Opinionsblogg

Den svåra konsten att både vara inne och SD-å utanför...

Av egen erfarenhet vet jag hur svårt det kan vara att balansera positionen som outsider med den faktiska verkligheten. I mitt fall gränsade det under en period till rena självskadebeteendet. Jag vägrade se att jag var en del av makten jag också. Jag insåg inte att jag levde i bubblan eftersom bubblan jag levde i helt saknade fönster. Jag trodde jag skrev om verkligheten som den såg ut men insåg inte att jag rest tusen murar mellan min version av verkligheten och den verklighet som miljoner människor levde i. Jag kom från den verkligheten, jag hade levt större delen av mitt liv i den verkligheten men den snabba resan från trasigt fyllo till extremt framgångsrik mediepersonlighet hade skymt sikten fullständigt.

 

Inte förrän jag straffat ut mig ur alla sammanhang och återigen fick närkontakt med vad Bibeln kallar ”det stampade jordgolvet” föll det riktiga Sverige på plats. Och jag också.

 

Samtidigt har jag tusen blinda fläckar, så många undanskymda vrår jag behöver lysa upp. Tidigare i veckan  satt jag på redaktionen här på Nyheter24 och vi kom att snacka om könsneutrala toaletter. Jag undrade  om det var ett stort problem att inte veta vilken toalett man ska gå på. Undermeningen i mitt resonemang var tydligt. Det finns viktiga frågor att ta ställning i. 

 

Då upplyste en person runt det unga bordet mig om hur det kan vara för en transperson att gå på en könsuppdelad toalett på en krog en sen kväll. Om personen går in på vad som uppfattas av andra som "fel" toalett, så kan det leda till verbala attacker och rena hot.

 

Jag hade inte insett det där. Jag går inte på krogen längre. Det är över tio år sedan jag slutade supa. Jag är en i sammanhanget svårt priviligerad man i fyrtioårsåldern. Jag behövde bli upplyst om hur det ser ut för dem som faktiskt slåss för könsneutrala toaletter.

Debattklimatet i Sverige 2017 främjar inte direkt den här typen av möten. Vi möts överhuvudtaget inte. Vi stor bakom våra skärmar på våra rum och umgås bara med de som tycker som vi. Jag behöver lyssna. Ni behöver lyssna. Vi behöver alla lyssna på ANDRA sorters människor, med andra värderingar, med nya tankar, med gamla tankar. I vår tid möts ingen. Sverige 2017, som säger sig vara ett tolerant och mångfacetterat samhälle, är i själva verket extremt segregerat. Vi umgås egentligen bara med människor som tycker som vi, som kan bekräfta vår egen världsbild.

 

Jag lärde mig väldigt mycket också när jag knuffades ner från de stora mediala plattformarna. Jag lärde mig att verkligheten som journalister lever i inte på ett enda sätt liknar den verklighet som de flesta människor lever under i. Villkoren är totalt olika. Det är olika världar. Det är inte samma land.

 

SD är ett parti som vunnit sympati, röster och respekt för att de stått utanför den politiska makten. De har kunnat surfa på en rättmätig folklig vrede som handlat om det jag ofta skriver om, den mediala och den politiska elitens totala förakt, ointresse och sedan också oförmåga att begripa sig på vanligt folks verklighet. 

 

SD kunde ha blivit ett parti som stannade runt 7,8 procent men eftersom de övriga partierna under sju års tid vägrat ta partiet på allvar så har de kunnat fortsätta spela på sitt utanförskap. Att SD är så stora i opinionen är till väldigt stor del de andra partiernas förtjänst. Deras fullständiga oförmåga att kunna hantera det folkliga missnöjet och den folkliga vreden har krattat manegen för SD under alla de här åren, har spelat partiet i händerna.

Om de överisa partierna hade behandlat SD som vilket annat parti som helst, och om man därmed hade tagit alla de människor som röstat på dem på allvar, hade de aldrig vuxit så stora som de är idag. Detta vet givetvis SD om. Alltså försöker de balansera på den där tunna linjen mellan att stå utanför och vara inne i värmen och påverka. Men det är en dans som sällan går att dansa särskilt länge.

 

För det blir allt svårare för SD att framhärda i sitt utanförskap. De ÄR etablerade nu. De är Sveriges andra eller tredje största parti. Moderaternas för all del misslyckade invit är (trots allt) ett tecken på att de övriga partierna långsamt börjar frångå den här värdelösa mobbarmentaliteten. 

 

Vad de övriga partierna i verkligheten säger när de vägrar prata med eller ens vistas i samma rum som SD är: ”Vi föraktar också alla de idioter som inte förstår sitt eget bästa och som valt att lägga en röst på det här partiet. Vi fortsätter att förakta alla som inte begriper sitt eget bästa.” 

Så länge de gör det kommer folk (med all rätt) att vara förbannade.

Att lyssna på människor man inte delar uppfattning med betyder inte att man genast börjar dela dessa människors uppfattningar. Men man kommer få sin världsbild vidgad. Man kommer bättre förstå varför dessa människor tänker och tycker som de gör. Det är faktiskt helt obegripligt varför så många är så rädda för detta.

