Opinionsblogg

Sverige slits sönder på daglig basis och politikerna beter sig hungriga småglin i en regnig sandklåda.

Förr i världen var författarna rebeller.

Då kunde Wilhelm Moberg sitta i direktsändning i teve och snacka bort Olof Palme hur enkelt som helst.

Något senare kunde en välskriven debattartikel av Astrid Lindgren om det svenska skattetrycket sänka en hel regering och i slutet av nittiotalet var det Ulf Lundell som välsignat nog retade total gallfeber på landets mediefeminister. 

 Författare ska vara som drogade helgon och rasa runt som vildar i det allra heligaste. Författare ska inte gå att ha i möblerade rum. De ska stå FRIA. De ska inte tycka och tänka som alla andra.

 Jag har själv alltid satt en ära i att våga gå på tvärs med allt och alla men alltid vara trogen mina egna ideal.

 För i tiden fanns det också en sorts överenskommelse att man beter sig värdigt i debatter. Mest för att inte smutsa ner sig själv. Det handlade om en slags självrespekt. Man bemöter människor värdigt. Man möts, man skakar hand, man ser den man pratar i ögonen, och man håller en viss nivå på debatten.

 Allt det där låter som ju en gammal riddarsaga när man tar del av den nya tidens debattnivå. Mycket av det där har sin botten i att människor inte möts längre. Åsikter blir nävar med risgryn som kastas upp i luften och i mörkret på en annan strand någonstans kastar någon annan SIN näve med risgryn tillbaka och så är det hela igång...

Samtidigt är det så att vårt land slitits sönder de senaste tjugo, trettio åren. Och diskussionen om varför det slitits sönder förs just nu överallt. Mycket av det vi pratar och skriver om idag är sådant som det var otänkbart att tala eller skriva om för bara några år sedan.

Samtidigt är det som pågår i en del svenska förorter sådant som pågått under väldigt lång tid och därför är behovet av att få ventilera det tryckande och angeläget. Det är verkligen som att lyfta på ett lock.

 Men nivån…Herregud…

 Det är ju som att se och lyssna på klumpigt vaggade småbarn i en sandlåda.

”Du får inte komma hit och snacka med mig i min sandlåda för det är MIN sandlåda och din pappa är dum eftersom du bara har gula spadar”.

”Och men du då…Du är dum. Du ska inte ens få vara i mitt land. Mitt lands sandlådor är bättre utan dig.”

 Ja, ni hajar.

 Att en påpassad partisekreterare meddelar att en meningsmotståndare inte borde få vara i Sverige är faktiskt så genomuselt och tarvligt att man baxnar. 

 Det cementerar bara den andra sidans bergfasta övertygelse att SD ÄR ett rasistiskt parti och det splittrar det här landet ännu mer. 

 Vad Sverige behöver är möten. Värdiga samtal. Vad Sverige behöver är lite vanligt jävla hyfs. Du behandlar människor med respekt. Också de människor du inte delar politiska uppfattning med.

Du lyssnar på deras argument och slipar på dina egna. Du lär dig behärska din impulskontroll (en svår konst som jag stenhårt försöker träna själv för övrigt) och du tänker ett varv till innan du i affekt svarar på något som du uppfattar som provocerande.

 Det fanns tusen sätt att bemöta moderaten Ahmeds argument om att Åkesson inte var välkommen till hans förort.

För det första, vadå HANS förort?

Varför ska inte partiledaren för ett av landets största partier få tala när alla andra gjort det?

Vem bestämmer det?
Vem sätter upp villkoren för ett demokratiskt samtal?

 Istället snackar Jomshof en massa skit om att Ahmed inte skulle vara välkommen i Sverige?

Öh….

Karln har bott här sedan 1992 och är lika svensk som vem som helst.

 Vad trött jag blir.

Herregud, vad det här landet behöver lyfta sin värdighet några tusen våningar.

 Sverige slits sönder på daglig basis och politikerna beter sig hungriga småglin i en regnig sandklåda.

Ulf Lundell, kom tillbaka, allting, (ja, även din senaste platta) är förlåtet.

 
 
 

Kommentarer

#1 - AnNa

SD _är_ ett rasistiskt parti och att snacka om "min" förort spär på denna rasism.
För övrigt är Lundell en tönt.

