Opinionsblogg

Östersund- Svensk fotbolls framtid.

Låt oss prata lite mer om Östersund.

En märklig, men vacker stad med en fin gågata, ett sluttande torg vid en teater (där jag haft glädjen att uppträda) en anrik festival, en sund och charmig inhemsk nationalism, en egen flagga, en Ewert Ljusberg, en hel del skidor och....ett fotbollslag som slagit Europa med häpnad.

 Jag har träffat väldigt många trevliga människor i Östersund. 

I slutet av nittiotalet hade jag glädjen att däcka hos många sympatiska och helgalna medmänniskor i just Östersund.

 Låt oss prata lite om fotbollslaget Östersund. Det fina i den sylvassa kråksången är att föreningen inte genomfört några mirakel. Man har arbetat hårt och konsekvent. Man har sett helheten först. Man har värvat kuggar till ett maskineri och så har maskinisten själv, den fantastiska Graham Potter skruvat, oljat och skruvat lite till och fått fram detta synnerligen suveräna fotbollslag.

 Jag tror att Potters genomslag i svensk fotboll kan vara på samma nivå som när Svennis slog igenom som tränare, eller som när Bo Houghton kom hit eller Roy Hodgson.

 För några år sedan roade sig media med att skriva lite smått raljerande om klubbens förkärlek för att besöka och utöva kultur som ett direkt led i fotbollsträningen.

 Många muttrade om att det var ett slags reklamstinkande spel för medierna.

 Det var det inte. Underskatta aldrig kultur, poesi och litteratur i samband med fotboll.

 Henrik Ryström kan titulera sig t svensk mästare i fotboll och den gubben läste Marcel Proust på bussen till bortamatcherna.

 Men det Östersund verkligen gjort är att lyfta drömmen några steg. De har insett att en dröm bara blir verkligen värd något om den genomförs. Men man måste drömma med hela sitt hjärta och det där hjärtat måste vara sammankopplat med alla andra hjärtan i klubben.

Det är en makalös bedrift. Men det är inte kvantfysik. 

Att vinna i fotboll handlar väldigt mycket om att ha rätt spelare på rätt plats, och mindre om att ha en superbra spelare på samma plats.

 Zlatan har aldrig vunnit Champions League. Eller något med landslaget. Inte Suarez heller. Messi har inte vunnit VM. När Ronaldo vann EM förra året var han en bland alla andra och spelade knappt finalen alls eftersom han blev skadad. Det var andra som klev fram. När Italien vann VM 2006 blev Fabio Grosso stor hjälte. Den gubben lirade i divison tre fem år tidigare.

 Gennaro Gattuso, som nog i ärlighetens namn får betecknas som en relativt begränsad fotbollsspelare, har vunnit både Champions League och blivit världsmästare i fotboll.

Marco Materazzi också.

 

Ja, ni fattar.

 

Fotboll handlar om att bygga ett lag som är bättre än vad de enskilda spelarna är var för sig.

 Det är detta Östersund gjort.

Det jag såg i går, i Istanbul, handlade enbart om hur fantastiskt bra Östersund var, och inte alls hur dåliga Galatasaray var.

Det förstod också delar av publiken som ställde sig upp och applåderade Östersund efter slutsignalen.

Det var verkligen fint att se.

 ”Välkommen till helvetet” skanderade publiken inför matchen. Östersund tog rulltrappan tillbaka till himlen och lämnade elden, saltstoderna  och svavlet till hemmalaget.

 Inför returen i Istanbul sade Östersunds Ghoddos så här: "Vi ska spela ut Galatasaray."

Han fick faktiskt delvis rätt.

Jag imponerades verkligen av lagets kyla och passningsskicklighet när de erövrade bollen. De förivrade sig inte. De stod rätt i sina positioner (som jag älskar lag som kan stå rätt i defensiva positioner) och de förtjänar varenda litet gram av den här framgången. De var BÄTTRE än Galatasaray på alla punkter.

 Det är också så vackert när lagkapten Nouri trycker in straffen som avgör det hela. En man som under hela matchen får skitsnack om sitt ursprung nerkört i halsen men som aldrig faller i divornas fälla utan helt enkelt kliver fram och stänger dörren bakom sig, mot det turkiska helvetet.

 Svensk fotbolls framtid är redan är här.

 
 

Kommentarer

#1 - wigwag

Säger bara..."I väntan på Ghoddos". Smak på den du.

#2 - Anonym

Fint Birro❤️🔴⚫️🔴⚫️⚽️👊🏼

#3 - Anonym

Fint skrivet

#4 - Anonym

Marcus är den största. Han borde få
det stora journalistpriset. Om han hade
varit pk så hade han fått det för längesedan.

#5 - Ulf Söderqvist

Bra skrivet. Lite långt om jag ska komma med något negativt. Har en del vänner i Östersund. Lyckades tippa rätt resultat i båda matcherna. Litade på magkänslan och min förhoppning om ett mirakel. Inte många som trodde mig på Facebook och i verkligheten, men så blev det.

#6 - Lena

Tack Marcus.
Det var verkligen det bästa jag läst på länge.
Du förmedlar känslan och når ända in i hjärtat med dem orden.
Vi är stolta vi är glada över dessa otroligt starka och skickliga killar vi har i ÖFK. Graham Potter kan sin sak.
Vi ger oss aldrig!💪

Kommentera