Opinionsblogg

Stockholm 2010. Berlin 2016. Vad har vi lärt oss?

För sex år sedan bodde jag i Norrköping. Det var julhandel och blinkande stjärnor överallt. Det var 2010 och jag hade under hösten blivit tvåbarnsfar och strosade mest runt i mina raggsockor och sjöng vaggvisor för min dotter. 

 Plötsligt visar teven suddiga övervakningsbilder på en explosion på Drottninggatan i Stockholm. Man ser eldflammor, människor som instinktivt hukar sig, som kastar sig över sina barn, fruar, män och försöker skydda dem. 

Det är fruktansvärda bilder.

 Det visar sig sedan att terroristen av misstag utlöst sin bomb på Bryggargatan, strax intill Drottninggatan. Han misslyckades alltså med att mörda andra än sig själv. Men hans mål och ambition var tydlig och klar.

Han drevs av en religiös och politisk övertygelse som gick ut på att utplåna så många oskyldiga människor som möjligt. Det kunde polisen och vi andra konstatera i efterhand när allt mer stod klart om hans motiv. 2010 kryllade media av människor med höga befattningar som på allvar hävdade att vi i Sverige fick skylla oss själva eftersom vi hade soldater i andra länder…

Jo, det är sant. Det är bara att gå tillbaka och läsa rapporteringen runt dådet på Drottninggatan. Extremt få vågade sätta det som hade hänt i en religiös eller politisk kontext. 

 Jag skrev om det där i Expressen då. Jag minns hur stenhårt jagad jag blev för varenda virtuell bygata du kan tänka dig. Professorer, andra författare, chefer, präster, vanligt folk, alla gick ut och fördömde mig för att jag hade ballar nog att sätta dådet i sitt rätta sammanhang. 

Alla tävlade i att hitta andra slutsatser än sanningen.

Det var en bisarr tid.

Sedan dess har allting blivit tusen gånger värre. Det värsta nu,tror jag, är att vi trubbas av när det gäller den här typen av våld. Samtidigt är det två rätt stökiga poler att vackla emellan…Detta att bli rädd, vilket är ett av terrorns yttersta mål, och att bli avtrubbad, som ju förödande får vår medmänsklighet. vår empati och ett sorts snuskigt uppror mot allt det goda inom oss. Jag vill bli förbannad. Jag vill se klarsynt på situationen. Jag vill vara provocerande sanningsenlig i ögonen på de fega stackare som kryssar fram med elitens lastångare inom media, politik och kultur.

 När detta skrivs vet vi inte exakt vem eller vilka som ligger bakom terrorattacken i Berlin. Det vi vet är att det är en man född 1993 i Pakistan som gripits för dådet.  

Samtidigt vet vi att ett identiskt terrordåd i Nice i somras planerades och utfördes av en religiöst och politiskt övertygad person som haft god hjälp av ett tiotal personer för att en väldigt särskild kväll, nämligen den franska nationaldagen, sätta sig i en lastbil och (bland annat) ta sikte på en glasskö med förväntansfulla barn. Han hade planerat sitt dåd. Han var ingen galning. Han visste vad han gjorde. Han ville mörda barn och så många andra oskyldiga som möjligt. 

Han körde över människor med en lastbil. Barn. Föräldrar, Kvinnor och män. Han hade planerat sitt dåd länge. Han satte sig bakom ratten och krossade barn med en lastbil.

Jag tror vi måste försöka se detta hända om och om igen för att inse det oerhörda i detta. För att få det omöjliga att bli begripligt måste vi sätta ord på det som sker.

Oskyldiga människor som var ute och åt en glass en varm kväll. 

Människor som du och jag.

 Jag undrar om någon av de experter som 2010 försökte få de där morden, den här terrorn, detta bottenlösa, omänskliga och fasansfulla barbari att handla om allting annat, jag undrar om någon av dem skulle vilja meddela föräldrarna till de mördade barnen att de nog i det långa loppet hade sig själva att skylla eftersom Frankrike har soldater i andra länder?

