Opinionsblogg

Hyckleriets nya nivåer.

Den socialdemokratiska regeringen firar nya gigantiska triumfer i hyckleri.
Statsministern skänker legitimitet åt diktaturen i Iran samtidigt som både han och utrikesministern gång på gång proklamerat att Sverige ska föra en "feministisk utrikespolitik".

Enligt artikel 115 i den iranska grundlagen saknar kvinnor både medborgerliga och politiska rättigheter. 

Så här skriver Effat Mirsafdari, (själv socialdemokrat) på S-kvinnorna Östergötlands hemsida:

" Det finns maktmekanismer som upprätthåller och reproducerar ett genussystem, där kvinnorna hela tiden är underordnade. Männen har tvingat kvinnor till en extrem underlägsen position i Islams namn. De har använt religionen i politiska syften och skapat en formell underordnad klass i samhället."

Ett förhållande att uppröras över? Något för den feministiska utrikespolitiken att agera mot? 

Nja...

Vi skickar ner landets högste ledare ihop med lite penningstarka kapitalister och flina upp oss när diktatorns högsta ledare berömmer oss för att vara "en partner att lita på". (enligt SRP1 nu på söndagsmorgonen)

Exakt så här fruktansvärd ser tyvärr den nuvarande maktens hyckleri ut.

"Det är bättre att kunna prata med andra och mötas" lyder ofta argumentet. Men det gäller allra helst kvinnofientliga diktatorer i betydligt högre utsträckning än exempelvis folkvalda meningsmotståndare.

Och så fördubblades det redan skyhöga hyckleriet ännu en gång...

Kommentarer

#1 - Jochen Flor

En politiker vrida och vända, vända och vrida - allt till sin fördel och har alltid ett "bra" argument. De är ju skolade sedan barnsben och genom de respektive politiska ungdoms lägren med retorik och "motargumentkurser" kurser sedan 3-års åldern.
Att se och höra handelsministern i slöja...jag upprepar vad jag sagt. Det såg så fruktansvärt tragikomiskt löjligt ut att jag tog fram två skämskuddar. Eller var det en scen ur "Rosa Panthern" med Peter Sellers ? Detta är inte sant tänkte jag..det är inte sant. MEN det var det !!
Nåväl Marcus, alltid välskrivet av dig..men vi måste förstå allt handlar om pengar och makt, makt och pengar. Vi har ju tradition här i Sverige..var vi inte inne och nosade i Nazityskland och DDR förr och gjorde affärer ? Alltid fina bortförklaringar och efteråt är vi ofantligt mycket klokare och "hur kunde vi ".

Tänk om en dansk delegation åkt till Iran och DERAS handelsminister burit slöja..Då hade svenska feminister och rättsaktivister vaknat med ett bröl som ekat genom hela Sverige.
Har någon stått till svars för när svenska politiker reste till DDR och kysste bödlarna på kinden ? Ohhh vad det var PK då. DDR som var ett styre värre än Iran.
Som sagt..hyckleri , makt och pengar...Vad har vi små människor att säga till om ?...det är bara att köpa skämskuddar inför en resa till Nordkorea där politikerna plastikopererar sina ögon och tonar huden för att vara så mycket nordkoreaner som möjligt...det genererar kontrakt , makt och pengar. Dags att köpa nya skämskuddar eller bosätta sig i skogen...har inte bestämt ännu.

#2 - Cindy

Svenskar ska respektera lagar i andra länder, precis som att invandrare (och svenskar) ska respektera lagarna i Sverige.
Varför göra en höna av en fjäder? Om det är lag i Iran för kvinnor att bära slöja då gäller detta alla kvinnor.
Kampen för mänskliga rättigheter och kvinnors lika värde ska män/kvinnor i dessa delar av världen själva kämpa för utan inblandning av västerländska länder.
Marcus, räcker det inte med alla dom problem som vi har i vårt land, ska politikerna dessutom bedriva politik i andra länder? Det är ren hybris och arrogans av västerlänningar att tro att alla andra vill leva som oss.

#3 - Lennart

Till Cindy vill jag säga att jag inte tror att alla andra vill leva som vi. Men jag är övertygad om att många kvinnor i Iran definitivt inte vill gå inlindade i heltäckande kläder och en schal virad om huvudet. Jag har talat med iranier som flytt till Sverige för att få slippa det religiösa förtrycket.
Sedan håller jag med MB om att det är ett hyckleri som regeringen ägnar sig åt. Stefan Löfven och Magdalena Andersson vill inte tala med SD, eftersom de har "olika värdegrund". Men bödlarna i Iran (världens näst med avrättningsaktiva land, efter Kina) och Saudiarabien går alldeles utmärkt att tala med. Står de på samma värdegrund som sossarna?

#4 - Cindy

Till Lennart, det är så märkligt när SD- anhängare låtsas "bry sig" om muslimska kvinnors väl och ve. Ni vill bekämpa allt som har med Islam att göra - även i muslimska länder.
Ni vill att invandrare ska respektera lagarna i Sverige. Då gäller även det motsatta när svenskar åker utomlands. I Iran är det LAG på att kvinnor bär slöja. Passar det inte då får man välja att göra affärer i något annat land.
Politiker och SD-anhängare bör istället fokusera på problemen i detta land, för den listan kan göras lång.

#5 - Lennart

Till Cindy, I en debatt bygger det på att hålla sig till fakta! Jag tillhör inte något parti, eftersom inget parti är perfekt. Jag köper inte färdiga lösningar i paket, såsom partierna vill få oss att göra. Således håll dig till sakfrågan, och inte bygga ett resonemang kring var du tror att jag står.
Tycker du att Stefan Löfven och Magda Andersson är konsekventa i sitt resonemang om gemensam värdegrund när det föredrar att umgås med de styrande i Iran eller Saudiarabien - två länder som bryter systematiskt mot de mänskliga rättigheterna, enligt Amnesty, samtidigt som de vägrar att föra en dialog med SD. Av någon konstig anledning har sossarna på senare år låtit kommunisterna (numera Vänsterpartiet) kommit närmare sig, vilket inte var tänkbart på till exempel Olof Palmes tid.

#6 - Aake K. Bergh

Det är en oerhörd tur för västvärlden att det stora "muslimska hotet" på kort tid har blossat upp i vårt lilla trygga hörn av världen. I 16 år har staten på pappret varit skild från kyrkan, men innan dess hade kyrkan många hundra år på sig att skapa det samhälle vi lever i idag. Kvinnors lägre löner, kvinnors underrepresentation på höga ämbeten och kvinnors överrepresentation vid föräldraledighet är bara några väldigt tydliga spår från en mer kristen tid som visar på ett strukturellt kvinnoförtryck. Men tack gode gud för islam, så vi kan koncentrera oss på slöjor och muslimsk kvinnosyn. Den må vara tydligare än den kristna, men principerna och strukturerna är den samma.

Kanske är det därför inte så konstigt att kristna vita män i vissa fall skriker sig hesa om muslimskt kvinnoförtryck, det flyttar ju fokus från den egna skulden på ett väldigt lämpligt vis.

Sedan finns det ju exempel på där vi i västvärlden har tagit oss vidare. Kvinnan i vår del av världen ska inte skylas, hon ska visas upp och sexualiseras. Klackskor, tighta jeans och toppar och korta kjolar är inte direkt ett religiöst påbud, men "frivilligt" burna stilettklackar och korta kjolar är lika mycket tecken på manligt förtryck som huvuddukar i olika former.

Kommentera