Opinionsblogg

I den "humanitära stormakten" Sverige bor pensionärer i containrar.

– Det känns som ett fängelse. Man ligger och tittar upp i taket och tänker: ”Vad har jag gjort för att få sitta här?”.

Orden är Alfred Endls. Han är 90 år och bor på Värmdå utanför Stockholm.

 

 Han är en av äldre som på grund av renovering tvingas bo i container i ett år(!) på Vämrdö utanför Stockholm.

 Hur vi tar hand om våra äldre är en sorts indikator på hur vi värdiga och solidariska vi är. Att som samhälle ljuga sig blå om sin egen godhet, att putsa upp förljugna medaljer, att försöka vara hela världens samvete medan man täpper till truten på människor som höjer rösten, har blivit en svensk paradgren. 

I Sverige kan ledande ministrar gå ut och försöka "rätta till" bilden av Sverige om en författare har en avvikande uppfattning. I Sverige gör ledande media gemensam sak med den poliska makten och försöker på alla sätt att tysta alla skribenter och opinionsbildare som tycker annorlunda än makten. Sverige är i mångt och mycket ett extremt inskränkt och kurrupt land.

 Så här ligger det till. Värnandet om de som gått före är en spegel mot oss själva. Vi har en skyldighet (som egentligen är en fantastisk möjlighet) att ge våra äldre en fantastisk, värdig och meningsfull sista tid i livet.

Detta är människor som gått före, som krattat manegen åt OSS, som byggt det välstånd som dagens politiker med en sällan skådad iver är på väg att pulvrisera. De är värda vår respekt, all vår omsorg, all vår kärlek.

 När vi låser in våra äldre på hem, när vi låter dem ligga i kylrum i månader för att vi inte har tid att begrava dem, när vi låter dem bo i containrar, så degraderar vi inte bara deras mänsklighet och värdighet, vi degraderar också vår egen.

 Hur är det möjligt att politiker i Stockholm tvingar in gamla människor i containrar för att de ska renovera deras äldreboende? 

 Det borde vara straffbart.

I andra fall hyr kommuner värdshus, vandrarhem, hotellrum och köper till och med bostadsrätter. Men när det gäller gamla människor upphör plötsligt lojaliteten och solidariteten. När det gäller människor som byggt upp Sverige duger det att släpa dit en container och tvinga in dem. Djur behandlas värdigare i det här landet.

 Från politiskt håll mumlas det ibland om vilken ”humanitär stormakt” Sverige är.

 Jo, tjena…

Kommentarer

#1 - Bo

Precis samma sak sker i Norrtälje, två prisbelönta äldreboenden får stänga för att det fattas några centimeter på badrumsmåtten. De boende är nöjda, liksom personalen som jobbar där, dock inte arbetsmiljöverket då det inte följer regelverket....

#2 - Anonym

Detta är mer än skrämmande
Jag vill gråta.skrika.vad har vi politik er till?
Hyr in dessa gamla på de flottaste hotellen.våra pensionärör ska bjudas på god mat.spa mm.

Skicka räkningen till regeringen. Se till att de gamla får en värdig omsorg och omvårdnad.istället för att slunga ut dem i baracker. Hur kan man överhuvudtaget göra så? I Ryssland har de bättre
Hemska tider. Jag mår dåligt.

#3 - Ann

Upp till kamp för våra gamla.
Även för poliser sjuksköterskor och lärare.

#4 - mats hägglund

Empatin finns bara ibland. Och för vissa. Vi lever i världens absolut sjukaste land! Mycket bra skrivet av Birro!

Kommentera