 Vi är i krig mot en ideologi som hatar oss, våra barn och allting vi står för. Alltså är vi krig mot de människor som svär sin lojalitet ända in till döden till denna ideologi. Hade denna ideologii varit av högerextrem natur hade ingen haft problem med att ta avstånd. Men nu är det en annan typ av ideologi och då tystnar plötsligt fördömandet från den politiska vänstern. Då står de och stammar och skrapar med foten och funderar på hur man ska komma runt sanningen...

Det är en och förbli en fruktansävrd skam att det är så. Det är att svika offren.

Vi kan ha tiotusen kommunister skrikandes i vårt öra att vi som uppmärksammar kriget är rasister, islamofober och tusen andra lögner. Vi kan försöka skydda oss mot denna ideologiska krigsföring med hjälp av fastfrusna teorier som snickrades fram för tio, tjugo eller trettio år sedan. Vi kan vara naiva och stå drömmande vid sidan av. Men kriget är här. Nu handlar det om hur vi bemöter det. Hur skyddar man sig mot människor som är beredda att dö för att utplåna oss och det vi tror på och lärt oss att älska, en upplyst, tolerant och värdig demokrati, där man får älska vem man vill, där man får tro på vem man vill (eller inte tro alls) och där man får vara den man är?

Samtidigt sitter cheferna på de stora redaktionerna runt om i landet och resonerar runt hur och vad de ska skriva om det som sker och det som kommer fram. Jag har ett råd. Skriv som det är. Skriv sanningen. Sätt det som sker i sin rätta kontext. Ge den respekten till människorna och läsarna. För om vi inte vet vilka som vill mörda och utplåna oss kan vi inte heller skydda oss.

Sanningen är ofta skoningslös. Men den gör oss fria. Det som står på spel nu är själva grundbulten i vår västerländska demokrati.  Det som står på spel är vårt sätt att leva. Det är vår frihet de avskyr. Det är vår mångfald de vill utplåna. De vill ta ifrån oss vår självständighet, vår öppenhet, vår öppenhet, vår rätt att älska vem eller vilka vi vill. 

Vi behöver påminna oss om detta.

 

Kommentarer

#1 - Anonym

Det värsta är att så många har slutat drömma om ett bättre samhälle. De flesta har gett upp. Det gäller bara att stå ut. Politikerna har skapat ett samhälle där folk är länge arbetslösa och är nere för det. Politikerna har skapat ett samhälle där många nästan jobbar i hjäl sig och är nere för det.

Politikerna har skapat ett samhälle där man ska slåss om jobben. En del invandrare tror att svenskarna får jobben. En del svenskar tror att invandrare får jobben.

Politikerna har skapat ett samhälle med många olika religioner på kort tid. Det finns inga krav på respekt mellan olika religioner. Det finns inga tankar hos politiker att invandrare har med sig olika tankar när de kommer till Sverige. Det har bara vara viktigt att skapa ett multikulturellt samhälle. I bland säger politiker att vi behöver invandring för att vi behöver arbetskraft. Ibland för att vi behöver befolkningsökning. Ibland ska vi rädda människor och därför ta hit många människor. Men det finns ingen tanke vad som händer inom människor när man blandar människor från olika kulturer på kort tid. Att människor blir stressade av att träffa människor från olika kulturer. Att människor kanske gör fel saker....

#2 - Fred

Väl skrivet Marcus gillar din blogg skarpt för du våga skriva vad du tänker och är inte rädd för att skriva sanningen.

#3 - Ulf

Här talar vi om en ganska grov generalisering och polarisering. Att ställa upp en västerländsk kristendom mot en österländsk islam och kontrastera islam i termer av barbari mot en oskuldsfull kristendom; det känns ganska godtyckligt och känslostyrt. Skärpning Birro!

#4 - stefan lindberg

Mycket bra av Birro igen. Titta på Ulfs kommentar. Direkt hamnar han i försvar av terrorn.

#5 - Kille Gidd

Word. Vårt land förfaller och vi låter PK-maffian, media och våra politiker låta det ske. Landsförädarnas namn ska skrivas ner och omhändertas när tiden har kommit.

