Opinionsblogg

Lotten är alltid klasslös.

Jag minns en dag i mellanstadiet när vi ungar skulle få lära oss lite om vad som på den tiden betecknades som ” det svenska klassamhället”. Vi fick dra lott framme i katedern. På lapparna vi drog stod det antingen ett stort U eller ett stort I. U-land eller I-land. För den som fick U väntade russin till lunch, för den som drog I väntade pannbiff med stekt potatis. Gissa vilken lapp jag drog? 

Japp. U så klart…

 Jag fick sitta längst bak i klassrummet, bakom en skärm, medan I-barnen fick undervisning, fika och uppmuntran från lärarna. Det var en bisarr tillställning. Men jag minns den än idag. Och hur många mer normala lektioner genomled jag inte som jag glömde samma kväll?

 Ingen snackar om klassamhället längre. Inte ens vänstern gör det. De har blivit välbetald över medelklass själva, flyttat in i privilegierade bostadsområden, och har därmed kapat alla band till de människor de en gång sade sig företräda. Detta har givetvis människor från arbetarklassen märkt. Så de går i en annan riktning och hela den gamla arbetarrörelsen blir helt och hållet förvirrade. 

 

Samtidigt… Klyftorna ökar i Sverige. De rika blir rikare, de privilegierade blir allt mer privilegierade och övriga får kriga sig i helt andra verkligheter. Grejen nu är att de välbesuttna ofta är vänster men väldigt sällan kommer i kontakt med den praktiska versionen av klassamhället. Vänstern har svikit de fattiga så de fattiga gör revolt och går åt ett annat håll. Det är som det ska vara. Den som sviker de svagas förtroende men fortsätter att hävda att han är den svages företrädare är den ultimata förrädaren.

 I morse kunde vi höra på nyheterna att folkhälsan är hårt klassbunden. Ju bättre utbildning du har ju bättre mår du, och ju längre lever du. Arbetarklassen dör i förtid, som arbetarklassen gjort i alla tider. 

 

I dag kunde vi också höra om förslaget att lotten ska avgöra vilka barn som får gå på de populära skolorna. Den första känslan som drabbade mig var ”Nja, detta verkar ju helt galet”. Ungefär som Jan Björklund verkar ha reagerat som rasade mot förslaget innan det ens var lagt…

 

Men en halv minut senare kom just tanken på den där märkliga dagen då vi lottade in i en U-värld och en I-värld… Är det inte klassisk, gammal hederlig rättvisa att alla på riktigt ska ha samma chans? Skulle det inte kännas bättre att få avslag på en ansökan till mina barns skola om platsen istället gick till en pojke eller en flicka som utan lottens hjälp aldrig någonsin skulle ha en möjlighet att ens komma i närheten av en sådan där skola? Mina barns U-lott kanske kan ge en kille chansen att få leva ett värdigt och viktigt liv. Mina egna barn går i vanlig kommunal skola baserad på att skolan ligger nära där jag bor. Verklig solidaritet handlar om att den som har avstår för att den som inte har kanske ska få. Det är jämlikhet. Det är verklig och grundläggande solidaritet.

 

 

Kommentarer

#1 - Anonym

Det är många svenskar som har akademiska examen och är arbetslösa. Många av de kommer från medelklassen och blivit långtidsarbetslösa. Medelklassen har minskat och fler har blivit fattiga - har inte råd med tandläkare, nya kläder, semester etc. Malena och gänget verkar inte veta att det finns fattiga svenskar. Malena och gänget verkar mest bli lyckliga om de hjälper folk från andra länder.

När ska samhället börja bry sig om alla fattiga svenskar som måste slösa bort ditt liv på meningslösa arbetsmarknadsåtgärder?

Man kan aldrig ge tillbaka tiden till någon. Man kan aldrig ge tillbaka tiden till arbetslösa, lärare, socialsekreterare etc.

Senare 1991 tar Sverige hand om andra länders medborgare men inte sina egna medborgare. Varför?

#2 - Anonym

Det måste vara något av det dummaste jag någonsin har hört.
I USA har detta system med lotter (typ Bingo??) funnits i många år. Ett fåtal platser på attraktiva skolor lottas ut till mindre priviligerade barn. Majoriteten blir förlorare i detta lotto-system och mer priviligerade barn fortsätter att gå till bra skolor i sina kommuner.
Dåligt Birro. Om du stör dig på klyftorna i samhället så skulle man tycka att du är för att alla barn får en likvärdig utbildning oavsett var man bor.

#3 - Lilla jag

På vilket sätt är lotto-dragning gammal, hederlig rättvisa?
Majoriteten av dom mindre priviligerade barnen kommer att dra nitlotter medans dom mer priviligerade barnen inte behöver göra sig besväret av att delta i dessa dumheter för dom har redan bra kommunala skolor att gå till.

#4 - Sven jönsson

Birro är lika inskränkt i sitt tänkande som den grupp vänstermänniskor han kritiserar, "södermalmsvänstern". Flertalet vänstermänniskor bor utanför Södermalm, Birro och är inte alls "välbesutten övre medelklass". De jobbar med tunga och skitiga jobb i vård och industri, många bor väldigt långt från Södermalm, 100-talet mil norrut eller i lågstatusområden i Malmö, Göteborg osv.
Många har inte något jobb alls och en ekonomi därefter.

Det skadar inte att ha ett vidare perspektiv än det närmaste närområdet. Birro brukar berömma sig själv med att ha örat mot marken och kunna tyda folkviljan. Här misslyckas han.

#5 - Anonym

Men, Sven Jönsson - den vänstern som skriker mycket och tjänar pengar bor i Stockholms innerstad. Schyffert, Malena, Alexandra, Wolodarski etc. bor i Sthlms innerstad.

#6 - Sven Jönsson

Ja #5 anonym, men då får väl Birro säga att det är dem han syftar på i stället för att slänga ur sig floskler som att "de välbesuttna ofta är vänster" Vad är det för dravel? Det är ju inte ens sant!

#7 - Mats

Det enda är väl om man bara blandar friskt mellan alla ungar i en årskull och bara sätter samman klasser, men då kommer det säkert sluta med en rejäll flyttström av svenskar utomlands eller möjligen långt ut på landsbyggden typ norrland. Svenskar vill inte låta sina barn gå i skolan eller själva bo med invandrare oavsett hur mycket man förespråkar fri invandring. Det finns undersökningar som gjorts på att "white flight" i Sverige startar redan på så katastrofala låga nivåer som 3% invandrare i ett bostadsområde, alltså 3 av 100 invandrare är tolleransnivån innan någon börjat tycka att det är mycket invandrare och leta efter nytt boende. Egentligen hade vi inte alls haft dessa problem om folk verkligen tog sitt ansvar och levde som de lärde dvs alla från vänstern börjar på allvar flytta ut till förorten och frotera sig med invandrare, så hade det inte funnits någon segregering eller bara "man- up" och ansluta sig till SD om det nu inte passar att bo med invandrarna i förorten.
Hyckleri är bara förnamnet!

Kommentera