig bakom ryggen på både polis, polischefen och inrikesministern. Hör ni inte de skratten? Märker ni inte att ingen tror på att rättvisa ska skipas längre?

 Vore det inte bättre att på allvar ta de många människornas oro på allvar?

 Men Ygerman känner tillförsikt. 

 I Aftonbladet säger han: "Det finns ljuspunkter… Utredningsresultaten i Region Ost har vänt…"

 Herregud i himlen. ..

 Det liknar Bagdad Bob mer än något annat. Farbrodern som stod i teve under kriget i Irak och ljög rakt ut och överallt om att allting var lugnt medan hela landet stod i brand, ofta rent fysiskt bakom ryggen på honom i teve-sändningarna…

 Polisen går på knäna. Detta handlar inte om alla de som varje dag riskerar sitt liv för att försöka upprätthålla tryggheten i vårt land. Det handlar om en maktfullkomlig chef som helt uppenbart är fullständigt fel man på fel plats. 

 Ygerman säger en annan intressant sak: "Jag tycker det är väl enkelt att peka på den nuvarande rikspolischefen som den främsta förklaringen till sju (!) år av fallande resultat…"

 Alltså. Polisens misslyckande har pågått i sju år. Det är det första.

Men grejen med att vara polischef (och uppbära både status och en extremt hög lön) är att man faktiskt ÄR ansvarig. Det är Elisassons jobb att ta ansvar över det dåliga resultatet. Att Ygerman nu så pinsamt håller honom  bakom ryggen handlar alltså mer om att han använder Elisassons som en mänsklig sköld mot sitt eget (och tidigare ministrars) totala misslyckande med att bryta utanförskapet och kriminaliteten främst i landets förorter.

 Det är ett nederlag för Ygerman, för tidigare minister, för Eliasson, för alla fega politiker som inte vågat/orkat/kunnat sätta ljuset på problemet. De bär ansvaret för att det ser ut som de gör. Att åtminstone sträcka fram sina händer och ta sitt ansvar är tydligen för värdigt för polischefen. 

 För Eliasson har en plan…

 Heja Sverige…

 
 

Kommentarer

#1 - Cindy

Sverige är dom kriminellas paradis.
Dom kan ställa till med hur mycket skit som helst och ändå få en massa sympatier (främst från vänster-folk). Skulle dom mot all förmodan bli åtalade så hinner vissa av dom fly innan själva straffet verkställs, och dom som ändå sitter av sitt straff får räkna med en ganska behaglig vistelse där maten har en mycket högre standard än den maten som serveras i landets skolor för att inte tala om den vedervärdiga mat som våra äldre får äta på Sveriges många äldreboende eller mat via hemtjänsten.
Vem var det egentligen som en gång i tiden myntade uttrycket "brott lönar sig inte?"
Den personen hade iallafall inte förmågan att se in i framtiden.

#2 - Maria

En viktig signal till vår poliskår, det svenska folket och alla kriminella hade varit att ge Eliasson sparken. Men mitt sista uns av förtroende för den sittande regeringen försvann just nu. Det bara måste försiggå något större fuffens på den här maktnivån när de låter en pajas företräda rollen som rikspolischef. År efter år.

#3 - [email protected]

Kan inte annat än hålla med till 100%. Frustrationen växer inom hela myndigheten och man ser en av de största personalflykterna genom tiderna. Och ytterst ansvarig är givetvis vår egen Bagdad-Bob (kunde inte beskrivit det bättre själv).
Har själv varit polisanställd i många år och kan vittna om en myndighet i förfall. Det krävs mer än en omorganisation för att få den på fötter igen.

#4 - Anonym

Vi borde uppmana samtliga poliser i det här landet att gå i strejk på obestämd tid tills fanskapet tvingas lämna chefsposten. Samtidigt kan ju Ynkeman också passa på att avgå.

Kommentera