Opinionsblogg

Ni borde skämmas

”Ingen kommer undan politiken”, sjöng den fine vissångaren Ola Magnell när det begav sig.

Magnell gjorde sedan en mycket viktigare och värdigare resa bort från all politik och ner mot själens vinklar och vrår, poesins utmarker, så lika för oss alla. Då blev han en riktig sångare istället för en megafon åt politikens harklande maktanspråk.

 

Men det finns fortfarande fyrkantiga demagoger som tar varje chans att göra politk av allt och ingenting. 

 

Så lyckas Aftonbladets ledarsida förvandla en sårbar, ömhudad, ömtålig och enastående konstnärs tragiska död till ett perverterat skrik mot att ”kvinnor utesluts” i artistvärlden. 

 

Man lyckas vrida ett storslaget artistliv men en sorglig själs desperation till att plötsligt handla om genus.

Hur är man ens funtad om man bara ett dygn efter en människas död formulerar sig så här i en av Sveriges största tidningar: ”I dokumentären är han ständigt omgärdad av managers, promoters, andra dj:s och polare. Samtliga killar. Avsaknaden av kvinnor är påtaglig. Spelar det någon roll? Ja, kanske faktiskt.”

 

Nej, Jonna Sima. Det spelar faktiskt ingen roll. 

 

Inte nu. Verkligen inte bara några timmar efter att beskedet om hans död hade kommit. Då spelar det väl ingen roll vilket kön hans vänner hade? Hur är det möjligt att ha en sådan fullständig brist på anständighet? Hur är man funtad när man vill lägga sitt förbannade politiska raster över en tragisk bortgång?

 

Det tar inte slut där. Så här fortsätter Sima i sin ledare: ”Inom forskning används homosocialitet som begrepp för hur män söker bekräftelse från andra män på bekostnad av att kvinnor utesluts. Klubbvärlden är fortfarande en extremt mansdominerad värld, det påverkar sannolikt också de män som är aktiva i den.”

 

Det utsökta förakt för sorgens landvinningar som Aftonbladet visar är häpnadsväckande. 

 

En tidning som skrikit sig hes om värdegrund men tvingats sparka medarbetare på löpande band efter #metoo, en tidning som beskyllts för att driva en kända teaterchef till självmord väljer alltså att formulera sig som ett uselt klottrat plakat i en FI-demonstration, bara några få dygn efter att en av Sveriges största musiker genom tiderna gått ur tiden.

 

Den är värdegrunden har ni en del att arbeta med själva. Ni borde skämmas.

 

Kommentarer

#1 - Sven Jönsson

IKEA-poeten själv jublar på twitter över sin egen text över en död man;
”Gensvaret har varit helt otroligt. Kolla siffrorna. Från fredagkväll till söndagkväll. Tack.”
Inte särskilt smakfullt.

I blogginlägget ovan misstolkar han (avsiktligt?) helt Jonna Simas poäng och gör utfall mot hennes arbetsgivare AB och inte förvånande FI med deras ”uselt klottrade plakat”. Vem gör politik av vad?

Och IKEA-poeten avslutar för säkerhets skull med ”Den är värdegrunden har ni en del att arbeta med själva”
Which means?

#2 - Kalmäada

Hej!
Det värsta/bästa? Med Aftonbladets Värdegrund följer att tidningen är klart o uttalat feministisk! Och kanske präglad andra ismer också exv - socialism och moralism ...(rätt”visa”)
Tror det kan bli/vara svårt att då ändra på tidningens uttryck. Då de i sin hårda grund anser sig ha rätt( hur fel de än kan tyckas ha
sett o läst av en utomstående som i sig anser sig som bärare av en mildare variant av - grund)
Ledarsidan är en tyckarsida!
För övrigt speglas Aftonbladets hela innehåll av värdegrunden. I vinklar och val av innehåll.
Det är Aftonbladet
De kan ofta tyckas gå på grund rätt rejält!

#3 - Sven Jönsson

Hej! Jag heter Sven Jönsson och är dum i huvudet. Jag är dessutom en kroniskt skitnödig sosse.

#4 - Brandon Lee

Du Marcus, även om du är en idiot så är du inte dum, så spela inte dum, det finns inget mer patetisk än en idiot som spelar dum. Jonnas hypotes går ut på, att en kvinna skulle möjligen kunnat rädda Tims liv, din medvetet sneddrivna, intriganta tolkning av hennes text är en produkt av din bitterhet, och dina egna misslyckanden inom media, som man bäddar får man ligga. Sydafrikaner upptäckte, att den bästa fascisten skapar man ur en ex kommunist, SD upptäckte, att den bästa rasisten skapar man ur en bitter looser med utländska rötter, en Lega Nord Birro som desperat söker efter någon att se ner på, eftersom hans väg uppför samhällsteget är avsågat av ingen annan än Birro själv.

Så Marcus, skaffa dig ett liv värt namnet innan din tid på jorden tar slut, ibland glimtar du till med skapliga texter fortfarande när du för stunden glömmer all din hat , bitterhet och självömkan, dock sker det numera alltför sällan, utan för det mesta är dina texter "bullshit from nowhere in particular" i en sann SD anda.

#5 - Nausica

Marcus!
Hoppas du inte tar åt dig av ovanstående. Det krävs hjärta för att skriva som du gör. Hjärta. Själv gråter jag ofta när jag läser det du skriver, för det tar, berör mig och golvar mig. Sanningen, så oskuldsfull, ärlig och rätt.
Snälla fortsätt bara skriva som du säger att du måste. Sanningen är sig själv. Kram N

#6 - Anonym

Jonna Sima är lite korkad. Precis som trollet Sven Jönsson.
Jag undrar hur hennes vardag ser ut om hon är tvungen att genuscertifiera allt som kommer i hennes väg för att hon ska kunna överleva dagen.
Sven Jönsson däremot är dummare än tåget.

#7 - Jessica

Hej, är här inte bara att vittna utan också att uppmuntra människor som står inför civil- eller relationsproblem. Om Dr Ogundus fantastiska arbete, email: drogunduspellcaster@gmail.com jag blev förlorad i kärlek med min man tills en kvinna tog honom ifrån mig. då ropade jag till min vän och hon berättade för hur hon mötte ett liknande problem och gav den här stora mannen kontakten med mig och jag gav alla de föremål han behövde för stavningen och nu är glad igen att bli kär i min familj. Jag anställer dig att kontakta den här mannen. Din berättelse eller smärta kommer att förändras inom några dagar och du kommer att le som jag idag. Återigen är tacksam. Kontakta honom på hans email via: drogunduspellcaster@gmail.com om du står inför någon form av problem
1. Få din älskare eller man tillbaka
2. Pengar stava / lycka till stavning
3. Om du vill stoppa din skilsmässa
4. Skyddsspel
5. Få jobbstavning
6. Kampanjer
7. Få pengarna tillbaka.
8. viktminskning stavning
9. Kärlekstavning
10. Om du vill tillfredsställa din partner / botemedel för svag erektion
11. Graviditetsstavning

Kommentera