#2 - Il Capitano

Rätt drogad sagotext...
För övrigt så ÄR Richard Jomshof aka Rickard Lohikoski sekreterare i ett rasistiskt parti.


#3 - Anonym

Tycker Marcus visar på ett stort patos
och ingen kan nu anklaga honom för
att se mellan fingrarna när det gäller
olika typer av ismer.

#4 - Conny

Det gäller att hålla sig till sanningen "Du är inte välkommen i Sverige". Sedan kan man spekulera hur det ska tolkas. Du tappar en som har tyckt att du varit OK tidigare.

#5 - wigwag

SD har Sveriges i särklass skickligaste och mest retoriskt begåvade politiker. Jomshof är en av dom. Och nu var det väl i sociala media, twitter, han fräste ifrån och gav svar på tal. Jag kan ha förståelse för det. De som sympatiserar med SD:s politik lär jubla och förstå honom än mer. Förmodligen kommer han justera uttalandet så det inte låter fullt så illa om saken tas upp i tv. Sveriges politiska etablissemang klarar inte av någon integration i sin egen sandlåda utan där pågår från och uppstötningsmekanismer med full och ohämmad kraft så då kan man ju undra hur Sveriges integration och dess förutsättningar ser ut.

#6 - Cindy

Förorterna tillhör numera kriminella, islamister och ungdomar som lever rövare.
Jag längtar tillbaka till hur dessa områden såg ut för 25-30 år sedan, men jag vet inte om det någonsin kommer att bli som det en gång var.

#7 - bebop

Riktigt bra text marcus!

Det visar att du inte är lika blint fanatiskt som vissa som ursäktar allt beteende, detta finns tyvärr hos både de som röstar på SD och de som röstar på S, MP osv.
Självinsikten är lika med noll hos dessa personer och det blir mest bara pinsamt hur man försöker vifta bort det alla andra ser.

#8 - Hög brottslighet hos SD

wigwag snarare har SD Sveriges i särklass mest brottsliga politiker,

Nu har ytterligare en dömts för brott
SD toppar statistiken för dömda brottslingar i riksdagen

#9 - wigwag

Svar # 8: Märkligt eftersom SD har nolltolerans mot brottslingar på alla nivåer i sitt parti. Åker man dit så åker man ut. Senast i raden som gått den vägen är Kent Ekeroth. Tycker partiet uppför sig sällsynt rakryggat även här.

#10 - sanningen

WIGWAG ditt 'fina' prat om nolltolerans är inte sant och frågan är om du medvetet ljuger eller helt enkelt inte har koll.

Kent E. har alltså dömts för ringa misshandel
Linus Bylund är dömd för våld mot tjänsteman
Martin Kinnunen är dömd för bokföringsbrott
Markus Wiechel är dömd för förtal
Runar Filper dömd 13 gånger bland annat för misshandel, stöld och narkotikabrott
Roger Hedlund dömd för flera fall av misshandel, häleri, stöld och olovlig körning
Carina Herrstedt dömd för förtal

Så vlket är det? har du ingen koll eller ljuger du medvetet för att vilselda människor?

Många av oss reagerar på att det är nolltolerans mot gräsrötter medans partiledningen knappt får smäll på fingrarna


#11 - wigwag

Svar # 10: Fast nu skrev jag ju att det var märkligt. Man kan dock inte begära att SD:s partilednig ska agera retroaktivt s.a.s och nolltoleranspolicyn har väl inte börjat ge effekt ännu på riksdagssgruppen relativt andra partier då. Kinnunen har dock ett fortsatt uttalat stöd med en något konstig motivering tycker jag. Sen har ju partiet växtverk så lite tålamod får man allt ha. Bra väl ändå att Ekeroth, för en ringa misshandelsdom, bränt sin framtid i partiet. Skulle dock inte kalla honom "kriminell" för det.

#12 - ej seriöst

Är man dömd för misshandel så ÄR man kriminell oavsett vad vissa vill kalla det.
Jag finner också det underligt att ett parti med så stark betoning på nolltolerans til lbrott och rasism visar sig vara det parti som har mest problem med både brott och rasism.

Kommentera