#6 - Kajsa

Ja,nu har det hänt igen.

#7 - Kajsa

Helt rätt!
Nu har det hänt igen,och kommer hända åter.
Sverige som har tagit emot så stor invandring ligger riktigt illa till,sanna mina ord.
Talade med en som invandrade för 10 år sedan som nu jobbar på ett asylboende:vad denna man sa till mig var skrämmande,IS-anhängare visste han fanns i hela Sverige men de kommer inte sim flyktingar,de har falska pass och gott om pengar.
Han talade om för mig att eftersom vi tagit in så många flyktingar så har de Sverige på sin lista,vi ska straffas för det.
När fasiken ska vi Svenskar få upp ögonen och våga säga att nu får det vara nog!?
Bli kallad för rasist har jag tröttnat på,snarare är jag realist.
Vi tycker synd om Syrierna och matas med bilder på döda.
Men inte ett uns jag ser och hör om de döda i Tyskland,ingen som är förbannad,BARA TYSTNAD!!
Bodde i en familj i Tunisien för 2 år sedan,när jag berättat hur vi tar in IS-anhängare och tror att vi ska kunna omvända dem frågade de om vi i Sverige var vid våra sinnes fulla bruk!?
Det undrar jag fortfarande.

#8 - Dan

Vad menar du Marcus med; "alltså är i vi krig mot de människor som svär sin lojalitet ända in till döden till denna ideologi"? Om jag fattat det rätt, menar du med att svära sin lojalitet, ungefär som konfirmation är för kristna inom kristendomen, och om det är så du menar, skriver du rakt ut att västvärldens fiender är 1.6 miljarder muslimer.
Skulle detta vara fallet med din artikel, är det inte muslimerna som gör mig rädd, då är det du som gör mig rädd med ditt oresonliga muslimhat Men jag hoppas att så inte är fallet.

#9 - Hasse

Det finns bara en väg. Bannlys Islam i Sverige. Dem som vill fortsätta sin fredens religion, får flytta till nåt arab land. Där kristna förföljs....

#10 - Birgitta

Vilken ideologi är det du talar om Marcus? Du menar väl ändå inte att det islam vi är i krig mot?
Hur placerar du då in Behring Breivik i detta resonemang?
Och vilka är eliten egentligen? Dit måste du väl ändå räkna dig själv?
För min del låter det mer som om du känner att du är i krig med vänstern? Är det så? Börjar du känna att vänstervindarna tar fart i landet?

#11 - Jack

Jag tror inte Reinfelt eller Löfven är så korkade som dom låter. Det är helt enkelt så att vi är minupulerade och de styrda av någon annan. Med tanke på deras otroligt korkade retorik kan man misstänka att det är någon koppling till Mellanöstern eller fundametalistisk region som judendom eller islam. Det är ju bara att läsa deras läroböcker Koranen och Bibeln, så förstår man att de måste ha någon genetisk defekt.
Det är dags att omyndigförklara de som röstar på de sverigefientliga partierna S M C V L KD och mp. Känns befriande att allt färre läser gammelmedia, som verkar ha samma agenda som de fundamentalistiska religionerna.

#12 - Joe Strummer

Hej Marcus! Jag gillar dina texter fruktansvärt mycket, men saknar dina artiklar om musik. Skulle du inte kunna skriva lite om det igen?

#13 - All religon e skit, men Islam är ju den mest lättkränktaste av dom alla.

Det går inte en dag utan att vi slipper nyheter som kretsar kring denna satans verk av religen.

Ge mig ett land utan religon. Tack.

#14 - Realist

Tack Birro!
Önskar fler vaknade upp och insåg att något så komplicerat som olika religions tro inte är kopplat till rasism utan istället handlar om olika ideologier. Hur kan man realistiskt tro att motsättningar mellan olika religoner som pågått sen tidernas begynnelse plötsligt ska upphöra för att de kommer till ett kristet land i Europa? Vi i Europa är ett avskum enligt deras tro och inget kan få dem att tycka något annat. Hur många oskyldiga vanliga européer ska behöva dö innan vi blir realistiska?

Kommentera