Opinionsblogg

Nutidsmänniskans obehagliga arrogans

Jag börjar bli innerligt trött på människors arrogans. Nu snackar jag om allt från störda jävlar som står i vägen för ambulanser eller fotar när någon drunknar istället för att hjälpa, till att vi hånler åt det förflutna, åt allt som hänt en gång, åt naturen, åt allt som inte har en egen röst, ett språk som VI förstår.

 Men allt har ett språk. Det är vi som inte är tillräckligt ödmjuka för att orka lära oss språket i fråga. 

 Naturen, skogen, sjöarna, floderna, bergen… Vi älskar ju att röra oss där. Vi älskar att vara en del av detta uråldriga, tysta språk. Naturen talar rakt in i oss trots att vi ägnat flera hundra år åt att fasa ut som allt har med ursprung att göra, både nationellt, folkligt och medmänskligt.

 Vår uppblåsta självgodhet är osedvanligt osmaklig. Vårt förakt för det förflutna är obehagligt. Vad ger oss egentligen rätten att hävda att vi, just vi och egentligen bara vi, har de rätta svaren på samma frågor som mänskligheten brottats med i alla tider?

Vad ger oss rätten att hånflina åt flydda tiders människor, deras strävan, deras tro, deras kamp, deras framsteg, deras syn på världen? Snart ligger vi alla i samma jord. 

Är vi bättre för att vi har smarta telefoner? Är vi smartare än alla som har levt bara för att vi är uppkopplade? Vet vi egentligen ett enda gram mer om livets mening idag än på medeltiden? Lever vi i ljuset? Levde alla andra i mörkret?

Jag läste nyligen en artikel om en flod på Nya Zeeland som fått egna rättigheter. Det är urbefolkningen i landet som länge krävt det. Först när jag hörde det tänkte jag att det allt var en rätt snurrig och flummig tanke. 

Men så tänkte jag ett varv till. Det är ju genialt. En flod som ett folk under seklen lärt sig att leva med, inte av, som varit livgivaren i generationer…Självklart måste en sådan sak, i det här fallet en flod, äga rättigheter. Särskilt när den moderna människan lägger under sig allt mer av vår förståelse och våt begripande av omvärlden.

 Nej, vi är inte historiens vackraste, smartaste och bästa människor bara för att vi lever just nu. Om några år är vi alla döda. Om några år är vi grus, minnen, bleka foton (om vi har kvar några fysiska foton av oss själva eller de vi älskar) och jag tror att vi bör vara bra mycket mer ödmjuka inför världen på alla områden. Världen var här först. Du tror att du äger allt du ser, men du äger egentligen ingenting. Allt är givet oss som ett lån. Jag vet att jag låter som en pingstpastor nu men jag tror det kan vara bra att påminna sig själv om att vi är på den här planeten och gästspelar. Vi är inte huvudattraktionen. Lika lite som dinosaurierna var det.

Naturen står möjligen stum och lite dov omkring oss.

Men naturen kommer stå där också när vi är borta.

 

Kommentarer

#1 - En riktig vettig person

Får man vara kritisk mot Islam, eller är det direkt ”Hets mot folkgrupp” då? Saknar forum med nyanserad vettig kritik mot denna religion utan att behöva läsa om ”getknullare” och om att ”Muhammed var en pedofil”. Jag efterlyser vettiga människor som bygger sina åsikter på fakta. Har tröttnat på hur muslimska män blänger på mig och hur muslimska kvinnor ilsket kommenterar min klädsel som svensk kvinna i mitt eget land. Har tröttnat på den totala okunskap och naivitet som verkar råda om denna religion. De vill ta över och få världsherravälde, det kan ni vara säkra på. Och med den naivitet och okunskap utan gräns som råder i vårt land, kommer de att lyckas med det.

När nyheterna rapporterade med dold kamera och förfasades över hur flickor hänvisades till att kliva på bak i bussen medan pojkarna fick kliva på i fram i den muslimska friskolan, så blev i alla fall inte jag förvånad. Det är bara att åka förbi den lokala moskén så möts man av en skylt om att kvinnor hänvisas till en ingång bakom huset.

Kvinnor är mindre värda än män enligt dem, och det står t o m i Koranen. För att inte tala om alla moralpoliser och de strikta klädkoder som kvinnor förväntas följa. Jag blir galen på alla stollar till politiker, främst socialister och kommunister, som tycker att detta är bra?! Hur kan ni påstå det utan att ha väldigt många skruvar lösa?

Vi har religionsfrihet i det här landet men vi har också demokrati även om den många gånger verkar oerhört skör. Så i detta ”stolliga Sverige” verkar ingen ha läst på och ingen ha kunskap. Gjorde ni överhuvudtaget en enda hemläxa i religion i grundskolan? Tveksamt. Allt jag googlar fram när jag söker handlar mest om ”islamofobi” som verkar vara något som alla med någon form av kritik mot denna religion lider av. Det andra är propaganda för böneutrop och andra tokigheter. Det är galet. Självklart måste man kunna få vara kritisk och se faran med att Islam breder ut sig. Var finns forumet; ”Bevara Sverige kristet” t ex? Nån som vet?

Kommentera