Opinionsblogg

Politiska blodhundar.

Moderatledaren kämpar i motvind. De manliga moderata väljarna går till SD och kvinnorna går till Centern. 

Kvar står en villrådig kvinna med en säregen och lite barsk karisma. Det är som att se en fågel dra in sina vingar och burra ihop sig inför en storm. Media tappar alla grepp (som media tenderar att göra när de vädrar blod) och tävlar i att förlöjliga och förminska henne. 

Medias bevakning av politiken liknar bevakningen av Melodifestivalen eller Lets Dance. Någon ska hyllas, någon ska sänkas. Man hakar på trender och bygger sina luftslott.

Just nu är det Anna K Batra som ska ledas till skampålen och surras fast av syrliga ord och reportage.

Igår hade Agenda i SVT träffat en sur, kaffekokande  Elias Hanna. Han var arg och kokade kaffe och lade fram bullar på ett fat. Hanna är en lokalpolitiker som bytt parti, från M till Centern.

Han sade inte så mycket utan var mest arg. Plötsligt fick han tre fotografier i sin hand. Det fotografier på i tur och ordning, Jimmie Åkesson, Anna k Batra och så Annie Lööf.

Om Åkesson sade han ”Det är bara hat” och vi som tittare skulle givetvis omedelbart förstå att det var Åkesson som kände hat, inte Hanna…

Sedan kom då hans före detta partiledare upp på bild och han suckade och gömde undan kortet och inslaget slutade med att fotografiet av Centerns Annie Lööf ställde längst fram mot en kaffekopp för brutal närbild…

Och så snabbt över till Batra som stod i tevestudion för en intervju…

Helt overkligt surrealistiskt. I Sveriges mest seriösa program om poltik. I ett program som jag själv alltid älskar att kolla på.

Kom igen, Agenda. Ni kan bättre än så.

Jag ger inte Batras ledarstil särskilt höga poäng. I min värld är Håkan Juholt fortfarande ohotad etta och det säger möjligen mer om mig än om svensk politik.

 

Men det är den här blodtörstiga jakten på andra människors fall som skrämmer mig. Den har gått så långt och nästlat sig in i alla delar av journalistiken. Vi älskar att se kända människor falla. Media har blivit dresserade blodhundar som löper i flock för att jaga ner sina byten.

Som jag ser det är det svensk demokrati som totalt havererat de senaste åren. Allt började med de etablerade partiernas fullständiga oförmåga att hantera SD. Det mesta av det som sker, och inte sker, i svensk politik går att härleda tillbaka till detta bisarra faktum att sju partier storögt och hysteriskt avsäger sig allt ansvar att ens bemöta det åttonde paritet. Och jag skiter fullständigt i SD. Det kanske kommer som en överraskning för dem av er som bygger er världsbild med hjälp av fördomar och förtal, men vad jag inte skiter fullständigt i är alla de människor som röstar på SD. De är värda all vår uppmärksamhet. För en sann demokrati definieras inte utifrån vad politikerna VILL att folk ska rösta på, utan på vad de faktiskt röstar på.

Batras ledarstil kommer inte gå till historien som en av de allra mest lysande direkt. Men låt henne få sköta sitt sargade parti efter bästa förmåga och ansträng er istället lite för att se bakom alla de där ytliga charaderna som media ofta vill tvinga på er.

 

Kommentarer

#1 - Sven Jönsson

"Men låt henne få sköta sitt sargade parti efter bästa förmåga och ansträng er istället lite för att se bakom alla de där ytliga charaderna som media ofta vill tvinga på er."

Det är precis det Birro ägnar sig åt, att delta i de ytliga charaderna. Inget djup, ingen analys, ingenting. Bara det vanliga trötta gnället.

#2 - Anonym

Jag hörde Anna Kinberg Batra på radion. Hon tycker det är viktigt med ARBETSLINJEN . Men skolan, socialtjänsten, polisen och vården fungerar inte. Många inom dessa yrken bränner ut sig. Problemen har funnits sedan 25 år tillbaka, men har eskaleraret de senaste 10 år. Batra har inga visioner hur man ska lösa problemen. Det enda hon verkar intresserad av är ARBETSLINJEN? Är ARBETSLINJEN att människor ska bränna ut sig och att samhället inte ska fungera?????????

#3 - Åke Granqvist

Ett politiskt parti får inte bara hänga upp sig på ett, må vara, viktigaste problemet, att många fler måste bidra genom eget arbete till det folkhushållet. Andra problem som kriminalitet skolkris och sjukvårdskris måste också hanteras. Kommunicerar man inte dessa problem låter man bara som en grammofonskiva. Det är det som ligger både AKB och M i fatet. Dessutom saknar åtminstone jag förslag på vad man ska göra åt olika problem.

#4 - Mats

Där slog du huvudet på spiken en demokrati definieras inte utav vad politikerna (och media) vill att folket ska rösta på, utan vad de faktiskt röstar på. Enkelt formulerat, man ack så svårt för eliten att ändå acceptera. Min uppfattning är att drevet gick igång främst när Kinberg-Batra ändrade i partilinje och man talade om en inte så tydlig partilinje, men den bakomliggande anledning var nog som vanligt en begynnande alldeles för välvillig inställning till SD och det är något som media inte klarar av. Men att Kinberg-Batra ändrade sig lite i partipolitiken innebär faktiskt också att hon försökte lyssna på väljarna. Sedan vad tappat beror på kan man spekulera i, men gammelmedias spekulationer ger jag inte mycket för. Mediadrevet idag är rent för jävligt, först börjar det med någon tidning drar igång något. Sedan eftersom man inte lägger ner alltför mycket tid idag på att göra egna artiklar, så hakar givetvis alla andra på. Efter detta så börjar det cirkulera massa arga kommentarer på FB odyl. som media givetvis tolka att folk är upprörd och efter detta så dyker det upp massa galningar som tycker det är helt ok att hota när drevet är igång. Jag tycker media idag missbrukar sin maktposition till att trycka till och kuva även vår politik, så den inte fungerar riktigt demokratiskt som den borde.

Kommentera