 

När ministrar och partiledare stänger alla dörrar mot folkvalda stänger de också alla dörrar mot folket. Det spelar ingen roll att de står och ljuger sig blå om varför eller hur de bojkottar. De sätter demokratins förutsättningar ur spel och de visar långfingret åt alla som röstat eller funderar på att rösta på SD.

 

Jag minns när LO, upptäckte att många medlemmar lämnade och gick till SD… Panik utbröt. Många viktiga och hysteriska möten hälls på huvudkontoret på Norra Bantorget. Tid för eftertanke? Tid att sätta sig ner och kanske fråga sig: ”Vad har vi som folklig och facklig rörelse missat när så många av våra medlemmar väljer SD före Socialdemokraterna?”

Jo, tjena.

De bestämde sig för att lägga pengar på en kampanjfilm mot SD istället…

 

Det är denna fullständiga brist på vanligt hyfs, på respekt för vanlig folk, denna brist på ödmjukhet och en förståelse över vad som händer i Sverige, som spelar SD rakt i händerna.

 

Men det är också viktigt att genomskåda SD:s ständiga längtan att trots att villkoren ändrats, hela tiden söka sig till utanförskapet. När de klagar på att de inte får tillträde till medierna (som i Breaking News för några dagar sedan) är det ju faktiskt inte sant längre. Jag tror inte jag har sett ett enda samhällsmagasin som inte haft ämnen som ligger SD nära och där representanter för SD närvarat eller deltagit. Agenda i SVT har debatter där SD medverkar så gott som varje vecka. Aktuellt i SVT likaså, liksom Studio Ett och Lördagsintervjun i P1.

 

Det ÄR svårt att inse att ens egen position förändras. Det är svårt att inse att man faktiskt är en del av en makt man säger sig stå utanför. Det är svårt för en poetdräng som undertecknad och det är säkert svårt för ett politiskt parti.

Men jag tror att om SD överhuvudtaget ska behålla sin trovärdighet i svensk politik måste man lära sig att förbli angelägna också när man är inne i matchen och inte bara sitter på läktaren och skriker.

Och den resan verkar paritet överhuvudtaget inte ens startat.

 

Kommentarer

#1 - Martin Stråle

Så om man som politiker tar avstånd och gör en tydlig linje i sanden om att man inte har för avsikt att förhandla eller sammarbeta med ett parti som har sina rötter i nynaziströrelsen, bevisligen fortfarande är en stark stöttepelare till den subkulturen och där 1 av 5 riksdagsledarmöter är dömda för brott. 3 just nu under åtal.

Ett parti där deras justitieutskott är först inblandad i järnrörsgrejen som både Åkesson och media verkar har glömt, nu under åtal för misshandel men inte behöver lämna sitt uppdrag...

Ett parti vars ungdomsförbund bjöd in föredetta SS-officerare som gästtalare, hedrade en av de få utövarna av terrorism på svensk mark genom att deltaga på sagd terrorists begravning där det finns bild på medlemmar som lägger rosor till den fallna krigaren...

När frågor ställs till Åkesson om kopplingarna som är fler än vad som är bekvämt så är det enda svaret som ges "jag vet inte", "jag visste inte", "jag har inte de siffrorna" men det är alltid lika viktigt att komma ihåg var skulden ligger.

Ett parti som finansierar flera så kallade nättidningar som är dedikerade till att sprida en så sann bild av omvärlden som möjligt. Så sann så att oberoende granskare har sett att exempelvis Avpixlat publicerar 80% falska nyheter vilket börde kallas lögner och resterande 20% är på skakig grund.

Är det verkligen så att det är synd om de stackars nazisterna, jag menar verkligen...

Trevlig helg

#2 - Aake K. Bergh

"Inte förrän jag straffat ut mig ur alla sammanhang och återigen fick närkontakt med vad Bibeln kallar ”det stampade jordgolvet” föll det riktiga Sverige på plats."

Sverige torde stå i en enorm tacksamhetsskuld till dig.

#3 - Benke

Var i Bibeln står det om: "det stampade jordgolvet" ..??

#4 - m96

Martin Stråle
Nu har du nog läst lite för mkt msm haha :) Socialdmokraterna har ägnat sig åt allt möjligt rasrelaterat genom historien så det där nazistbabblet kan du lägga ned.
Sen är ju historien skriven av vinnarna av WW2 så det har ljugits mkt i nazistfrågan också.
Att Avpixlat skulle producera 80% fake är ju rent bullshit det fattar du nog själv haha :) Jag har inte hittat nåt fejk där alls faktiskt.. Det värsta gällande fejk hittar du på tidnignar som DN o liknande idag. Det är de absolut värsta lögnspridarna av allihop.. Övriga msm ligger dock inte långt efter. Hur dessa tidningar mörkar i invandringsfrågan är ju ett rent skräckexmpel för hela omvärlden idag.

#5 - Paul Lötberg

Skönt att äntligen se lite nyanser i dina inlägg.
Skrev om dig nyligen, som du kanske läste.

Ha det fint Birro!

/ Paul

Kommentera